Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
7 اكتبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 7 اكتبر
ايران
شرح ديدار نخستين هيات ديپلماتيك دائم ايران در چين
"وودي" امپراتور چين
نهم اكتبر سال 516 ميلادي (مهرماه) نخستين سفير دائمي ايران در چين كه با 90 تَن همراهان خود وارد پايتخت اين كشور شده بود طي تشريفات مفصلي نامه خود را به وودي Wudi امپراتور وقت تسليم و همرانش را معرفي كرد. درميان همراهان سفير؛ يك موبد زرتشتي، 21 نظامي، سه ديپترتار (دفتردار ـ منشي)، 4 مترجم، دو معمار و ... ديده مي شدند. اين نخستين بار بود كه ايران با يك هيات ديپلماتيك، روحاني به يك كشور بيگانه مي فرستاد.
     سفير ايران به امپراتور چين توضيح داد كه معماران براي ساختن بناي سفارتخانه و نظاميان براي محافظت از جان هيات ديپلماتيك، و موبد نيز براي اجراي آيين هاي ديني براي اعضاي هيأت با او آمده اند و اضافه كرد از آنجاكه «سفارتخانه» قلمرو ايران بشمار خواهد آمد، ما نمي توانيم نگهباني از آن را به خارجي بسپاريم.
     سفير ايران به امپراتور چين گفت كه بعد از قسطنطيه (پايتخت روم شرقي ـ استانبول)، اين دومين هيات ديپلماتيك دائم ايران در يك كشور خارجي خواهد بود و افزود كه از زمان «قباد ساساني»، بودائيان در ايران خاوري (افغانستان امروز) آزادي مذهبي به دست آورده اند، زيرا كه بانوی قباد، دختر رئيس هون ها، آيين بودايي داشت.
     «دواگرلينك» بانوی امپراتور چین و قائم مقام او كه در مراسم حضور داشت ابراز تمايل به بحث و گفتگو با موبد كرد.
    نوشته هاي ديگر حكايت دارد كه بانوی امپراتور پس از چند جلسه بحث با موبد اعزامي، با اين که شاخه اي از بودائيسم موسوم به «ماهايانا Mahayana » در پايتخت چين (در آن زمان شهر لوايانگLuoyang) پيروان فراوان داشت، شيفته آيين زرتشت شد و موبد اجازه ترويج آن را در چين و ايجاد معبد و آتشكده يافت و ظرف 15 سال چهار آتشكده در چين ساخته شد. ساختمان سفارت نيز ظرف سه سال بپايان رسيد. رفتار دوستانه چينيان نسبت به ايرانيان سبب شد كه در اواخر سده بعد گروهي از ايرانيان ـ ایرانیان ناخرسند از سلطه عرب ـ علاوه بر هند، به چين هم مهاجرت كنند.
     يزدگرد سوم آخرين شاه ساساني ايران پس از عقب نشيني از برابر اعراب مسلمان و استقرار در خراسان، از امپراتور چين استمداد کرده بود که اجابت نشد. با و جود اين، فيروز پسر يزدگرد سوم به چين رفت تا با جمع آوري نيرو از پيشروي اعراب در شرق ايران جلوگيري كند که موفق نشد و با دست خالي به ايران خاوري بازگشت و ....
     (شرح کارهاي فيروز در موقع خود آمده است)
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تعيين چهار فرمانده عرب براي تصرف چهار منطقه ايران در اکتبر 641
عُمَر ابن خَطّاب خليفه وقت در روزي كه با احتساب تقويم نگاران، هفتم اكتبر سال 641 ميلادي است براي تصرف خراسان؛ احنف ابن قيس، براي تصرف كرمان؛ سهيل ابن عدي، براي تصرف سيستان؛ عاصمه ابن عمر و براي تصرف اصفهان (سپاهان) ؛عبدالله ابن عتبان را انتخاب كرد.
    ارتش ايران 16 نوامبر 636 ميلادي در نبرد قادسيه از عرب مسلمان شکست خورده بود که متعاقب آن، فاتحان شهر تيسفون پايتخت ایران (30 کیلومتری جنوب بغداد) را تصرف و به تعقيب يزدگرد سوم شاه وقت كه از تيسفون عقب نشيني كرده بود پرداخته و در دو جنگ ديگر ـ جلولا و نهاوند، نيز او را شكست و به خراسان فراري داده بودند كه در «مَرو ـ ترکمنستان امروز» ترور شد.
    عرب سپس ايران را شهر به شهر تصرف کردند و نزدیک به دویست سال زیر سلطه خود داشتند که بپاخیزی ایرانیان آغاز شد و دست عرب از ایران کوتاه و استقلال و حاکمیّت ملّی خودرا بازیافت. وضعيت ايران و ايرانيان در آن دو قرن، دقيقا روشن نيست.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تصويب متمم قانون اساسي در جلسه 15 مهر سال 1286 مجلس - طرح قرارداد تقسيم ايران!
علاء السلطنه
مجلس شوراي ملّي 15 مهرماه سال 1286 در نخستين روز از دومين دوره تاسيس خود، متمم قانون اساسي را تصويب كرد. بيشترِ اصولِ قانون اساسي وقت در همين متمم گنجانيده شده بود زيرا كه اصلِ قانون اساسي، شكل مقدمه و اعلاميه داشت. حقوق ملّت در همين متمم آمده بود.
     متمم قانون اساسي درست پنج روز پس از ردِّ شفاهي قرارداد تقسيم ايران ميان انگلستان و روسيه به دو منطقه نفوذ (منعقده در آگوست 1907 در سن پترزبورگ) از سوي نمايندگان مجلس و بيرون راندن علاء السلطنه وزير امور خارجه وقت از جلسه به تصويب رسيد. علاء السلطنه پس از تاييد انتصابش از سوي مجلس، در همان جلسه گزارش قرارداد سن پترزبورگ (تقسيم ايران به دو منطقه نفوذ) را قرائت كرده بود!. رئيس الوزراء وقت، خود جرأت اين كار را نداشت و منتظر شده بود تا انتصاب وزير امورخارجه تصويب شود، و او (وزير) اين كار را بكند!.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
کناره گيري ژنرال رضاخان از وزارت جنگ و تظاهرات نظاميان
ژنرال رضاخان پهلوي وزير جنگ كابينهِ قوام السلطنه در پي انتقاد چند نماينده مجلس از او و نقل اين انتقادها در روزنامه ها، 15 مهرماه 1301 به حالت اعتراض كناره گيري خودرا اعلام داشت كه واحدهاي نظامي به حمایت از او برخاستند و مسلحانه وارد خيابانهای تهران شدند و در ميدان بهارستان آرايش رزمي به خود گرفتند. گروهي از مردم نیز به حمايت از معترضین به آنان پیوستند.
     متعاقب تهران، چنين تظاهراتي در ساير شهرها برپا شد كه شاهزاده محمدحسن ميرزا ـ وليعهد وقت و قوام السلطنه به حل مسئله پرداختند و از ژنرال رضاخان خواستند كه از كناره گيري انصراف دهد كه با شرايطي پذیرفت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
افزایش نرخ ارزها و فروش یک دلار آمریکا به 3958 تومان درپانزدهم مهرماه 1396 ـ کاهش 565 برابری ارزش ریال ایران در اين روز نسبت به سال انقلاب
به گزارش پانزدهم مهرماه 1396 خبرگزاری فارس، در این روز نرخ برابری یک دلار آمریکا به 3 هزار و نهصد و 58 تومان رسید. [این رقم نشان می دهد که ارزش ریال ایران در برابر دلار آمریکا نسبت به سال انقلاب، 565 برابر کاهش یافته بود.].
    از گزارش فارس چنین بر می آمد که در این روز، ارزش برابری سایر ارزها نیز افزایش یافته بود.
    مقایسه نرخ ارزها در چند روز منتهی به 15 مهرماه 1396 نشان می داد که این نرخ ها نسبت به ریال در حال افزایش بود. دلار آمریکا تنها در پانزدهم مهرماه، ده تومان افزایش یافته بود.
    گزارش فارس همچنین از بالارفتن بهای سکه طلا حکایت می کرد. طبق این گزارش، پانزدهم مِهرماه 1396، سکه طرح جدید با یک افزایش 8 هزار تومانی به یک میلیون و 263 هزار تومان رسیده بود و سکه طرح قدیم 9 هزار تومان افزایش بها داشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
سالگشت درگذشت «اِدگار آلِن پو» روزنامه نگار و داستان نويس بنام قرنِ 19 آمريكا
poe


    «اِدگار آلن پو poe» نويسنده اي كه به نگارش «داستان كوتاه» نظم نوين داد و سبكي را كه الگوي اين كار شده است بكار بست هفتم اكتبر (روزي چون فردا) در سال 1849 در 40 سالگي درگذشت. وي روزنامه نگار، داستان نويس و مقاله نگار بود و همين پركاري باعث ضعف بدن او و هجوم امراض شده بود. پو در 19 ژانويه 1809 در شهر بوستون آمريكا ديده به جهان گشوده بود. وي در عين حال يك شاعر بود.
     تاريخ ادبيات عمومي (جهان) از آلن پو به عنوان فردي كه در تكامل داستان كوتاه نويسي سهم به سزا دارد ياد كرده است. اهميت و نفوذ آلن پو در دهه هاي اخير كه مردم وقت و حوصله خواندن داستان مطول ندارند بيشتر شده است. او در كنار حرفه روزنامه نگاري 120 دادستان كوتاه نوشت و يك ديوان، شعر سرود كه اشعارش عمدتا طنز گونه است. آلن پو سالها سردبير روزنامه «رجيستر» چاپ شهر بالتيمور آمريكا بود. حرفه روزنامه نگاري باعث شده بود كه داستانهاي كوتاه او روح واقعي داشته باشند زيرا انعكاس واقعيت هاي روز هستند و استحكام نوشته در واقعي تلقي شدن آنها جاي ترديد باقي نمي گذارد. وي در چهل سالگي هنگام عبور از خيابان در شهر بالتيمور بر زمين افتاد و درگذشت .در آن زمان تشخيص علت مرگ او امكان نداشت ولي اخيرا با انجام آزمايش روي باقيمانده جسد او نشان داده است كه بيماري سل و خونريزي ناگهاني ريه باعث مرگ او شده بود.
     آلن پو هنگامي كه سه ساله بود پدر و مادر خود را از دست داد و يك ثروتمند ساكن ريچموند ويرجينيا وي را به عنوان پسر خوانده بزرگ كرد. پدر خوانده براي ادامه تحصيل، نخست او را به انگلستان و سپس به دانشگاه ويرجينيا فرستاد.
     داستانهاي الن پو هنوز تجديد چاپ مي شوند. يكي از نوشته هاي او «تيمور لنگ (امير تيمور) » عنوان دارد كه خواسته است درآن استقامت و پايداري را نشان دهد و عنوان ديگري از آنها «العارف»! است و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
زادروز شبکه «فاکس نيوز»، تلويزيون خبري با روشی محافظه کارانه
روپرت مورداك

هفتم اکتبر زادروز شبكه تلويزيوني پخش خبر و نظر ـ ماهواره ای و كابليِ «فاكس نيوز» آمريکاست. روپِرت مورداك استراليايي از امپراتوران رسانه اي جهان و صاحب «کمپاني خبر» و اسکاي نيوز، شبكه «فاکس نيوز» را هفتم اكتر 1996 در شهر نيويورک و صرفا با اين هدف راه اندازي كرد كه رقيبي براي شبكه هاي خبري ديگر باشد كه به قول او خيلي ليبرال شده بودند و اخبارشان یکطرفه بود و در محافظه كاران (حزب جمهوريخواه) نبود.
     وي هنگام گشايش اين شبكه در نطقي گفته بود: ما با نگاهي محافظه كارانه به رويدادها به ميدان خبر آمده ايم، شما مردم بايد هر دو طرف را تجربه كنيد و سپس تصميم بگيريد که مخاطب اخبار و تفسيرهاي كدام شبكه شويد. اين شعور خود شماست، كسي شما را وادار به خواندن روزنامه و يا ديدن يك تلويزيون خاص نمي تواند بكند. اگر شما يك روزنامه را كه مطابق ميلتان و منافعتان نمي نويسد نخريد و يك تلويزيون معيّن را نگاه نكنيد، هرقدر كه صاحبانش ثروتمند باشند ورشكست و تعطيل خواهد شد. سرمايه هر رسانه، انسان ماهر و با تجربه است، نه پول و سرمايه. ولي متاسفانه بيشتر روزنامه نگاران و نويسندگان با تجربه، ليبرال هستند. ما به زحمت از ميان آنان چند تَن را كه حاضر به همكاري و قبول راه و روش ما شده اند به دست آورده ايم و اين است محصول ايشان. ما، خبر و نظر را از هم تفکیک می کنیم. اخبار به صورت مطلق و به همان صورت که روی داده باشند تنظیم خواهند شد و ما آئینه انعکاس آنها خواهیم بود. نظرات محافظه کارانه ما تنها در تفسیرها و گفتارها منعکس خواهند بود.
    بعدا كريسچن ساينس مانيتور (روزنامه مسيحي) و يكي دو كمپاني ويژه توليد فيلم سينمايي، نمايش و سرگرمي (شو بيزينس) هم در شبكه فاكس نيوز، سرمايه گذاري كردند. تا سال 2016 «راجر ايلزRoger Ailes» مدير و سردبير كل شبكه فاکس نيوز بود که در پی شکایت دو ـ سه بانوی کارمند، کناره گیری کرد. وی ـ از اعضا ي سرسخت حزب جمهوريخواه ـ قبلا مشاور روابط عمومي ريچارد نيكسون و رونالد ريگان روسای جمهوری آمریکا بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
نبرد دريايي لپانتو، يک نقظه بازگشت در تاریخ و یک عامل استعمار آسيا، آفریقا و ... توسط اروپاييان
نبرد درياييِ لپانتو Lepanto ـ محلي در مدخل خليج كورنت در مديترانه، غرب يونان هفتم اكتبر 1571 ميان ناوگان عثماني و ناوگان چند دولت مسيحي كه پاپ وقت «پي پنجم» آنها را بسيج كرده بود روي داد كه در آن، ناوگان عثماني به فرماندهي علي پاشا 180 كِشتي از دست داد و شكست خورد و این امپراتوری برتري خود در مديترانه را به دولت هاي مسيحي مجاور اين دريا باخت. اين آخرين جنگ دريايي بود كه در آن از كشتي هاي پاروزن هم در کنار کشتی های بادباندار استفاده شده بود.
     ميگوئل دو سروانتس داستان نويس معروف اسپانيايي از افراد اين جنگ و در ميان سپاهيان مسيحيان بود.
     مورّخان، نبرد دريايي «لپانتو» را يک نقطه بازگشت در تاريخ ذکر کرده اند زيرا که عامل دیگری به برتري یافتن اروپاييان بر شرق و استعمار آسيا و آفریقا و ... توسط چند قدرت اروپايي و انتقال ثروت به اروپا شد. مسلح شدن اروپاییان به سلاح آتشین که با انتشار خاطرات مارکو پولو که در جریان دیدارش از چین و اقامت در این کشور به ساخت باروت و قطب نما پی برده بودند عامل اصلی این برتری و استعمار و استثمار، شناخته شده است.
    قدرت هاي اروپايي در قرن 21 همچنان مي خواهند که به نام «ناتو» و اتحاديه اروپا به سلطه خود بر برخی از سرزمین ها و قدرت نمايي ادامه دهند. مداخله برخي از اين دولت ها در افغانستان و ... در همين راستا صورت گرفته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آلماني تبارهايِ USA، به مناسبت سالروز ورود نخستين گروه مهاجر آلماني به آمریکای شمالی
ششم اكتبر سالروز ورود نخستين دسته آلماني هاي مهاجر به سرزمینی است که در آن زمان بک کلنی انگلیسی بود و از اواخر قرن هجدم، فدراسیون آمریکا ـ USA شده است كه در اين فدراسیون روز ملي آلماني هاست و مراسم آن را برگزار مي كنند.
     در چنين روزي در سال 1683 (76 سال پس از ورود انگلیسی ها) 13 آلماني از منطقه راينِ آلمان به آمريكاي شماليِ انگلستان مهاجرت كردند و ساكن پِنسيلوانيا شدند و محل سكونت خود را Germantown ناميدند.
    اين مهاجرنشين آلمانی، 76 سال پس از استقرار نخستين گروه مهاجر انگليسي در آن سرزمین (ویرجینیا) تاسيس شده بود ولي اينك درصد آلماني تبارهاي آمريكا بيش از مهاجران ديگر است و شمار آنان نزديك به کل جمعيت آلماني تبارهاي اروپا ـ ژرمن های اروپا ـ است. آلماني تبارهاي ايالات متحده 25 درصد جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهند و پس از آنان، به ترتيب ايرلندي ها، انگليسي ها، لاتين ها، سياهپوستان، اسلاو تبارها (لهستاني ها و ...) قرار دارند.
    با وجود كثرت آلماني تبارهاي آمريكا، «انگليسي» که ریشه آلمانی دارد زبان متداول است و سران آن كشور تا اواخر قرن 20 عمدتا انگليسي، هلندی و يا ايرلندي تبار بوده اند. دانالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا، یک آلمانی ـ اسکاتلندی تبار است.
     با توجه به علاقه مندی آلمانی ها به سرزمین نیاکان، در دوران جنگ جهاني اول، دولت آمریکا آلماني تبارهای آمریکا را براي جنگ با آلمان در جبهه های اروپا بکار نمي گرفت.
    فدراسیون آمریکا 333 میلیون شهروند دارد. نيمي از كل يهوديان جهان (كه نزديك به 14 ميليون نفر هستند) در این فدراسیون زندگي مي كنند. از نیمه قرن بیستم، مهاجرت از قاره های دیگر به فدراسیون آمریکا که قبلا و تقریبا منحصر به اروپاییان بود افزایش یافته که جامعه شناسان این اختلاف فرهنگی را خالی از خطر نمی بینند. سیاهپوستان به اراده خود به آمریکای شمالی مهاجرت نکرده اند، نیاکان آنان را در افریقا شکار کردند و به صورت برده در آمریکا فروختند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
طرح ايجاد سازمان ملل؛ نتیجه بخش برای قدرت ها و بی نتيجه برای دیگران ـ آمریکا و انگلستان طرّاحان این سازمان
هفتم اكتبر سال 1942 سران آمريكا و انگلستان در بحبوحه جنگ جهاني دوم طرح تأسيس يك سازمان جهاني را ـ در باطن بر پایه تأمین سیاست ها و نظرات و منافع خود در درازمدت، و در ظاهر امر! سازمانی که بتواند با حل مسائل بين المللي و رفع اختلاف كشورها از راه داوري و طرق مسالمت آميز، از وقوع جنگ در جهان جلوگيري كند بررسي كردند. همين طرح در سال 1945 و در پايان جنگ جهاني دوم، پايه ايجاد سازمان ملل قرار گرفت كه منشور آن در نشست سانفرانسيسكو تصويب شد و به صورت يك ضابطه بين المللي در آمد. نام این سازمان مدت ها مورد ایراد بود زیراکه «ملل متحد» همان عنوان دولت های متحد در جنگ با آلمان و ایتالیا و ژاپن بود. به عبارت دیگر؛ دولت های متحد در جنگ با هیتلر، موسولینی و ژاپن، مؤسسان این سازمان بودند.
     اين ميثاق يك عيب بزرگ دارد و آن حق رَد (وتو) است كه در شوراي امنيت اين سازمان كه بازوي اجرايي آن است به پنج دولت فاتح جنگ جهاني دوم داده شده است و مجمع عمومي سازمان كه در آن هر كشور اعم از بزرگ و كوچك داراي يك راي است عملا فاقد اختيار است و تا اين دو عيب برطرف نشود كار بی طرفانه از اين سازمان ساخته نخواهد بود همچنان كه تا كنون نبوده است. بسياري از تصميمات شوراي امنيت جز قرار گرفتن در بايگاني، عملا اثر ديگري نداشته اند؛ اما پاره اي ديگر كه خواست بزرگترها بوده حتي پيش از تصويب به اجرا در آمده اند. بنابراين تا اين لحظه، سازمان ملل موثرتر از جامعه ملل نبوده است كه جامعه ملل نتوانست از حمله ايتاليا به افريقا و تعرض ژاپن به چين و ... و جنگ جهاني دوم جلوگيري كند. دليل عدم وقوع يك جنگ جهاني ديگر (از زمان تاسيس سازمان ملل) وجود سلاح هسته اي در دست پاره اي از دولت ها بوده است. همين ضعف منشور ملل سبب شده است كه هر كشوري تنها متكي به توان دفاعي خود شود و بكوشد تا به جنگ افزار پيشرفته دست يابد كه اين نوع جنگ افزار، دارنده آن را، هرقدر هم كه كوچك باشد، از خطر تعرض ديگران مصون مي سازد.
    سازمان ملل و بازوی اجرایی آن شورای امنیت نتوانسته است در طول 7 ـ 8 دهه گذشته مانع جنگ های منطقه ای شود ازجمله جنگ کره، جنگ ویتنام و ... و مداخلات قدرت ها در کشورهای کوچکتر. جنگ سرد، تحریم و ... آسیب های سنگین وارد کرده اند. با کمک همین سازمان ملل بود که لیبی به این صورت درآمده و بدون مجوز این سازمان، آمریکا به عراق حمله برد و این کشور را تصرف کرد و به این روز نشاند. همچنین مسئله افغانستان و .... همین ضعف ها است که افراد و گروهها را برانگیخته است. دمکراسی حلال بسیاری از مسائل است که می بینیم از اصول خود دور شده است. این نوع تبلیغات و رای گیری، انتخاب بهترها نیست. سازمان ملل برای حل این مسئله چه کرده است؟. قرار بود که یک قوه قضایی جهانی به وجود آید، چه شد؟. نبود همین قوه باعث بسط فساد دولتی شده است و وسیله ناراضی سازی و ....
    در نيم قرن گذشته فرضيه هاي متعدد براي حل مسئله دفاع از كشورهاي كوچك مطرح شده ازجمله اين كه كشورهاي فاقد سلاحهاي پيشرفته با پرداخت يك مقرري سالانه، كار دفاع از خود در برابر تهديد بزرگتر ها را به يك كشور نيرومند (از لحاظ نظامي) واگذار كنند و .... آیا این فرضیه ها مغایر موجودیت سازمان ملل نیست؟.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دو اندرز مشابه دو رئيس جمهوري امريكا به فاصله 27 سال از يکديگر، براي صرفه جويي در مصرف گوشت و بنزين
ترومن
هفتم اكتبر سال 1947 هري ترومن رئيس جمهوري وقت امريكا به منظور جلوگيري از افزايش بهاي گوشت، در يك نطق مستقيم تلويزيوني از مردم اين كشور خواست كه تا اطلاع ثانوي، سه شنبه ها از خوردن گوشت و پنجشنبه ها از خوردن مرغ خودداري كنند كه اين اندرز از همان روز در رستورانها به اجرا گذارده شد. درخواست ترومن از مردم اين كشور در عين حال به عنوان نخستين نطق تلويزيوني مستقيم يك رئيس كشور (اصطلاحا پخش زنده)، در تاريخ ثبت شده است.
    ---
    
    
جرالد فورد

در همين روز در سال 1974 جرالد فورد، يکي ديگر از روساي جمهوري امريكا به مردم اين كشور توصيه كرد براي جلوگيري از ادامه افزايش بهاي بنزين و ساير فرآورده هاي سوختي، از میزان رانندگی روزانه خود تا 5 درصد بکاهند و حتي الامكان با آب سرد دوش بگيرند. گراني بنزين ناشي از ادامه تاثير قطع صدور آن از جانب كشور هاي عربي در سال 1973 (درست يك سال پيش از آن) بود.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
يلتسين که بدون رفراندمِ سراسری سرزمین نیاکان را فروپاشانید، هفتم اکتبر 1993 گارد احترام آرامگاه لنين را هم حذف کرد
لنين

هفتم اكتبر 1993 به دستور بوریس يلتسين پس از 69 سال، گارد آرامگاه لنين در ميدان سرخ مسكو منحل و حذف شد. قبلا يلتسين که خود زماني از پلکان حزب کمونيست بالا رفته بود و مدت ها رئيس شعب اين حزب بود که به دست لنين تاسيس شده بود، درنظر داشت که جسد موميايي شده لنين را از ميدان سرخ بردارد و در گورستان دفن کند تا نماد سوسياليسم روسيه از ميان برداشته شود. اگر عکس العمل تند روس ها نبود یلتسین جسد مومیایی شده لنین را از آرامگاه ویژه به گورستان منتقل می کرد.
    به رغم حذف گارد احترام آرامگاه لنین، روس ها همچنان به رهبر انقلاب اکتبر 1917 کشورشان وفادار مانده اند و از آنجا با رعايت احترامات ديدار مي کنند و حادثه اي را هم که یلتسین پيش بيني کرده بود (بي احترامي) رخ نداد.
    یلتسین بود که با دو تَن دیگر در گوشه ای در یک جنگل نشستند و شوروی اَبَرقدرت را منحلّه اعلام کردند بدون اینکه در نظر بگیرند که آن ـ روسیه تزاری پیشین ـ قرن ها یک سرزمین و قلمرو واحد بود و برای بقاء آن، در جریان جنگ جهانی دوم 35 میلیون انسان جان باختند. انحلال و یا ادغام یک کشور نیاز به رفراندم سراسری دارد نه اراده 3 نفر و یکی از آنان معروف به الکلی بودن. در طول تاریخ بشر کمتر دیده شده است که یک صاحبمقام، سرزمین پدری را فروبپاشاند!!.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پشيماني صِرب ها از توجه به نويدهاي بيگانگان
ميلوشوويچ
بيشتر صِرب ها پيش از تحولات اكتبر سال 2000 با نويدهايي که از خارج (بلوک ناتو) براي داشتن وضعيتي بهتر شنيده بودند، از تبلیغ تغيير دولت میلوشوویچ جانبداري كردند، اما نظر سنجي یکم اكتبر 2003 که نتیجه آن 7 روز بعد اعلام شد حکايت از ناراضي بودن آنان داشت و به نظر مي رسيد كه از عمل سال 2000 خود كه به حزب ميلوشوويچ راي ندادند و باعث کنار رفتن و گرفتاري وي در چنگ دادگاه لاهه شدند پشيمان بودند.
    ميلوشوويچ در زندان دادگاه بین المللی لاهه درگذشت و چند سال پس از مرگ او، «مونته نگرو» با یک رفراندم داخلی (یکجانبه) از صِربستان جدا شد و اعلام استقلال کرد و اعضای بلوک ناتو بلافاصله بر آن جدایی صِحّه گذاردند. قبلا کوزوو جدا شده بود و پیش از آن انحلال کنفدراسیون یوگوسلاوی صورت گرفته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تصویب بودجه آموزشِ «ازدواج سالم» در دبیرستانها و کالج های دو ساله آمریکا ـ چنین درسی در دوره دوم دبیرستانهای ایران در دهه 1340
ششم اكتبر 2002 كنگره آمريكا براي آموزش «ازدواج سالم» در مدارس متوسطه و كالج هاي دو ساله اين كشور (اصطلاحا؛ کامیونیتی کالج ها) يك ميليارد و پانصد ميليون دلار بودجه تصويب كرد.
    هدف از ازدواج سالم، ازدواجي است كه تأمین سعادت کند و در طول زمان به مشكلات برخورد نكند و به اختلاف و طلاق نيانجامد. آشنايي به نظريه هاي جامعه شناسان از «دكارت» تا عصر حاضر در باره «فلسفه ازدواج و ازدواج منطقي» جزيي از اين آموزش، و روشهاي درست همسرگزيني و رعايت «تناسب» و «هماهنگي» ميان طرفين ازدواج، بخش ديگر آن بوده است.
    هشت دهه است که در اروپا، آمریکا و شماری دیگر از کشورها، در دبیرستانها در کنار ریاضیات، علوم و ادبیات، درس زندگانی هم به نوجوانان داده می شود ازجمله ازدواج درست و منطقی، انتخاب رشته تحصیلی بر پایه استعداد و بازار کار، انتخاب محل سکونت و خرید خانه، راههای تندرستی، آموزش رانندگی، راههای صرفه جویی و ....
    در طول زمامداری علی امینی (سالهای 1340 ـ 1341) بر پایه آمار حوادث شهری و اختلافات زن و شوهری قرار شد که تشريح و تعریف جامعه ـ جامعه ملی، جامعه شهری و جامعه خانوادگی بر پايه فرضيه دکارت، راه درست همسرگزینی (وجود تناسب و هماهنگی میان طرفین ازدواج) و راهنماییِ انتخاب رشته تحصیلی و حرفه بر کتاب درسی تعلیمات اجتماعیِ کلاس چهارم متوسطه اضافه شود که شد و تا آغاز اجرای نظام نوین آموزش و پرورش (تقسیم آموزش و پرورش عمومی به سه دوره ابتدایی، راهنمایی تحصیلی و متوسطه به جای دو دوره قبلی) ادامه داشت و نتیجه بخش اعلام شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
به گزارش اکتبر 2003؛ افزايش کِشت خَشخاش در افغانستان
لس آنجلس تايمز ششم اكتبر 2003 در گزارشي هشداردهنده و مشروح نوشته بود كه افغانها بيش از گذشته و دوران حکومت طالبان به كشت خشخاش روي آورده اند، زيرا كه از هر هكتار کِشت خشخاش 5 هزار و دويست دلار به دست مي آورند و از هر هكتار کِشت گندم تنها 121 دلار، و اگر کِشت خشخاش را تَرک کنند خانواده هاي آنان گرسنه خواهند ماند. اين افزايش، دو سال پس از ورود نيروهاي نظامي آمريکا به افغانستان و اخراج طالبان از حکومت کابل گزارش شده بود. گزارش های بعدی و بعدی از همین روند حکایت کرده است.
    اين روزنامه نوشته بود كه به اين ترتيب افغانستان دوباره بزرگترين توليد كننده ترياك و در نتيجه هروئين در جهان شده است و توليد سال 2002 آن كشور بالغ بر 3 هزار و 750 تُن ترياك بود. كشت خشخاش زحمت كشتی تولید غلّه را هم ندارد.
    طبق گزارش يک سازمان بين المللي، افغانستان در سال 2007 توليد کننده تقريبا نود درصد ترياک جهان بوده است و زيان ترياک کمتر از تروريسم نيست. در این «درصد» در سال های بعد تغییری مشاهده نشده است.
    
يك مزرعه خشخاش در ايالت غور افغانستان در ماه مه 2003


    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زادروز پوتين و به این مناسبت نگاهی به کارها و برنامه های او ـ ببر دوماهه هديه تولد او در سال 2008
پوتين با هديه تولد

هفتم اكتبر زادروز ولاديمير ولاديميرويچ پوتين مرد شماره یک روسیه است كه در سال 1952 در لنينگراد (سن پترزبورگ) به دنيا آمده است. مادرش يك كارمند معمولي دولت و پدرش از نظاميان روسيه در جريان جنگ جهاني دوم بود که در این جنگ، 27 میلیون روس کشته شدند و تمامی خانواده های روس داغدیده. [جمع تلفات جماهیریه شوروی در این جنگ 35 میلیون گزارش شده است]. پوتين از سال 2000 قدرت را به دست داشته است؛ در لباس نخست وزیر و یا رئیس جمهوری ـ بیش از هر روس دیگر. یلتسین در دسامبر 1999 پوتین را به عنوان کفیل ریاست جمهوری معرفی و کناره گیری کرد. پوتین در انتخابات سال 2000 برنده شد و رئیس جمهوری روسیه.
    در ميان هديه هايي كه پوتين در هفتم اكتبر 2008 بمناسبت زادروز خود و 56 ساله شدنش دريافت كرده بود يك ببر دو ماهه ديده مي شد. اين نخستين بار در تاريخ معاصر بوده است كه يك رئيس دولت چنين هديه اي دريافت كرده است. احتمالا اين هديه به اين سبب به او داده شده بود كه يك ماه پيش از آن، پوتين درجريان بازديد از يك منطقه محافظت شده جانوران در سيبري، كمك كرده بود تا يك ببر سيبريايي را، جهت انتقال، با تفنگ ويژه بيهوش كنند. پوتین در اکتبر 2024 هفتاد و دو ساله شد.
    پوتين كه داراي دو دختر؛ ماريا متولد سال 1985 و كاترينا متولد سال 1986 است و در دانشگاه، از رشته حقوق بين الملل فارغ التحصيل شده، قبلا تا سرهنگیِ پليس امنيت شوروي (كا. گ. ب) بالا رفته بود. او که 16 سال از مأموران سازمان امنیت شوروی در بخش امنیت خارجی بود سالها در جمهوري دمكراتيك آلمان (آلمان شرقی) مأموریت داشت. پوتين كه بر زبان آلماني مسلط و به انگليسي آشناست تا سال 1991 عضو حزب كمونيست شوروي بود و هنگام انحلال حزب (آخرين سال عُمر شوروي) به گفته خودش، كارت عضويت حزب كمونيست را از يقه كُتش برداشت و در كشوي ميزش گذاشت.
     پوتين پيش از انتقال به كرملين، در سن پترزبورگ كار مي كرد و پس از انتقال به كرملين، طولي نكشيد كه معاون نخست وزير شد. وی طرف توجه خاص بوریس یلتسین رئیس جمهوری وقت و منحل کننده اتحاد جماهیر شوروی بود.
    یلتسین مصوّبه پارلمان روسیه را که انحلال جماهیریه غیرقانونی بوده زیرا که رفرندام سراسری صورت نگرفته بود امضاء نکرد که همچنان در دفتر ریاست جمهوری است و به پارلمان (دوما) برگشت داده نشده است. معمولا مصوبات امضاء نشده به پارلمان بازگردانده می شود تا درباره آن تصمیم گیری مجدد شود. پوتین تاکنون چندبار، فروپاشی شوروی را یک «مصیبت» خوانده است.
    در دهه اول حکومت پوتین، سخن از ناسیونالیست بودن او بود، ولی تا آغاز سال 2022 اقدام چشمگیری برای احیاء روسیه ـ جز بازگرداندن کریمه نکرده بود که امپراتوري روسيه (روسيه تزاري) به تصمیم حکومت کمونیستی پیشین، نخست به روسیه شوروی و سپس اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی تغییر نام داد تا الگوی یک جماهیریه جهانی شود ـ همان اندیشه ای را که کوروش بزرگ 25 قرن پیش مطرح کرده بود: ایجاد جامعه مشترک المنافع جهانی. با این اقدام بلشویکی، روسیهِ زمان تزارها ـ روی کاغذ به چندین جمهوری متحده تقسیم شد. پوتین سرانجام با صدور یک اولتیماتوم پُرمعنا و اشاره به احیاءِ سرزمین مادری، از فوریه 2022 دست به اقدام زده و عملیات نظامی در اوکراین سرآغاز اجرای برنامه های او خوانده شده است. وی تا هفتم اکتبر 2022 «روسیه نوینِ سابق ـ مناطق شرقی و جنوب شرقی اوکراینِ ساخت بلشویک ها» را به عنوان اعضای فدراسیون روسیه به دامان مادر بازگردانده و عملیات بر پایه اولتیماتوم او ادامه دارد. پوتین اواخر سپتامبر 2022 در پارلمان روسیه در یک سخنرانی بی سابقه و به استناد تاریخ و ردِّ اعتراض های بلوک غرب با اشاره به کارهایی که این بلوک و در صدر آن آمریکا در دهه های گذشته کرده اند برنامه خود را توجیه کرد که به نظر تفسیر نگاران، احیاء روسیه بزرگتر، عقب راندن ناتو از اطراف روسیه و برقرار کردن نظم نوینی در جهان خواهد بود. پوتین با هدف انتقال قدرت به اوراسیا Eurasia، با چین و هند و چند کشور دیگر سازمان تعاون شانگهای و نیز یک سازمان دیگر با شرکت چین، هند، برزیل و فدراسیون آفریقای جنوبی (بریکس) تشکیل داده است که نیمی از جمعیت جهان هستند. باوجود این، پوتین هنوز (بمانند لهستان) از آلمان خونبهاي 27 ميليون روس را مطالبه نکرده است. اقدام سال 2024 پوتین که غرب را تا حدی به تأمل واداشته، تغییر سیاست هسته ای روسیه بوده است، بر این اساس که اگر غرب به کی اِف اجازه دهد که سلاح های ارسالی شان را در حمله به روسیه بکار برَد، روسیه از بکار بردن سلاح اتمی خودداری نخواهد کرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 7 اكتبر
  • 1763:   دولت انگستان با وضع يک قانون، مهاجران خود در آمريکاي شمالي (شرق این سرزمین) را از عبور از کوههاي آپالاچيان (آپالاش) و ورود به منطقه تحت تملّک فرانسه، و تملّک و تصاحب زمين در اين منطقه ممنوع کرد. در آن زمان؛ انگلستان، فرانسه و اسپانیا مالکان آمریکای شمالی (فدراسیون کنونی) بودند و روس ها در آلاسکا و بخشي از شمال کاليفرنيا.ی شمالی.
        
        
  • 1780:   در پي اعلام استقلال 13 مهاجرنشين انگليسي در آمريکاي شمالي و شکستهاي نظامي انگلستان در اين منطقه، ميان ساکنان کاروليناي جنوبي (يکي از 13 مهاجر نشين) که هنوز به دولت انگلستان وفادار مانده بودند و ديگران جنگ درگرفت. این استیت هنوز روش محافظه کار بودن خود را از دست نداده است. 80 سال بعد، جنگ داخلی آمریکا از همین استیت آغاز شد.
        
        
  • 1780:   بر سر ماجراي صِربستان و مداخله سياسي ساير قدرت ها، آلمان و اتريش رسما متحد نظامي شدند که اين عمل، مقدمه تشکيل اتحاديه هاي نظامي در اروپا شد که به جنگ جهاني اول انجاميد.
        
        
  • 1886:   اسپانيا که هنوز بر کوبا ،مهاجرنشين قديمي خود در قاره آمريکا حکومت داشت، برده داري را در آن جزيره لغو و غير قانوني کرد.
        
        
  • 1908:   در جريان مبارزات استقلال طلبي يونانيان، جزيره يوناني زبان «کرِت» در مديترانه به دولت عثماني پشت کرد و به يونان پيوست.
        
        
  • 1919:   شركت هواپيمايي هلندي «ك. ال. ام» در اين روز تاسيس شد و قديمي ترين شركت هواپيمايي جهان است كه هنوز تغيير نام نداده و به همان شکل و همان نام به کار ادامه مي دهد.
        
        
  • 1940:   ارتش هيتلر وارد روماني شد.
        
        
  • 1949:   دولت آلمان شرقي با نظام کمونيستي، تحت نام «جمهوري دمکراتيک آلمان» در منطقه اشغالي شوروي تشکيل شد و برلین شرقي را پايتخت خود قرار داد.
        
        
  • 1951:   وطندوستان مالايايي کميسر انگلستان را در آن سرزمين کشتند. مالايا در آن زمان يک مستعمره انگلستان بود که اينک يکي از بخشهاي فدراسبون مالزيا است.
        
        
  • 2001:   تعرض نظامي آمريکا به افغانستان براي حذف طالبان از حکومت اين کشور که از القاعده حمايت مي کردند آغاز شد.
        
        
  • 2019:   تلفات معترضين عراقی در تظاهرات خیابانی در بغداد و چند شهر دیگر عراق، در پايان ششمين روز متوالي (ششم اکتبر 2019) بيش از يکصد کشته و حدود 4 هزار مجروح گزارش شده بود.
        
        
  • يادداشت روز
    نگاهی به راههای قدرت شدن آمریکا و اینک قرارگرفتن در برابر قدرت های در حال طلوع و مبارزه آنها با دلار ـ تداوم جنگ اوکراین به زیان غرب

        از میان شماری که ورود نگارنده (ناشر مجله روزنامک و مؤلف تاریخ آنلاین ایرانیان) به شصت و هفتمین سال روزنامه گاری بدون وقفه اش در نخستین روز شهریور 1402 را شادباش گفتند، یک روزنامه نگار جوان و در عین حال دانشجوی فوق لیسانس ضمن تبریکِ تلفنی، پرسید که از دیدگاه یک تاریخ نگار برایش بگویم که چه راهی طی شده است که فدراسیون آمریکا ـ USA قدرت و اَبَرقدرت شده است. گفتم که قضیه طولانی است و گفتنش شاید یک ساعت طول بکشد، گفت که مطلب را که احتمالا خواست بسیاری بویژه دانشجویان و روزنامه نگاران باشد در تاریخ آنلاین درج کنم. او هر روز نگاهی به این سایت می کند و هر وقت که پرسش به پاسخ او درج شود، کٌپی خواهد گرفت. گفتم که پاسخ به سئوال او، شامل اشاره هایی به تاریخ این فدراسیون و هم نظری درباره آن خواهد بود و چه بهتر که نخست در مجله روزنامک درج شود که آنلاین آن در دسترس خواهد بود ـ www.rooznamak-magazine.com و سپس به نقل از مجله روزنامک در تاریخ آنلاین ـ www.iranianshistoryonthisday.com. قبول کرد و مطلب در زیر آمده است:
        انگلیسی ها در سال 1607 پس از استقرار در ناحیه کوچکی در منطقه ای در ساحل یک رودخانه که به خلیج چساپیک می پیوندد و خودشان نام «جیمز ریوِر» بر آن نهادند (شرق استیت ویرجینیا)، بر خلاف اسپانیایی ها و پرتغالی ها که 115 سال پیش از آنان پای بر خاک قارهِ تازه یافت شده نهاده بودند بنای درگیری، نابودی و عقب راندن بومیان به نقاط دور دست و تصاحب اراضی، اموال و منابع آنان نهادند و به تشویقِ انگلیسی های دیگر و سپس اروپاییان قاره ای برای مهاجرت به منطقه متصرفی خود دست زدند و برای کار کردن در اراضی متصرفه که به نظر حاصلخیز می آمدند به خرید و وارد کردن آفریقاییان به صورت بَرده آغاز کردند، تنباکو کاری راه انداختند و در رفاه قرار گرفتند و طولی نکشید که در شرق آمریکایِ شمالی 13 مهاجرنشین تشکیل دادند. انگلیسی ها اراضی گرفته شده از بومیان را به مهاجران و عمدتا به رایگان می دادند که اخبار مربوط و وجود آزادی مذهب و ... در این مهاجرنشینان سبب ترغیب اروپائیان بی ثروت و ناراضی از وضعیت و ... به آمدن به این مهاجرنشینان شد که 180 سال بعد بهانه بدست آوردند و دم از استقلال زدند و با کمک فرانسه ـ دشمن وقت انگلیس، در جنگ استقلال پیروز شدند و فدراسیون تشکیل دادند و اروپاییانِ ناراضی از وطن و وضعیت جنگ آلود، خصومت ها و ... اروپا، راهی جز مهاجرت به مهاجرنشینان انگلیسی آمریکا نداشتند. در جنوب قاره آمریکا (آمریکای لاتین) چون اسپانیایی ها و پرتغالی ها با بومیان همکار و همدست و مخلوط شده بودند، اروپاییان ـ جز اسپانیایی ها و ایتالیایی ها رغبت زیاد به مهاجرت به این منطقه اسپانیایی ـ پرتغالی زبان شدهِ کاتولیک مذهب نداشتند. در میان مهاجران از اروپا به 13 مهاجرنشین، شماری چشمگیر از نخبگان واصحاب حرفه و فنون در هر زمینه ای وجود داشت و همچنین اصحاب اندیشه که آمریکای شمالی را محیطی بهتر برای رشد و زندگی خود یافته بودند و فدراسیون آمریکا به رغم یک جنگ داخلی خونین، گام به پیشرفت گذاشت و چون میان دو اقیانوس پهناور واقع شده است، بدور از جنگ ها و مشکلات اروپا و آسیا. تا قرن نوزدهم و بعضا تا نیمه دوم این قرن، فدراسیون آمریکا محدود به بخشی از فدراسیون امروز بود که در شرق واقع شده بود، فرانسویان مناطق وسیعی در مرکز آمریکای شمالی از دریاچه های پنجگانه مشترک با کانادا تا خلیج مکزیک را در دست داشتند، غرب و جنوب این فدراسیون در کنترل مکزیک بود، فلوریدا وابسته به اسپانیا و آلاسکا از آن روسیه که روسیه یک مهاجرنشین هم در شمال کالیفرنیا داشت و هاوایی یک مجمع الجزایر مستقل و دارای پادشاه.
        وسعت یافتن، پیشرفت و قدرت شدن فدراسیون آمریکا (رسیدن به 50 عضو ـ استیت) همچنین نتیجه خردمندی و تدبیر چند نفر در طول زمان بوده است. توماس جفرسون متولد ویرجینیا (و سومین رئیس فدراسیون) در دیداری از اروپا، پی به نیاز ناپلئون به پول جهت ادامه جنگ هایش بُرد و دولت واشینگتن در سال 1803 آمریکای شمالیِ فرانسه (از شیکاگو تا نیوارلئان) ـ منطقه ای به وسعت 827 هزار مایل مربع (33 درصد بزرگتر از وسعت ایران) را به 15 میلیون دلار خرید و فدراسیون آمریکا بیش از دو برابر شد. یک رئیس متفکر دیگرِ فدراسیون (جیمز مونرواِ)، در سال 1819 فلوریدا را از اسپانیا به مبلغ 5 میلیون دلار خرید زیراکه اسپانیا از درگیری نظامی دولت واشینگتن با بومیان در مرزهای شمالی فلوریدا خسته و وامانده شده بود و آماده قبول پیشنهاد دولت واشینگتن برای فروش فلوریدا. یک رهبر با تدبیر دیگرِ فدراسیون آمریکا (اندرو جانسون) در بهار 1867 آلاسکا را به مبلغ 7 میلیون و دویست هزار دلار از روسیه که تزار آن نیاز مُبرم به پول داشت خریداری کرد. رهبر متفکّر دیگر (جیمز پُلک) با استفاده از فرصتِ شکایت اتباع خود که برای استخراج طلا به کالیفرنیا (در آن زمان؛ کالیفرنیایِ مکزیک) رفته بودند با دولت مکزیک وارد جنگ شد و این جنگ را تا تصرف تمامی مناطق غربی و جنوبی ادامه داد و فدراسیون آمریکا حدودا 4 برابر وسعتِ مهاجرنشینان 13 گانه سابق شد. رهبر دیگر (ویلیام مَکینلی) از ضعف اسپانیا و فرصت قیام کوبایی ها استفاده کرد و در بهار 1898 با آن کشور وارد جنگ شد، کوبا را پس از 5 قرن از دست اسپانیا خارج کرد، پوتوریکو، گوام و فیلیپین را هم گرفت. دولت واشینگتن سپس با طرح یک نقشه ماهرانه و استفاده از اختلاف کشاورزان اعزامی آمریکا به مجمع الجزایر هاوایی با مقامات محلی، این جزایر را ضمیمه قلمرو خود کرد. سپس نوبت ورود به باشگاه قدرت ها فرا رسید. وودرو ویلسون رهبر وقت و استاد تاریخ در دانشگاه از فرصت وقوع جنگ جهانی اول (معروف به جنگ اروپاییان) استفاده کرد و در چهارمین سال آن که شکست آلمان و متحدانش قابل پیش بینی بود وارد این جنگ شد و در پایان آن، وارد باشگاه قدرت های جهانی گردید. فرانکلین د. روزولت که موفق به عبوردادن کشورش از رکود اقتصادی شده بود در سومین سال جنگ جهانی دوم و زمانی که شکست هیتلر به علت ورود به خاک شورویِ پهناور و جنگ با روس ها قطعی به نظر می آمد، در جبهه غرب (اروپا) وارد این جنگ شد و آمریکا در پایان این جنگ در هر دو جبهه (اروپا و آسیای شرقی) و انحصار سلاح اتمی و بکار بردن آن، یکی از دو اَبَرقدرت جهان وقت شد و ترومن جانشین او (سی و سومین رئیس فدراسیون آمریکا ـ پرزیدنت) با اجرای طرح های متعدد اقتصادی و دادن کمک های اقتصادی و ... و سپس ایجاد بانک بین المللی و صندوق جهانی پول، «دلار» را پول جهانی ساخت. رونالد ریگن (ریگان) چهلمین رئیس این فدراسیون، در دهه 1980 با زرنگی خاص و زبان نرم و چربِ خود و دادن قول و قرارهای عمدتا زبانی موفق شد که سران کرملین را به دست برداشتن از رقابت نظامی راضی کند که سرانجام به انحلال پیمان ورشو و فروپاشی آن قدرت انجامید. اینک که قدرت های دیگری در حال طلوع هستند و به نظر می رسد که روسیه شمشیر خودرا از رو بسته است معلوم نیست که چه آینده ای در پیش خواهد بود. قدرت های در حال طلوع با ایجاد سازمان تعاون شانگهای و بریکس و تصمیم به توسعه هر دو و نیز ایجاد سازمانهای دیگر، در درجه اول تلاش دارند که «دلار» را که عامل قدرت آمریکا می بینند تضعیف کنند و همچنین دوستان غیر اروپایی آمریکا و بویژه نفتدارها را به خود جذب کنند تا درآمدشان را به جای آمریکا در جاهای دیگر ذخیره کنند و نیز بازار فروش اسلحه را از آمریکا بگیرند و ....
        در این میان، قرارگرفتن رسانه های شناخته شده آمریکا (ابزارهای جنگ سرد پیشین) در دست اصحاب منافع و کمپانی های خارج از این حرفه قرارگرفته که به جای روشن ساختن آمریکاییان از عمق تحولات جهان و برنامه های دولت های رقیب (قدرت های در حال طلوع) از طریق مصاحبه با اصحاب نظر و اطلاع و خبررسانی کامل و تفسیر وضعیت، درگیر رقابت های داخلی، کوبیدن رقیبان و از این قبیل شده اند و مخاطبان که پی به وضعیت و برنامه های آنها برده اند، بی توجه به اخبار آنها شده اند و در نتیجه بعضا بی خبر از علل و انگیزه این تحولات. انتخابات فدرال (سراسری آمریکا ـ انتخاب رئیس فدراسیون، سناتورها و نمایندگان مجلس) نیز که روشی خاص دارد در سال های اخیر افرادی مشابه روزولت (هر دو روزولت)، ترومن، آیزنهاور، کِنِدی و ریگن (ریگان) را روی کار نیاوَرد که به نظر می رسد از دقّت و توجه و دورنگری رای دهندگان کاسته شده است و یکی از دلایل آن تبلیغات و جهت گیری رسانه ها است.
         همین وضع یک قانون، که بشود از دولت سعودی شکایت کرد سبب شده است که این دولت به فکر خارج ساختن دارایی 750 میلیارد دلاری خود از آمریکا برآید و نیز نزدیک شدن هرچه بیشتر به چین، روسیه و ایران. اگر دولت سعودی که در همه زمینه ها مدرن گرایی در پیش گرفته است و برخلاف گذشته، امور کشور در دست یک جوان است اگر پول ذخیره شده خود را از آمریکا خارج سازد، بعید نیست که دیگران چنین کنند و در چنین وضعیتی تکلیف دهها تریلیون دلار بدهی (اوراق خزانه) چه می شود؟. همین کمک نظامی ـ تسلیحاتی به دولت کی اِف که تا آگِست 2023 حدود 47 میلیارد دلار شده بود، برای چی؟. هر نوجوان 15 ساله می داند که در عملیات نظامی اوکراین، سرانجام روسیه ـ یک قدرت نظامی با حدود 6 هزار کلاهک اتمی و به دلایل متعدد دیگر برنده خواهد بود و کمک های آمریکا و اعضای ناتو جز افزودن بر دشمنی و رقابت روسیه نتیجه نخواهد داشت و به نظر می رسد که طولانی شدن عملیات، سیاست کرملین باشد که نقشه های دیگری ازجمله تضعیف غرب در سر دارد. به علاوه، تداوم مداخله غرب (اعضای ناتو) در عملیات نظامی روسیه در اوکراین که این سرزمین قرن ها و تا 32 سال پیش بخشی از قلمرو دولت سن پترزبورگ و سپس مسکو بود ممکن است به بکاربردن سلاح اتمی ـ ولو محدود منجر شود که در این صورت، بکار بردن سلاح اتمی از شکل تائو در خواهد آمد و همه دارندگان آن در بکار بردنش درنگ نخواهند کرد و این وضعیت سبب خواهد شد که کشورهای دیگر در صدد داشتن چنین سلاحی برآیند. درباره عملیات نظامی اوکراین نباید ساده اندیشی کرد. ادامه این عملیات، نتایجی مشابه نتایج جنگ های جهانی اول و دوم خواهد داشت. این عملیات با مداخله همه اعضای ناتو و حمایت دوستان مسکو از این دولت، دارد به صورت یک جنگ جهانیِ فعلا غیر مستقیم در می آید و ....
        
    نمودار کمک های نظامی کشورهای بلوک غرب به کی اِفِ در حال جنگ با روسیه ـ کُپی از وبسایت بی بی سی


        
        نقل از شماره 101 مجله روزنامک
        www.rooznamak-magazine.com
        
     نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
    براي اطلاع



     

    روزنامک


    اِدیشن(نسخه) آنلاین مجله جهانی «روزنامک» که به شماره ثبت 25178/92 ثبت شده است حاوی «دستچینِ رویدادهای روز و گذشته - تاريخ» و چشم انداز فردا از دیدگاه اصحاب نظر و شخص ناشراست.
     همچنین نظرات، تجربه، مشاهدات و خاطرات (کارنامک) نوشیروان کیهانی زاده ـ روزنامه نگار و تاریخ نویس 78 ساله ـ با هدف ارتقاء دانش مخاطبان، سطح آگاهی ها و مدنیّت برای داشتن دنیایی بهتر و کمک فرهنگی به کاهش مسائل جوامع، بشریّت و پیشگیری از اشتباه با این شعار: توانایی محصول دانایی است و «دانستن» حق انسان.
    «روزنامک» که از نوامبر 2003 (21 آبان 1982) به صورت یک وبسایت، با هدف آموزش عمومی و خبر و نظررسانی ایجاد شده بود. شماره یکم نسخه چاپی روزنامک نيز در اپريل 2014 (ارديبهشت 1393) در تهران منتشر شد و انتشار آن ادامه يافته است.

    نسخه آنلاين: www.rooznamak.com

    نسخه چاپی: www.rooznamak-magazine.com


     




     

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com