Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
10 آوريل
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 10 آوريل
ايران
آتش بس نوروز در سال 336 میلادی، جنگ دو اَبَرقدرت ایران و روم را پايان داد
تصوير شاپور دوم در حال شكار بر بشقاب باقيمانده از همان زمان
كنستانتين امپراتور روم (کنستانتین بزرگ) دهم اپريل سال336 ميلادي به بهانه شركت در مراسم سي امين سال حكومت خود، آتش بس دو هفته اي با ارتش ايران را كه 22 روز طول كشيده بود به صورت نامحدود تمديد كرد، ولی جنگ دو امپراتوري سال بعد و پس از درگذشت کنستانتین از سر گرفته شد، 26 سال متناوبا طول كشيد و بدون اخذ نتيجه پايان يافت.
    آتش بس 19 مارس به مناسبت فرارسيدن نوروز ايرانيان آغاز شده بود. فرماندهي ارتش ايران يك روز مانده به نوروز به احترام ايّام عيد ملّي، دو هفته آتش بس داده بود و كنستانتين كه واحدهايش به دليل تلفات سنگين نياز به تجديد سازمان داشتند با اين آتش بس موافقت كرده بود كه پس از آن، تا كنستانتين زنده بود محاربه تجديد نشد. كنستانتين 22 ماه مي 337 در 65 سالگی در قسطنطنيه درگذشت و جنگهاي شاپور دوم (ذوالاكتاف) با كنستانتين دوم جانشين او از همين سال آغاز شد.
     دو اَبَر قدرت وقت تا سال 336 كوشش داشتند كه پيمان صلح منعقده در سال 297 (ميان نرسي شاه ايران و ديوكلسين ـ ديوكلتيان ـ امپراتور وقت روم) رعايت شود و در آن مدت جز دو ـ سه برخورد محدود ازجمله زد و خورد هاي سال 326 جنگ چشمگيري صورت نگرفته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
قتل مرموز دو افسر ژاندارم، بدگماني ايرانيان نسبت به انگليسي ها را افزايش داد
21 فروردين 1295 (10 اپريل 1916) دو افسر ژاندارم ــ يك سرگرد و يك ستوان ــ در شيراز به طرز مرموزي كشته شدند. چون ژاندارمري تنها نيروي مسلح مؤثر ايران در برابر «اس. پي. آر.» انگلستان بود؛ در قتل اين دو افسر، انگليسي ها مورد سوء ظن قرار گرفتند و شيرازي ها تا زمان لغو موافقتنامه آگوست 1907 سن پترزبورگ مبني بر تقسيم ايران به دو منطقه نفوذ میان روسیه و انگلستان، كينه انگليسي ها را از دل بيرون نكردند و بارها با آنان مسلحانه برخورد داشتند و تلفات وارد ساختند. انگليسي ها هيچگاه در فارس آرامش نداشتند.
    لنين بود كه یکجانبه موافقنامه سن پترزبورگ را لغو كرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تيراندازي به سوي محمدرضاشاه در كاخ مَرمَر
21 فروردين 1344 (دهم اپریل 1965) در كاخ مَرمَر، سرباز وظيفه «رضا شمس آبادي بیدگلی» به سوي محمدرضاشاه (پهلوی دوم) كه پس از پياده شدن از اتومبيل، رهسپار دفتر كار خود بود آتش گشود. گلوله ها به شاه اصابت نكرد ولي ضمن آن، دو درجه دارِ گارد ـ استوار لشکری و استوار باباییان و رضا كشته شدند. در اعلامیهِ دربار در باره این رویداد، اشاره به تیر خوردن یک باغبان کاخ مرمر نیز شده بود.
    طبق گزارش های رسانه ای؛ رضا متولّد یک روستای منطقه نوش آبادِ کاشان، پس از ورود به خدمت سربازی، اصرارداشت که وارد لشکر گارد شود که پس از واقعه تیراندازی به این موضوع توجه شد و کار تعقیب گسترش یافت و عده اي ازجمله چند فارغ التحصيل چپگراي دانشگاههاي خارج كه به وطن بازگشته بودند دستگير و بعدا محاكمه و محكوم به تحمل مجازات شدند. پرویز نیکخواه یکی از این محکومان بود که بعدا ابراز پشیمانی کرد و مشاور مدیر عامل وقت سازمان رادیو تلویزیون ملّی ایران شد.
     پس از پيروزي انقلاب سال 1357، از شمس آبادي به صورت يك قهرمان تجليل و براي نخستين بار عكس او در روزنامه هاي تهران به چاپ رسيد، ولی تلاش برای یافتن گور او به نتیجه نرسید.
شمس آبادي

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز زمين لرزه پرتلفات فارس - اشاره به دو زلزله بهار 1972 و 2009 ايتاليا
دو تصوير از ويرانگري زمين لرزه هاي فارس و ايتاليا

بامداد 21 فروردين 1351 (دهم اپريل 1972) زمين لرزه اي به شدت 7 و يك دهم در مقياس ريشتر در استان فارس روي داد كه ضمن آن بيش از پنج هزار و 300 تن كشته شدند. كانون زلزله منطقه «قير» و «کازرين» بود كه تا شيراز همه جا را تكان داده بود. منوچهر پيروز استاندار وقت تلفات منطقه جهرم را بيش از نقاط ديگر گزارش کرده بود. اين زلزله سه شهر و بيش از 70 روستا را ويران ساخته بود. بيشتر مقتولان اين رويداد، زنان و كودكان بودند زيرا مردها در ساعت وقوع زلزله براي كار از خانه خارج شده بودند.
     اين زمين لرزه چهار سال پس از زلزله خراسان روي داده بود كه در زلزله خراسان بيش از 20 هزار تن جان خود را از دست داده بودند. اسناد مركز جهاني جمع آوري تلفات و زيانهاي زمين لرزه ها نشان مي دهد كه در طول 30 سال منتهي به 1992، در ايران 13 زمين لرزه بسيار شديد روي داده كه جمع تلفات آنها 90 هزار كشته بوده است.
    بيستم فروردين 1392 (نهم اپريل 2013) زمين لرزه اي به شدت شش و يک دهم در مقياس ريشتر در جنوب ايران (استان بوشهر همسايه استان فارس و قبلا يک استان) روي داد که طبق گزارش هاي نخستين روز، منجر به مرگ 37 تن و جرح بيش از 800 نفر شده بود. مرکز اين زمين لرزه در کوه مَند و ناحيه آبداران بود و بيشترين تلفات و زيانها به ناحيه مسکوني کاکي وارد آمد. منطقه زلزله زده تا بوشهر حدود 90 کيلومتر فاصله دارد. اين زمين لرزه در ساعت 4 و 20 دقيقه بعد از ظهر رخ داد که ساکنان محل عموما در اين ساعت خارج از خانه هستند و يا قادر به فرار. اگر اين زلزله در ساعات خواب روي داده بود، تلفات آن بيشتر بود.
    چند روز پس از زلزله دهم اپريل 1972 فارس، یک زلزله هفت ریشتری در ایتالیا روی داد که ضمن آن بیش از ششصد تن جان سپردند. ششم اپریل 2009 نیز یک زمین لرزه بیش از 270 تن را در ایتالیا بیجان ساخت. در نخستین هفته اپریل 2010 هم چند زلزله در گوشه و کنار جهان روی داد که زمین لرزه های شمال غربی مکزیک (مرز مکزیک و ایالات متحده) و سوماترای اندونزی شدیدتر بودند.
دو ساختمان آسيب ديده استان بوشهر در زلزله بيستم فروردين 1392

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در سال انقلاب (1357 هجری) پیکان کار: 33 هزارتومان ـ راه کاهش تورّم پول
در فروردین 1357هجری (در آن زمان سال 2537 ایرانی) اصحاب نظر گفته بودند که تورّم پول یکی از علل نارضایی مردم شده است زیراکه تورّم پول قیمت ها را افزایش می دهد و راه جلوگیری از افزایش تورم؛ تثبیت قیمت ها و دستمزدها ـ حتی برای مدتی معیّن، محدود و مشروط کردن فروش طلا و کاهش هزینه های دولتی و مبارزه عمومی با اسراف است.
    بر پایه این توصیه، برخی از کارخانه ها و بنگاهها قیمت کالای خود را تا حد سال 1355 (سال 2535) پایین آوردند و آن را اعلام داشتند و بعضا به صورت آگهی در روزنامه ها و شرکت ایران ناسیونال (سازنده خودرو) یکی از این کارخانه ها بود.
    طبق اعلان (آگهی) شرکت خودروسازی ایران ناسیونال که چندبار متوالی در روزنامه ها انتشار یافته بود، این شرکت اعلام کرده بود که با هدف کنترل تورّم پول، بهای فروش شش نوع اتومبیل ساخت آن کارخانه را به حد قیمت های 15 ماه پیش از آن (27 بهمن ماه 1355 = 2535) باز می گرداند که در آن تاریخ، بهای انواع پیکان به تایید شورای عالی قیمت ها رسیده بود.
    این شرکت در زیر این آگهی (اطلاعیه) خود، بهای فروش انواع پیکان را اعلام کرده بود. کُپی آگهی ایران ناسیونال که در صفحه اول شماره 15583 روزنامه اطلاعات مورخ 24 فروردین 1357 چاپ شده بود در زیر آمده است:



    خبرگزاری فارس هجدهم فروردین 1393 بهای اتومبیل ها در بازار تهران را گزارش کرده بود که بهای اتومبیل های ساخت و مونتاژ «ایران خودرو» در بازار را از 27 میلیون تا 56 میلیون تومان نشان می داد. ساخت پیکان چند سال است که متوقف شده است و به جای آن چند نوع اتومبیل دیگر ساخته و یا مونتاژ می شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اعلاميه دولت موقت انقلاب: دستگيري عوامل بيگانه در بلوچستان
روزنامه اطلاعات در صفحه اول شماره مورخ دهم اپريل 1979 خود (21 فروردين 1358) اطلاعيه دولت موقت انقلاب را مبني بر دستگيري چند عامل بيگانه در بلوچستان چاپ كرده بود. اين اطلاعيه حكايت داشت كه برخي عوامل بيگانه در بلوچستان تحريك به تجزيه طلبي مي کردند.
     در پاسخ به اين اطلاعيه، مخالفان دولت در بلوچستان مدعي شده بودند كه تجزيه طلب نيستند بلكه با تغيير نظام حكومتي (ازسلطنتي به جمهوري اسلامي) مخالف هستند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
20 فروردين 1397، به تصمیم دولت، دلار آمریکا در ایران 4200 تومان شد ـ تک نرخی شدن ارز پس از دهها سال که کاهش واردات را در پی خواهد داشت
دوشنبه شب بیستم فروردین 1397و چهار ساعت پس از اینکه خبرگزاری فارس گزارش داد که بهای سکهِ طلا ـ طرح جدید ـ بازهم بالا رفت و به یک میلیون و 991 تومان رسید و دلار آمریکا سقف 5 هزار و نهصد تومان را شکست، اسحاق جهانگیری معاون یکم رئیس جمهور در پایان جلسه فوق‌العاده ستاد اقتصادی دولت «برای مدیریت بازار ارز» که به ریاست رئیس جمهور برگزار شده بود اعلام کرد که نرخ دلار [دلار آمریکا] از سه شنبه (21 فروردین 1397) برای تمام فعّالان اقتصادی و رفع همه نیازهای قانونی و اداری آنان، نیازهای خدماتی مسافران، دانشجویان، محققّین و دانشمندانِ نیازمندِ ارز برای تحقیقات خود؛ 4200 تومان خواهد بود. وی گفت که با این رقم، ارز مورد نیاز همه بخش ها از طریق بانک مرکزی و صرّافی‌ها و بانک‌های تحت کنترل بانک مرکزی تأمین می شود. وی تصریح کرد که فعالان اقتصادی و مردم، هیچ دغدغه‌ای برای تأمین ارزشان با این نرخ نباید داشته باشند.
    خبرگزارس فارس ساعت 11 و 58 دقیقه دوشنبه شب، اظهارات معاون یکم رئیس جمهور را منتشر ساخت و آن شمار از روزنامه های تهران که هنوز صفحات اول خود را به لیتوگرافی نداده بودند، آن را تیتر اول کردند. [که کٌپی تیتر برخی از آنها در زیر آمده است.].
    گفته شده بود که عجله معاون یکم رئیس جمهور در اعلام این تصمیم، رفع نگرانی از مردم بود که نمی خواهند ببینند که ارزش ریال ـ پول ملّیِ شان بازهم کاهش یابد و به همین نسبت بر گرانی کالا و خدمات بیافزاید.
    تفسیرنگاران متفق القول ابراز نظر کرده بودند که با این تصمیم ِ دولت و 4 هزار و دویست تومان کردن دلار آمریکا، پس از دهها سال، ارزها در ایران تک نرخی شده اند و این کار سبب خواهد شد که از واردات کاسته شود و توجه و اتکاء به مصرف کالای داخلی که در آغاز سال جاری هجری شمسی اعلام شده است به هدف برسد و محقّق گردد.
    بالارفتن بی سابقه نرخ برابری ارزها در تهران در دو ـ سه روز پش از اتخاذ اين تصميم انعکاس جهانی داشت و خبر و تفسیر بسیاری از رسانه ها ازجمله فایننشل تریبیون، بلومبرگ نیوز، واشنگتن پست، ال ـ مانیتور، آسیا تایمز، نیوزویک و ... قرار گرفته بود که نوشته بودند کاهش قدرت خرید ریال، ایرانیان را نگران کرده است.
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سِیل فروردین 1398 و زیانهای آن به برخی از روزنامه ها فرصت داد تا نظر خود را تیتر صفحه اول کنند ـ اظهارات دادستان کل



    ـ ـ ـ ـ ـ
    در همین زمینه، خبرگزاری مِهر 20 فروردین 1398 به نقل از اظهارات دادستان کل جمهوری اسلامی گزارش داد که دادستان کل کشور گفته است؛ حوادث تلخی که در روزهای اخیر رخ داد برای مسئولان و مدیران، هشداری است که به هیچ وجه اجازه ندهند در حریم رودخانه‌ها و مسیل‌ها ـ گرچه مسیل ها سالها خشک باشند، «ساخت و ساز» انجام شود و فضای سبز (کشاورزی) به وجود آید.
    به گزارش مِهر، دادستان کل درباره لزوم حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم منابع ملّی گفته است: متأسفانه در سالیان اخیر تعدادی از افراد سودجو و منفعت طلب در حریم رودخانه‌ها و مسیل ها ساخت و ساز کرده‌اند و این در حالی است که ادارات منابع طبیعی و دیگر سازمان‌های متولّی نباید اجازه چنین اقداماتی را به این سودجویان می دادند.
    منتظری دادستان کل گفت: تجاوز به مسیل ها و بستر و حریم رودخانه‌ها، لایروبی نکردن آنها و عدم رعایت اصول شهرسازی و ساختمان مسکونی را از جمله عوامل مؤثر در تلفات انسانی و زیانهای مالی سیل‌های اخیر باید دانست.
    طبق گزارش های رسانه به نقل از مقامات دولتی، تلفات سیل های اخیر بیش از 75 کشته و افزون از هزار مجروح بوده است. این سیل ها جز در استان های کرمان و هرمزگان، سیسان و بلوچستان و برخی از نواحی مرکزی و خراسان در سایر مناطق کشور جاری شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
«هوگو گروتيوس» و فلسفه قضاوت ـ هدف عمومي از مجازات بايد تنبُّه افراد جامعه باشد
گروتيوس
امروز دهم اپریل زادروز «هوگو گروتيوس» قاضي و فيلسوف هلندي است كه در سال 1583 به دنيا آمد و 62 سال عُمر كرد. وي فلسفه قضاوت را به دست داده و همچنين نظر داده است كه برای حفظ صلح جهانی و کنترل رفتار دولت ها و مقام ها، تدوین یک رشته قوانين بين المللي لازم است و این ضوابط بايد برپايه قوانين طبيعي تنظیم شوند، نه منافع و سیاست های برخی از دولت ها [قدرت ها] و اصحاب منافع.
    وی نوشته است که براي محاکمه و مجازات ناقضان اصول و قواعد حاکم بر روابط ملت ها و بشریت باید یک دادگاه بین الملل وجود داشته باشد. یک سازمان جهاني باید به وجودآید كه بتواند حُكم این دادگاه را به اجرا در آورد زيرا كه بدون ضمانت اجراييِ حُكم، وجود دادگاه بي حاصل است.
    از ديدگاه «هوگو گروتيوس» هدف عمومي از مجازات بايد تنبُّه افراد جامعه باشد تا ديگران مرتکب چنين جرمي نشوند و گرنه مجازات يک فرد مانع از ارتکاب همان جرم از سوي ديگران نخواهد شد.
     در قرن بیستم نظرات گروتیوس مورد توجه قرارگرفت و گوشه ای از این نظرات در ایجاد دیوانِ داوری لاهه و دادگاه کیفری بین المللی بکار رفته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
زادروز مصطفي قريب روزنامه نگار معاصر ايران ـ روش کار قريب در خبرنويسي
مصطفي قريب
21 فروردين زادروز مصطفي قريب روزنامه نگار معاصر ايران است که در سال 1312 در تهران به دنيا آمد و 73 سال عُمر کرد. قريب که 50 سال پيش از وفات، کار روزنامه نگاري را از نوشتن در کيهان آغاز کرده بود ده ها سال سردبير اخبار بين الملل خبرگزاري پارس و نخستين سردبير اخبار خارجي تلويزيون دولتي ايران بود (که این تلویزیون ـ اینک صدا و سیما ـ از سال 1345 آغاز بکار کرده بود) و در سمت سردبيري مجله بانک مرکزي ايران خود را بازنشسته کرد. توجه و تخصّص قريب در اخبار اقتصادي سبب شده بود که به مجله بانک مرکزي ايران هم دعوت شود.
     راه اندازي بخش اخبار انگليسي خبرگزاري پارس (ايرنا) و به کارگيري تکنولوژي تازه دراين خبرگزاري از ابتکارات قريب است. او بود که براي نخستين بار کار فرستادن اخبار ايران به زبان انگليسي را از طريق خبرگزاري پارس آغاز کرد. خود او که در زبان انگليسي مهارت ويژه داشت، اين اخبار را مي نوشت و با کرايه کردن وقت از يونايتدپرس اينترنشنال آنها را به سراسر جهان مي فرستاد.
     آموزش و تربيت خبرنويس براي خبرگزاري و راديو - تلويزيون ملي، يکي ديگر از کارهاي قريب بود. قريب شايد تنها «فيلسوف – خبرنويس» در تاريخ روزنامه نگاري ايران بوده است که از ديدگاه ويژه به اخبار نگاه مي کرد.
     وي که مردي معنويِ تمام عيار بود محال بود اجازه دهد که خبر به نقل از يک منبع تنظيم شود و به پيشنهاد و اصرار او بود که نصرت الله معينيان وزير مربوط با خريد يک دستگاه عظيم ضبط خودکار اخبار راديو هاي ملي کشورهاي مختلف (مانيتورينگ) موافقت کرد تا اخبار ساير کشورها از دست اول گرفته، ترجمه و به اطلاع پارسي زبانان برسد که به زعم مصطفی قريب، اخبار خبرگزاري ها دست دوم محسوب مي شدند و دستکاري شده.
     به دليل تجربه طولاني، مصطفی قريب مهارت خاص در کشف مطالب زائد (افزوده، سابقه، تحريف، اِعمال نظر و ...) اخبار واصله داشت و حذف مي کرد تا به خورد ايرانيان داده نشوند.
     به پيشنهاد و تلاش او، اخبار خبرگزاري پارس به جاي بولتن چاپي (استنسيل)، با تلکس به مشتريان ارسال شد که اينک آنلاين شده اند.
     روش ويژه مصطفی قريب درتنظيم خبر بود که توجه مردم را از تلويزيون غير دولتي (ثابت پاسال) برگرفت و به تلويزيون ملّي متوجه ساخت و شايد اين، نخستين بار بود که در تلویزیون ها، خبر بر سرگرمي پيروز مي شد.
     قريب در نوشتن خبر به جنبه آموزش عمومي آن توجه خاص داشت مثلا هنگام نوشتن نام يک شهر بايد دبيران خبر؛ جمعيت و موقعيت جغرافيايي آن را هم در قالب جملات خبري (نه به صورت تدريس جغرافيا) ذکر مي کردند. همين طور درمورد کشورها، اشخاص و ....
    مصطفی قريب در تهران، قلهک، کوچه قريب زندگي مي کرد و همانجا فوت شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
استقرار هلندي ها در دماغه اميد نيك
منظره دماغه اميد


    90 هلندي به رياست «یان وان ري بیك Jan Van Riebeeck» دهم اپريل سال 1652 تصميم گرفتند در منتهي اليه قاره آفريقا، و در 170 کیلومتری غرب جايي كه دو اقيانوس هند و اطلس به هم مي پيوندند، مستقر شوند و شهري را بر دامنه و فراز تپه هاي آنجا بنا نهند كه همين «كيپ تاون» امروز ـ دومین شهر بزرگ جمهوري فدرال آفريقاي جنوبي و يكي از سه پايتخت این فدراسیون است و قوه مقننه فدراسیون در آنجا مستقر است. کیپ تاون (به زبان مهاجران هلندی: کاپ ستاد) با حومه اش چهار میلیون جمعیت دارد که تنها 20 درصد این جمعیت از اعقاب مهاجران هلندی هستند.
    90 هلندی مورد بحث ششم اپریل 1652 با كشتي وارد آن منطقه شده بودند تا در نيمراه هلند به اندونزي (هندِ هلند) ايستگاهي رابط برای کشتی ها ايجاد كنند. بارتولومو دیاز Bartolomeu Dias دریانورد پرتغالی نخستین اروپایی بود که در 1486 در جریان تلاش خود برای یافتن راه دریایی اروپا به هندوستان به منتهی الیه قاره آفریقا رسیده و چون در اینجا توفان دریا قطع نمی شد نامش را دماغه توفانها نهاد که پادشاه وقت پرتغال پس از شنیدن گزارش او، این دماغه را دماغه امید نیک The Cape of Good Hope اعلام داشت که اين نام باقی مانده است.
     وَسکو دا گاما ـ پرتغالی دیگر در سال 1497 پس از عبور از دماغه امیدِ نیک به راه خود به سوی هندوستان ادامه داد و به این شبه قاره رسید که سرآغاز استعمار اروپایی بر مشرق زمین است. در آن زمان، به علت تلاطم دائمي و توفان، عبور کشتی ها از دماغه امید نیک به صورت حركت زيگزاگ صورت می گرفت. تلاش اروپاییان برای یافتن راه دریایی هندوستان عمدتا به این سبب بود که در خاورمیانه یک امپراتوری بزرگ و نیرومند (امپراتوری عثمانی) به وجود آمده بود و راه زمینی اروپاییان به آسياي جنوبي و خاور دور بسته بود.
    چهار سال پيش از استقرار گروه «ري بیك» درمنطقه دماغه امید نیک، يك كشتي هلندي در همين منطقه غرق شده بود و سرنشينان آن در همان حوالي با كشت سبزيجات كه بذر آنهارا باخود داشتند زنده مانده بودند و درباره حاصلخيزي و استعداد اراضي منطقه جهت پرورش گاو و گوسفند براي تازه واردين (همراهان ری بیک) داستانها گفته بودند و باعث تشویق آنان و دیگران به ایجاد یک کلنی شده بودند. مهاجرت از هلند به جنوب آفریقا گسترش یافت و این مهاجرین بعدا خودرا بوئر (کشاورز) خواندند. انگلیسی ها از اواخر قرن 19 به سرزمین آنان طمع کردند که به یک رشته جنگ منتهی شد. بوئرها که از جانب آلمان ـ رقیب دولت لندن ـ حمایت می شدند در جریان این جنگ ها چندبار انگلیسی ها را شکست دادند و همین شکست ها و ايستادگي چشمگير بوئرها، آغاز پایان امپراتوری لندن به شمار آورده شده است.
    اعقاب مهاجرين هلندي که به نام «افريكانِر» ـ گروه سفيدپوستان فدراسيون افريقاي جنوبي را تشكيل مي دهند تا دهه 1990 با ناديده گرفتن حقوق اكثريت سياهپوست منطقه، يك دولت تبعيض نژادي به وجود آورده بودند و بدون نگرانی از تحریم ها، حتی دارای سلاح اتمی شده بودند و ....
پيشرفته ترين بخش دماغه اميد نيک در دريا که Cape Agulhas (دماغه آگالاس) ناميده مي شود و انتهاي قاره آفريقا است

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ملكه روشنفكر سوئد و تصميم او به كناره گيري از پادشاهي
دهم اپریل 1654 كريستينا ملكه انديشمند سوئد به مردم اين كشور اعلام كرد كه تصميم به كناره گيري گرفته و به سياستمداران سوئد دو ماه مهلت داد كه پادشاه ديگري براي كشور بيابند و تاكيد كرد كه 16 ژوئن از كاخ سلطنتي اثاثه كشي خواهد كرد.
    کريستينا كه برجاي پدرش آدولفوس نشسته بود هنوز 25 ساله نشده بود كه تصميم به كناره گيري گرفت. آدولفوس داراي فرزند ذكور نبود. سوئد از ديرزمان توسط نخست وزير اداره شده و پادشاه نقش عمده نداشته است.
     كريستينا كه پس از او «چارلز گوستاو» پسر عمويش را برجايش نشانيدند داراي تحصيلات عالي و بانويي روشنفكر بود كه بيشتر وقت خود را صرف بحث هاي علمي و فلسفي مي كرد و «رنِه دكارت» فيلسوف بلند آوازه فرانسوي و نويسنده تعريف و فرمول «جامعه» در جلسات بحث كه وي حضور داشت شركت مي كرد. كريستينا بزرگترين حامي و مشوّق «دكارت» بود.
     كريستينا در طول سلطنت خود، نخست همه املاك موروثي خاندان سلطنت را به دولت واگذار كرد و سپس از دولت خواست كه آنها به مردم بفروشد. وي بيش از پيش اختيارات پادشاه را محدود كرد و كارها را به نخست وزير سپرد.
     كريستينا در استعفا نامه اش نوشت كه ذات او با اين همه تشريفاتِ غير لازم سازگار نيست و او نشستن در كتابخانه و خواندن كتاب و گفتگو با دانشمندان را ترجيح مي دهد. کريستينا 62 سال و چند ماه عُمر کرد و طبق وصيِّت در گورستان واتيکان در رُم مدفون شده است. وي يک کاتوليک مذهب بود.
تصويري از كريستينا


    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روسيه حامي صِرب ها ، ولي ...
دهم اپريل سال 1826 تزار وقت روسيه به دولت عثماني در مورد سرزمين هاي اسلاونشين منطقه دانوب از جمله صِربستان التيماتوم داد و از آن دولت خواست كه از اين مناطق خارج و بيش از اين متعرّض اسلاوهاي همنژاد روس ها نشود.
    روسيه به خاطر صِربستان سه بار با عثماني جنگيد، به حمايت از صرب ها وارد جنگ جهاني اول شد و در جريان جنگ جهاني دوم، آلماني ها را از صربستان بيرون راند، اما در دهه 1990 به دليل ضعف رهبري، موفق نشد از حمله نظامي ناتو به همنژادان صِرب خود و تجزيه صِربستان جلوگيري كند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه «زاپاتا» انقلابي بزرگ به قتل رسيد ـ نظرات و عقاید او
زاپاتا
اميليانو زاپاتا انقلابي معروف مكزيك دهم اپريل 1919 در آستانه 40 سالگي در دامي كه براي قتل او طرّاحي كرده بودند افتاد و كشته شد. زاپاتا برضد ديكتاتوري «دياز» رئيس جمهوری وقت مكزيك، فساد اداري و قضايي این کشور، فئواليسم و بي حق كردن هموطنانش بپاخاست و براي رسيدن به هدف سالها مبارزه مسلحانه كرد.
     زاپاتا مي گفت: اگر به فساد و ظلم مهلت داده شود، به صورت عادت در خواهد آمد و همانند موريانه، وطن را از درون نابود خواهد كرد. ظلم و ستم چيزي جز سلب حق ديگران و بي اعتنايي به انسانيت نيست. آموزش ايستادگي و دفاع از حق، بزرگترين تكليف يك انسان است. به مردم بايد آموخت كه از حق طبيعي خود دفاع كنند. كشاورز، كارگر و سرخپوست (بومي) چه گناهي كرده اند كه نبايد زمين، سواد، وسيله توليد و استفاده از استعداد خودداشته باشند و زندگي كنند. چرا باید عملهِ عده اي انگشت شمار باشند كه چيزي بيشتر از آنها ندارند (بهتر نيستند). پولدارشدن از جيب ديگران با توسل به تقلّب بزرگترين گناه است و ....
    اميليانو عضو انتخابي انجمن يك روستا بود. وي هنگامي كه ديد دولت به پيشنهادهاي انجمن اعتنا نمي كند دست به مبارزه مسلحانه زد و اعلام داشت كه مبارزه مسلحانه با دولتي كه به واقعيات و حقوق اتباع توجه ندارد امري مشروع و منطقي است. با اين فلسفه، در اندك زمان بسياري از كشاورزان و بوميان مكزيك از پيروان او شدند و دولت را وادار به غير قانوني كردن فروش اراضي كشاورزي به بيگانگان، استرداد اراضي مصادره شده، تعديل بهره مالكانه، داير كردن آموزشگاه رايگان براي بي سوادان، درمان عمومي و بازنشستگي براي روستانشينان كردند و ....
     راديكال شدن روز افزون زاپاتا و ترس از فراگير شدن افكار او و وقوع انقلاب هايي در قاره آمريكا نظير آنچه را كه در سالهاي پس از 1900 (عصيان هاي 1905 و 1906) در روسيه روي داده بود باعث شد كه نقشه توطئه قتل او طرح شود.
    طبق اين نقشه، يكي از افسران ارشد ارتش مكزيك ابراز تمايل كرده بود كه به زاپاتا به پيوندد. سپس زاپاتا را دعوت كردند كه با اين فرد مذاكره كند و از شرايط او آگاه شود كه هنگام نزديك شدن زاپاتا به محل مذاكره، او را به گلوله بستند و چنين مرد بزرگي را كه جان بركف نهاده بود تا از رنج زحمتكشان و ستمديدگان بكاهد كشتند.
تصوير زاپاتا براسكناس هاي مكزيك

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
قتل رهبر حزب كمونيست جمهوري فدرال آفريقاي جنوبي، چرا؟
پوستر بزرگداشت هاني با عكس او
در اين روز در اپريل سال 1993 «كريس هاني» رهبر وقت حزب كمونيست فدراسيون آفريقاي جنوبي در 50 سالگي در يوهانسبورگ به دست يك آواره (پناهنده) ضدكمونيست لهستاني كشته شد و قاتل بعدا اعتراف كرد كه افراطيون سفيد پوست اورا براي ارتكاب اين قتل اجير كرده بودند.
    «هاني» كه بيشتر عُمر خودرا در مبارزه و از جمله مبارزه مسلحانه و فرار از اين كشور به آن كشور گذرانده بود پس از فروپاشي شوروي، با گرفتن درس از اشتباهات کرملين، به نوسازي سوسياليسم افريقايي همت گمارد و موفق شد كه اعضاي حزب كمونيست را به جاي ريزش، افزايش دهد و همين امر باعث شد كه دشمنانِ بين المللي پيدا كند و ....
    حزب كمونيست آفريقاي جنوبي در چارچوب كنگره ملي آفريقا به رهبري نلسون ماندلا عمل مي كرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در اتحاديه اروپا «تكروي» ممنوع شد
پارلمان اروپا دهم اپريل 2003 به يك اقدام تازه دست زد و شرايط تازه اي را به ضميمه مصوبه مربوط به پذيرفتن اعضاي دهگانه جديد برقرار كرد كه لازم الاَتباع هستند.
    طبق اين شرايط، دولت هاي عضو اتحاديه اروپا مكلّف هستند كه در قبال مسائل جهاني و هرگونه سياستي در اين زمينه با يك زبان سخن بگويند و تكروي نكنند. اين تصميم به خاطر تكروي انگلستان در قبال مسئله عراق گرفته شده بود.
    مبارزه پيگير با هرگونه فساد و نيز رعايت حقوق اقليت و عدم تبعيض، از ديگر ضمائم اين مصوّبه اند.
    پارلمان اروپا با پانصد راي موافق از 626 عضو وقت پارلمان، اين شرايط و نيز عضويت ده كشور ديگر را تصويب کرد. عضويت اين ده كشور كه عبارتند از: لهستان، ليتواني، لتوني، استوني، مجارستان، چك، اسلونيا (اسلواني)، اسلواكي، مالت و قبرس از اول ماه مه سال 2004 عملي شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
وزير عراقيِ دولت بعد از صدام، شکست برنامه ها در عراق را به پاي ضعف مديريت ها و ندانمکاري نوشت و کتاب کرد
علي علاوي
علي علاوي كه در كابينه دولت موقت عراق (سالهاي 2003 و 2004) وزير تجارت و بعد وزير دفاع و در دولت بعدي (از 2005 تا 2006) وزير دارايي بود يك كتاب پانصد صفحه اي درباره اوضاع وقت اين كشور منتشر ساخته و در آن نوشته است: پيش از حمله نظامي آمريكا، دولت صدام فاسد و پوسيده بود و پس از ساقط شدن آن دولت و اشغال نظامي، كار بازهم به دست مقاماتي فاسد و پوسيده افتاد. اين مقامات، نه تنها فاسد بودند بلكه كارآمد و باكفايت هم نبودند و ندانمكاري و سوء مديريت آنها باعث شده بود كه قاطبه عراقي ها اميد خود به آينده وطن را ازدست بدهند و برضد آمريكا شوند.
    علي علاوي در كتاب خود كه دانشگاه «ييل» آمريكا آن را در بهار سال 2007 و به زبان انگليسي منتشر ساخته ناموفق بودن برنامه هاي آمريكا براي عراق در چهار سال 2003 تا 2007 را عمدتا به حساب ضعف مديريت مقامات عراقي، ندانمکاري و عدم دقّت در گزينش آنان گذارده و نوشته است که با اين مديريت ندانمکار و بعضا فاسد و در نتيجه شکست برنامه ها؛ اينك (سال نوشته شدن کتاب) نه عراقي ها راضي هستند و نه آمريكايي ها. علاوي در اين کتاب روشن نساخته است که با تاييد چه قدرتي مقامات عراقي پس از اشغال نظامي انتخاب و منصوب شده بودند!.
     در دوران حكومت حزب بعث عراق، علي علاوي در انگلستان به حالت تبعيد بسر مي بُرد و در دانشگاه آكسفورد تدريس مي كرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
راهپيمايي صدها هزار نفري 9 اپريل 2007 عراقي ها در نجف
از بهار 2003، جوي خون در عراق خشک نشده است


    
هزينه جنگ عراق (طبق برخي محاسبات)


    نهم اپريل 2007، از زمان سقوط حكومت حزب بعث (صدام حسين) بر عراق و اشغال نظامي اين كشور درست چهار سال گذشته بود.
    به گزارش رسانه ها، در چهارمين سالروز افتادن بغداد به دست نيروهاي نظامي آمريكا و اعلام پايان حکومت صدّام، به خواست «مقتدي صدر» صدها هزار عراقي و عمدتا شيعه در شهر نجف يک راهپيمايي برپا كرده و در اين اجتماع خواستار پايان يافتن اشغال نظامي اين كشور شده بودند. در اين راهپيمايي، گروهي از راهپيمايان پرچم آمريکا را به زير پاي خود افكندند. (عکس هاي زير صحنه هايي از اين راهپيمايي را نشان مي دهد)
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نوزادی با دو صورت، چهار چشم، دو دهان و بيني كه در هند بدنیا آمد
Lali
لَعلي Lali ـ نوزادي دختر با دو صورت، دو دهان، چهار چشم، دو بيني و یک جمجمه (کلّه) 11 اپريل 2008 يك ماهِ نخست عُمر خود را پشت سر گذارده بود که پزشك مراقب او اعلام داشت لَعلي سالم است و فعلا نياز به عمل جراحي ندارد. اين پزشك افزوده بود که لَعلی هشت ساعتِ کامل مي خوابد، چهار چشم و دو دهانش با هم باز مي شوند و به طور عادي غذا و شير مادر مي خورد، لبخند مي زند و ....
    «لعلي» يازدهم مارس 2008 در يك روستا به نام سايني سونپورا Saini _Sumpura واقع در 43 كيلومتري شرق شهر دهلي نو (پايتخت هند) به دنيا آمده بود. مادر او وينود سينگ Vinod Singh که قبلا هم وضع حمل كرده بود هنگام وضع حملِ لعلی 23 ساله بود. شوشما Shushma پدر اين نوزاد گفته بود كه زيربار عمل جراحي دخترش نخواهد رفت و دخترش را به همين شكلي كه هست دوست دارد و بزرگ خواهد كرد.
    ساكنان دهكده و نقاط اطراف كه دسته ـ دسته به ديدار اين نوزاد شتافته بودند گفته بودند که به نظر آنان لَعلي شبيهِ مجسمه دورگ Durg خدايَك افسانه اي و باستاني هندوها است و چون مردمي خرافي هستند توصيه كرده بودند كه به دست جرّاح سپرده نشود.
    از آن زمان (سال 2008) گزارش دیگری درباره لعلی به چشم نخورده بود که نشانه رو به ضعف گذاشتن رسانه ها و دور شدن از اصول و قواعد ژورنالیسم است که دنبال کردن رویداد ازجمله این قواعد است تا اینکه در تاریخ های آنلاین مشاهده شد که لَعلی فقط دو ماه عُمر کرد و دهم ماه می 2008 درگذشت.
    
لعلي با پدر و مار

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
وضعيت عراق در پايان پنجمين سال اشغال نظامي (9 اپريل 2008)
اين عکس ها که نهم اپريل 2008 انتشار يافته بود بيش از هزاران جمله، گوياي مصائب عراقي ها در آن زمان بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 10 آوريل
  • 1018:   طبق محاسبات تقویمی، خواجه نظام الملک (ابو علی حسن ابن علی توسی) در این روز در یک روستای توس (خراسان) در یک خانواده کشاورز (خُرده مالک) به دنیا آمد. وی مؤلف سیاست نامه (کتاب علم حکومت) و 20 سال وزیر دولت سلجوقی در 14 اکتبر 1092 در منطقه کرمانشاه و در سر راه خود به بغداد به دست عوامل حسن صباح ترور شد. خواجه نظام الملک مبتکر تأسیس مدارس متعدد به نام نظامیه در قلمرو سلجوقیان است.
        
  • 1710:  
        در انگلستان قانون محافظت از حق تألیف، کار هنری و اختراع (کاپی رایت)، معروف به Copyright Act 1710 به اجرا در آمد. این نخستین قانون از این دست در جهان است و با ضمانت اجرایی که دارد سبب گسترش تالیف و کار هنری و ... شده است زیرا که قبلا مؤلف و هنرمند نگران سرقت ادبی، علمی و هنری بودند و وقت خودرا صرف این کارهای عام المنفعه و ارتقاء نمی کردند.
        
  • 1815:  
        آتش فشان تومبرو Tomboro در اندونزی ناگهان فعّال شد و 71 هزار تَن از ساکنان محل را کشت. این آتش فشان 3 ماه فعال بود. هلندی ها آمار این تلفات را تهیه کرده اند.
        
  • 1972:  
        در جریان جنگ ویتنام، نیروی هوائی آمریکا در حمله به شمال (ویتنام شمالی وقت) برای نخستین بار بمب افکن سنگین بی ـ 52 بکار برد.
  • 2010:  
        هواپیمای حامل رئیس جمهوری لهستان که با همراهان رهسپار روسیه بود در کنار جنگل اسمولنسک Smolensk سقوط کرد و همه سرنشینان هواپیما ازجمله لِخ کازینسکی رئیس جمهوری لهستان، بانویش و همراهان او که مقامات تراز اول دولت لهستان بودند و شماری روزنامه نگار کشته شدند. وی برای مذاکره به روسیه می رفت. هواپیما متعلق به نیروی هوایی لهستان بود. در پی اين رویداد، شایعات متعدد انتشار یافت.
        
  • نامه به مولف
    سفر عادي «برادعي» تيتر اول روزنامه غير سياسي شهرداري تهران؟! ـ ضعف ژورناليسم ما
  •   دهم اپريل 2006 از تهران نامه اي دريافت شد كه فرستنده اش نوشته بود:
        
         "... روزنامه هاي ما تا به آن حد از نيرو (روزنامه نگار ماهر) تهي شده اند كه يك روزنامه دولتيِ غير سياسيِ پايتخت (همشهري) در شماره امروز ـ يكشنبه خود [دهم اپريل ـ همان روز] در صفحه اول تيتر زده است: «برادعي [محمد البرادعی مدیرکل وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی] سه شنبه به تهران مي آيد». اين خبر را كه مردم از هفته ها پيش مي دانستند و تازگي نداشت. ديدارهاي برادعي يك كار «روتين» او است، چرا يک روزنامه رسمي يك رفت و آمد عادي و طبق برنامه را بايد تيتر اول صفحه اول خود قرار مي داد. دولت هاي ديگر كه با الفباي روزنامه نگاري آشنا هستند، اين كار ما را تحليل و از ضعف ژورناليسم ما سوء استفاده مي كنند. تصور مي كنند كه برادعي براي ما يك ناجي، حلّال مشكلات و ... است. این، درحالي بود که روزنامه هاي ديگر در گوشه يك صفحه داخلي خود نوشته بودند كه برادعي چهارشنبه به تهران مي آيد (نه سه شنبه). آيا آن زمان فرا نرسيده كه اصحاب صنف مربوط براي احراز مقامات تحريري روزنامه ها ضابطه بنويسد [نظام مطبوعاتی] تا آرايش صفحات اول و زدن تيترهاي بزرگ به دست هركس داده نشود.".




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com