Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
16 مي
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 16 مي
ايران
نخستين جنگ خياباني تاريخ بشر در «شهر ري»
تصوير مجسمه اسکندر
«كاليس تنيس» تاريخنگار رسمي اسكندر كه در جريان تعرّض نظامي به آسيا با او بود شرح جنگ شهر ري را كه به صورت خانه به خانه صورت گرفت برنگاشته است كه با تطبيق تقويم ها؛ 16 (و يا 17) ماه مي سال 330 پيش از ميلاد آغاز شده بود و مورّخان نظامي از آن به عنوان نخستين جنگ خياباني بشر، به مفهوم امروز، نام برده اند.
    طبق گزارش «كاليس تنيس»، در آن روز در داخل شهر ري ميان نيروهاي اسكندر و واحدهاي نظامي در حال عقب نشيني ايران نبردي خونين و كوچه به كوچه آغاز شد كه سه روز طول كشيد.
     نيروهاي اسكندر پس از پيروزي در جنگ گائوگاملا (محلي نزديك به اِربيل واقع در شمال عراق امروز) به تعقيب سربازان ايران ادامه داده و پس از چند برخورد كوتاه از جمله نبرد همدان، به ري رسيده بودند. نيروهاي محلي در ارگ شهر دست به مقاومت زدند و سربازاني كه در جريان عقب نشيني بودند در كوچه ها و خانه هاي شهر با اسكندريان به زد و خورد پرداختند. با اين كه در اين جنگ خياباني برنده و بازنده مشخص نبود، نيروهاي ايران در سومين شب، ناگهان دست به عقب نشيني و خروج از شهر زدند و عازم شهر صد دروازه (دامغان) شدند. پس از اين عقب نشيني كه تعجب آور بود، ارگ شهر هم سقوط كرد. داريوش سوم شاه وقت كه با اين سربازان از اِربيل (اربلا) عقب نشيني كرده بود، ميان راه، به صلاحديد افسران ارتش و تاييد يك شاهزاده هخامنشي كشته شد تا احيانا به دست اسكندر نيافتد و شكنجه و تحقير نشود.
     مورخان، شكست ايران از اسكندر مقدوني را به حساب شخصيت ضعيف، دو دلي و قاطع نبودن داريوش سوم نوشته اند. بررسي تاريخ طولاني ايران و بيش از 12 قرن يک اَبَرقدرت جهاني نشان مي دهد كه هرگونه شكست نظامي و تغيير حكومت در زمان زمامداران ضعيفي چون داريوش سوم، يزدگرد سوم ، شاه سلطان حسين و ... صورت گرفته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تحريکات البتکين و ناامني در خراسان بزرگتر و ورود عنصر تازه به زندگاني ايرانيان
خراسان (خراسان بزرگتر و اينک واقع در 5 کشور) در ماه مي سال 961 ميلادي دچار ناامني گسترده شده بود. سبب اين ناامني افتادن عبدالملك ساماني، پادشاه وقت از اسب بود كه منجر به مرگ او شده بود. عبدالملك كه هفت سال سلطنت كرده بود به امير رشيد (دلاور و شایسته) شهرت داشت. ناامني خراسان به تحريك البتكين Alptigin صورت گرفته بود كه عبدالملك اورا جاه و مقام (سپهسالاري و حكومت هرات) داده بود. شاه تازه سامانی (جانشین عبدالملک) که چنین دید، عنوان سپهسالاری و حکومت خراسان را به ابومنصور داد. البتکین (الپتکین) از تُرکان جنوب آرال بود و طایفه او از منطقه ای که امروز قرقیزستان خوانده می شود به «فرارود» و خراسان بزرگتر آمده بودند و سپاهی (مَملوک) شده بودند. این دسته از تُرکان، خیلی زود ایرانیزه شده بودند. مَرد معروف وقت این گروه، سبکتگین SAbuktigin نام داشت.
     الپتكين كه از مهاجران و از تُركان غُز (اُقوز ـ اُغوز) بود پس از كسب مقام از شاه سامانی، داعيه استقلال داشت كه بركنار شد. وي از فرصت درگذشت عبدالملك استفاده كرده و در خراسان دست به تحريك و قدرت خواهی زده بود که پس از برکنارشدن و انتصاب ابومنصور، در 962 میلادی به غزنه (غزنی) در جنوب شرقی افغانستان امروز رفته، این شهر را تصرف و مرکز قدرت خود قرار داده بود. سرانجام، اين تفکّر (سلطان شدن تُرکان مهاجر) موفق شد و زمينه تأسيس سلسله غزنويان فراهم آمد که با ورود اين عنصر تازه، مسير تاريخ ايرانيان تغيير يافت. قلمرو غزنویان که معروف ترین سلطان آنان؛ محمود غزنوی بود منحصر به ایران خاوری و شمال غربی هند (پاکستان امروز) بود. این دودمانِ ایرانیزه شده به زبان و ادبیات فارسی خدمت بسیار کردند.
     عبدالملك نیز که با مرگ ناگهانی او (افتادن از اسب)، آن دگرگونی به وجود آمد در زمان حکومت خود همانند ساير شاهان ساماني براي احياء و ارتقاء زبان فارسي و فرهنگ ايراني سعي بليغ كرده بود. پس از فوت او، منصور برادرش پادشاه شده بود. دولت تاجیکستان به پاس خدمات سامانیان به فرهنگ ایرانی و زبان فارسی، واحد پول خود را «سامانی» نام نهاده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
شمس آل احمد سردبير روزنامه اطلاعات شد ـ اخراج نويسندگان بدون پرداختِ غرامتِ ازدست دادنِ کار
24 ارديبهشت 1359 شمس آل احمد به سمت سردبير روزنامه اطلاعات تعيين و معرفي شد. تحريريه روزنامه اطلاعات از شهريور 1358 كه اين روزنامه مصادره و ضميمه بنياد مستضعفان شده بود توسط يك شوراي سردبيريِ منتخب کارکنان اطاق خبر اداره مي شد و دبيران ميزها هم انتخابي بودند ولي مديريت مؤسسه از جانب آن بنياد منصوب و اعزام مي شد و اختيار عزل و نصب افراد در دست او بود.
    در نيمه اول سال 1359 مديريت موسسه اطلاعات از سوي مقام رهبري تعيين و اعزام شد و همزمان، كنترل اين موسسه قديمي از دست بنياد مستضعفان خارج گرديد. مدير منصوب موسسه مطبوعاتي و انتشاراتي اطلاعات از جانب آيت الله خميني، حجت الاسلام محمود دعايي بود که از آن زمان تا کنون (ارديبهشت 1401) همچنان اين سمت را بر عهده دارد و ماهيّت خبري روزنامه را حفظ کرده است. حجت الاسلام دعايي سالها از نزديکان آيت الله خميني و رئيس دفتر او بود.
     پيش از انتصاب شمس آل احمد و زماني كه موسسه اطلاعات هنوز در دست بنياد مستضعفان بود، بيشتر نويسندگان و روزنامه نگاران اين موسسه مطبوعاتي با تشكر و قدرداني از خدمات قبلي، منتظر خدمت شده بودند كه نوعي اخراج مؤدبانه بود.
    در زمستان 1358 مديريت اعزامي وقت که يک بازاريِ سابق به نام حسين بُنَکدار بود با بستن درهاي موسسه به روي نويسندگان و ممانعت از ورود آنان، اقدام به اخراج کرده بود که اين رفتار باعث اعتراض شد و آيت الله دکتر بهشتي تصميم بنکدار را لغو و اندکي بعد فرد ديگري به نام پورکاشف به مديريت موسسه اطلاعات منصوب و اين مدير در بهار سال بعد (نيمه فروردين سال 1359) همان شمار نويسندگان را و اين بار با احکام تشکرآميز، منتظر خدمت کرد که اين انتظار خدمت در مورد برخي از آنان دائمي شده است. [به قرار اطلاع، پورکاشف بمانند هزاران مقام سابق جمهوري اسلامي ايران، سالهاست که در آمريکا زندگي مي کند.]. به بسياري از اين اخراج شدگان که هرکدام چند دهه کار کرده بودند و با موسسه اطلاعات قرارداد کار داشتند ازجمله مؤلف اين تاريخ آنلاين هنوز ديناري غرامت اخراج پرداخت نشده است و اين، در حالي است که به تمامي ملت [هر فرد که تقاضا کرده از خُرد و بزرگ] يارانه نقدي (پول جيبي) داده مي شود و ميزان اين يارانه به فرد، هر ماه دهها هزار تومان است. اين مؤلف 24 سال در موسسه مطبوعاتي اطلاعات به ترتيب خبرنگار، دبير ميز خبر و معاون سردبير روزنامه بود و يک سال نيز نماينده اين روزنامه در آمريکاي شمالي ( USA و کانادا).
    همزمان با اخراج (و طبق احکام صادره از کارگزيني؛ منتظر خدمت کردن) بسياري از روزنامه نگاران از مؤسسه مطبوعاتي اطلاعات، روزنامه نگاران قديمي کيهان هم اخراج شدند، ولي به آنان غرامت اخراج پرداخت شد. در نيمه اول دهه 1370 با کمک و همکاري همين برکنارشدگانِ دو روزنامه قديمي اطلاعات و کيهان بود که روزنامه هاي همشهري و ايران پا گرفتند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
3 هزار زندانی مَهریه در جمهوری اسلامی ايران در اسفند 1396
اسدالله جولایی مدیرعامل ستاد دیه کشور در گفت ‌و شنودی با خبرگزاری ایلنا ـ از خبرگزاری های تهران، با بیان اینکه شمار زندانیان مَهریه، هر ماه نسیت به ماه پبش از آن افزایش داشته است، گفت که در اسفند 1396 (مارس 2018) سه هزار نفر زندانی مَهریه داشتیم.
    جولایی با بیان اینکه تعیین 110 سکه مَهر زن (معادل 220 میلیون تومان ـ پول وقت) و یا کمتر، در صورت مطالبه زن و ناتوانی شوهر از پرداخت، جنبه کیفری (مجازات زندان) ندارد و به اقساط و یا دریافت کمک تأمین می شود، ولی باید توجه داشت که مَهریه تعهد مالی و صددرصد قابل پرداخت است، و در صورت استنکاف (خودداری از پرداخت، پس از مطالبه) قابل شکایت و پیگیری قانونی است. اگر میزان مَهریه‌ بالاتر از 110 سکه طلا باشد (هر سکه طلا در سال 1396 نزدیک به 2 میلیون تومان) و شوهر در صورت مطالبه زن ـ در حال ادامه زندگی خانوادگی و یا طلاق ـ نتواند آن را پرداخت کند و یا زن حاضر به دریافت آن به صورت اقساطی نباشد به زندان می‌رود.
    مَهر زنان از قواعد اسلامی ازدواج است که پس از انقلاب، در ایران سیر صعودی به خود گرفته و یکی از علل کاهش ازدواج بشمار آمده است. به عبارت دیگر؛ در ازدواج اسلامی (عقدِ نکاح) مرد باید تعهد کند که در صورت مطالبه زن آینده اش، مبلغ تعیین شده در عقدنامه (قرارداد ازدواج) را پرداخت خواهد کرد. تعیین مَبلغ و یا هرگونه مِلک و کالای قابل تبدیل به پول با تراضی طرفین است. زن حتی پیش از حجله (زناشویی) می تواند مَبلغ مَهریه را مطالبه کند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دولت آمریکا در ماه مي 2018 ولی الله سیف رئیس وقت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را در لیست تحریم قرار داد
سِیف
وزارت خزانه داری آمریکا در اعلامیه پانزدهم ماه می 2018 خبر داد که ولی الله سیف رئیس (رئيس وقت) بانک مرکزی جمهوری اسلامی (Waliollah Seif, Governor of Central Bank of Iran) و همچنین معاون بخش بین‌الملل این بانک را در لیست تحریم های خود قرار داده است.
    طبق اعلاميه وقت، این وزارت مدیر بانک «بلاد اسلامی» عراق را نیز در همان رابطه در لیست تحریم‌های خود قرار داده شده بود. متن انگلیسی نخستین گزارش در این باره:
    
U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin accused bank chief Valiollah Seif of covertly funneling money on behalf of the revolutionary guard,s external arm - Quds Force (IRGC-QF), through Al-Bilad Islamic Bank to enrich and support the violent and radical agenda of Hezbollah

    در اعلامیه وزارت خزانه داری آمریکا از فردی بنام محمدجعفر قصیر نام برده شده بود که به عنوان نماینده حزب‌الله لبنان، پول منتقل می‌کرده که شامل تحریم‌های ثانویه است.
    به گزارش رسانه های آمریکا که اعلامیه وزارت خزانه داری این فدراسیون را پخش و منتشر کردند، در پی خارج شدن آمریکا از برجام و بر پایه تحریم‌های تازه، بانک های خارجی که با بانک مرکزی ایران معامله کنند هدف تحریم آمریکا قرار می‌گیرند. این رسانه ها اشاره کرده بودند که بیشتر معاملات این بانک‌ها با بانک مرکزی ایران برای پرداخت بهای خرید نفت است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گوشت گوسفندی در ارديبهشت 1397 هر کیلوگرم 47 هزار تومان و سال بعد بيش از دو برابر اين مبلغ
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در اين روز در سال 1397 با بیان اینکه قیمت گوشت گوسفندی در ارديبهشت جاری (سال 1397) هر کیلوگرم دو هزار تومان افزایش یافته است، گفت: قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی در تهران در بازار مصرف به 47هزار تومان تا 48هزار تومان رسیده است. (اين بهاي گوشت در طول 12 ماه بعد به تدريج تا بيش از دو برابر شده و زماني حتي به 120 هزار توان رسيده بود).
    در سال انقلاب (سال 1357) هر کیلوگرم گوشت گوسفندیِ با استخوان از 7 تا 8 تومان آغاز و به حدود 16 تومان رسیده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
رهبرجمهوری اسلامی: مذاکره با دولت کنونی آمریکا سَمِ مضاعف است، جنگی نخواهد شد، مقاومت در همه زمینه ها، وابستگی به نفت بیماری مُزمِن اقتصاد
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی عصر سه شنبه ـ 24 اردیبهشت 1398 (14 ماه می 2019) در دیدار کارگزاران نظام با تأکید بر ضرورت تقوای مسئولان بویژه در «رسیدگی به امور مردم، رعایت بیت المال و اجتناب از اشرافیّت» به بیان وظایف اساسی مسئولان سه قوه برای حل مشکلات اقتصادی و رونق تولید پرداخت و با اشاره به اقدامات امریکا برای «تغییر محاسبات و تسلیم شدن مسئولان» و نیز «فاصله گرفتن مردم از نظام» گفت: "گزینه قطعی ملّت ایران در مواجهه با دشمن، مقاومت در همه زمینه هاست، چرا که مذاکره با دولت کنونی آمریکا سَمّ مضاعف است، البته جنگی نخواهد شد بلکه برخورد، برخورد اراده هاست و در این زمینه، اراده ملت ایران و نظام اسلامی قوی تر از دشمن است و به فضل الهی این بار هم پیروز خواهیم شد.".
    آیت الله خامنه ای در این دیدار، مهمترین مسئله کشور را در شرایط کنونی «مسئله اقتصاد و مشکلات معیشتی و فشار بر مردم به‌ویژه طبقات ضعیف و متوسط» عنوان کرد و گفت: "مشکلات اقتصادی و نداشتن برنامه اقتصادی علاوه بر اینکه به اعتبار هر کشوری لطمه وارد می کند، به دلیل آنکه مردم و طبقات ضعیف تحت فشار قرار می گیرند، زمینه سازِ طمع دشمن نیز می شود.".
    رهبر انقلاب اسلامی گفت: "مسائل و مشکلات اقتصادی باعث شده اند که دشمنان ما و در رأس آنها امریکا به زعم خود تصور کنند، با تحریم های بی سابقه می توانند به ایران ضربه بزنند در حالی که فلز جمهوری اسلامی به همت مردم و مسئولان مستحکم است.".
    آیت الله خامنه ای «وابستگی به نفت و خام فروشی»، مداخلات غیر لازم دستگاههای حکومتی در مسائل اقتصادی و عدم اجرای مناسب سیاست های اصل 44 و «تخریب فضای کسب و کار و قوانین دست و پا گیر» را از جمله بیماریهای مزمن اقتصاد کشور برشمرد و گفت: "اصلاح ساختاری بودجه که قرار بود مجلس و دولت، در چهار ماهه اول امسال آن را انجام دهند و همچنین اصلاح نظام بانکی از دیگر کارهای مهم و اساسی است که باید انجام شوند. علاوه بر دولت، مردم نیز باید برای حل مسائل اقتصادی، نقش آفرینی کنند. مردم با خرید محصولات داخلی و استمرار حمایت از کالای ایرانی، پرهیز از اسراف، زیاده روی نکردن در خرید و توجه نکردن به شایعات در فضای مجازی می توانند به رونق تولید کمک کنند.".
    رهبرجمهوری اسلامی با تأکید بر اینکه برای اصلاح امور نباید چشم به خارج دوخت، گفت: "چشم دوختن به بیگانه موجب ضربه به کشور می شود که نمونه آن را در برخورد اروپایی ها در قضیه برجام می بینیم. ما با اروپایی ها، مشکل و دعوایی نداشتیم، اما آنها به هیچیک از تعهّدات خود عمل نکردند و نمی کنند و در عین حال مدام ادعا می کنند که ما به برجام پایبند هستیم.". " آمریکایی‌ها گفته اند که همه تلاش خود را به کار گرفته اند تا با فشارهای شدید اقتصادی، اولاً نظام محاسباتی مسئولان را به‌گونه‌ای تغییر دهند که مجبور به تسلیم شوند و ثانیاً مردم را در مقابل نظام قرار دهند. سردمداران امریکا به دلیل بغض و کینه ای که به جمهوری اسلامی ایران دارند، کور شده اند و نمی توانند درست محاسبه کنند. مسئولان کنونی امریکا واقعاً درک درستی نسبت به مسائل گوناگون و همچنین جمهوری اسلامی ندارند.".
    وی با تأکید بر اینکه هیچکس نباید از هیبت ظاهری، تشِرها و هیاهوی آمریکا بترسد، زورمندان معمولاً کار خود را با تشر و هیاهو پیش می برند و هرگونه جا زدن در مقابل این تهدیدها خطا است.
    رهبر انقلاب اسلامی همچنین گفت: "علاوه بر امریکا، از ثروت قارون های منطقه خلیج فارس [اشاره به سعودی، امارات و ...] نیز نباید ترسید زیرا هیچ غلطی نمی توانند بکنند.".
    آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی بیشتر نشده بلکه نسبت به چهل سال گذشته، آشکارتر و صریح تر شده است اظهارداشت: "باید بدانیم، کسی که با صدای بلند تهدید می‌کند، قدرت و توانایی او به اندازه آن صدای بلند نیست. دولتِ فعلی امریکا علاوه بر دشمنی صریح تر با نظام اسلامی بیش از هر دولتِ دیگرِ این کشور، در خدمت مصالح رژیم صهیونیستی است و به عبارتی؛ بسیاری از سیاست های امریکا در دست صهیونیست ها است.".
    رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مشکلات درونی و بزرگ آمریکا در زمینه های اجتماعی و اقتصادی گفت: "مشکلات مهم اجتماعی و تناقض و آشفتگی در دولت امریکا، واقعیتی است که وضع ضعیف دشمن را نشان می دهد. وجود 41 میلیون امریکایی دچار گرسنگی و ناامنی غذایی، نامشروع بودن چهل درصد نوزادان این کشور، وجود 2 میلیون و 200 هزار زندانی، بیشترین رقم مصرف مواد مخدر و وقوع 31 درصد تیراندازیهای جمعی دنیا در امریکا، از جمله واقعیات داخلی این کشور است. برخی ها، امریکا را خیلی بزرگ و پرهِیبَت جلوه ندهند البته نباید از دشمنیِ دشمن غفلت بشود اما حقیقت آن است که امریکا گرفتار مشکلات مختلف است. علاوه بر این گرفتاری های درونی، سیاست های غلط امریکا عموماً به ضرر این کشور تمام شده و در منطقه ما، اروپا و مواجهه با برخی قدرت های آسیایی، آنها را دچار مشکلات بیشتر کرده است، ضمن اینکه روند هزینه های 7 هزار میلیارد دلاری و بی نتیجه آنها در منطقه [آسیای غربی]، همچنان ادامه دارد اگرچه دستشان در کیسه سعودی ها نیز هست.".
    آیت الله خامنه ای همچنین گفت که امریکا در مواجهه با ملت ایران و استحکام روزافزون نظام اسلامی قطعاً شکست خواهد خورد.
    وی با اشاره به برخی که می گویند مذاکره با آمریکا چه عیبی دارد، تأکید کرد: "مذاکره با امریکا تا وقتی به تعبیر حضرت امام؛ آدم نشود سَمّ است ضمن اینکه مذاکره با دولت فعلی این کشور سَمِ مضاعف است.". " معنای حقیقی مذاکره، معامله و بده بستان است و آنها دقیقاً در این معامله، دنبال نقاط قوت ایران هستند.". "می گویند بیایید درباره موشک مذاکره کنیم، معنای حقیقی این حرف این است که شما باید بُرد و دقّت موشک هایتان را کم کنید تا اگر روزی شما را هدف قرار دهیم، نتوانید جواب بدهید. اما بدیهی است که کسی در ایران این حرف را نمی پذیرد؛ بنابراین همین سر و صداها ادامه خواهد یافت.این مسئله بحث دین و انقلاب نیست، بلکه هیچ ایرانی غِیرَتمند و باشعوری حاضر نخواهد بود با طرفی که می خواهد نقاط قوت کشور را از دست او درآورد، معامله کند.". "عمق راهبردی سیاسی و امنیتی برای هر کشوری مسئله ای حیاتی است، برای ما نیز عمق راهبردی در منطقه خیلی مهم است، آنها از این مسئله ناراحتند و می خواهند بر سر عمق راهبردیِ بسیار خوب ایران با آنها معامله کنیم؛ آیا کسی می پذیرد؟.". " براساس این واقعیات اصل مذاکره با آمریکا حتی با کسی [در آن دولت] که آدم حسابی باشد غلط است و مذاکره با اینها که به هیچ چیز از جمله اخلاق و قانون و عرف بین المللی پایبند نیستند، مسخره است و مطلقاً معنا ندارد. البته در عقلای ما کسی دنبال مذاکره نیست، مردم هم که دنبال مذاکره نیستند، فقط برخی گوشه کنار حرفی می زنند.".
    رهبر انقلاب با اشاره به اینکه امریکا بالاخره مجبور به عقب نشینی در مقابل مقاومت ملت ایران خواهد شد گفت: "بحث مقاومت، بحث برخورد نظامی نیست و اینکه برخی در روزنامه یا فضای مجازی مسئله جنگ را مطرح می کنند، حرف بیخود و غلطی است. بنا نیست جنگی انجام بگیرد و انجام هم نخواهد گرفت، چرا که ما ابتدا به ساکن هیچگاه دنبال جنگ نیستیم و آنها هم می دانند که جنگ به صرفه‌شان نیست. رویارویی کنونی، برخورد اراده هاست و چون ما اراده ای قوی تر داریم و به خدا توکل می کنیم، ان‌شاءالله آینده خوبی در انتظار ملت ما است و ما پیروز این میدان خواهیم بود.".
    
    سخنان آیت الله خامنه ای در دیدار مسئولان کشور در بیست و چهارم اردیبهشت 1398 تیتر بزرگ شماره های 25 اردیبهشت 98 روزنامه های تهران:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مسعود پزشکیان در جلسه علنی مجلس: القَدرِ ما مسلمانان آن نیست که در کشورمان؛ قاچاق، رشوه و رانت وجود داشته باشد
دکتر مسعود پزشکیان
به گزارش 23 اردیبهشت 1399 خبرگزاری فارس، مسعود پزشکیان نائب رئیس مجلس شورای اسلامی [نایب رئیس وقت] در جلسه علنی سه‌شنبه 23 اردیبهشت 99 و پس از قرائت گزارش نهایی کمیسیون اقتصادی در مورد تحقیق و تفحص از سیاست‌های دولت در مقابله با قاچاق و دلایل ناکارآمدی آن در دولت‌های مختلف اظهار داشت:
     "ما یک ماه روزه می‌گیریم و دست، چشم، گوش و زبان خود را جز در راه خدا و راستی و حقیقت، از همه چیز می بندیم. ‌امشب و چند شب آینده شب‌های قَدر همه ما است [لِیلةُ القَدر ـ شبی در ماه رمضان که اولین آیات قرآن مجید بر حضرت محمد (ص) پیامبر اسلام نازل شد. ـ اشاره به آن در سوره 97.]. قَدرِ ما مسلمانان آن نیست که در کشورمان قاچاق وجود داشته باشد. قَدر ما آن نیست که رانت و رشوه و مشکلاتی که با آن درگیر هستیم، باشد. قَدر ما آن نیست که تولید ما به شکل فعلی باشد. ‌ما اگر شبِ قَدر را بیدار می‌مانیم و اگر با خدا پیمان می‌بندیم باید این پیمان ـ پیمانی باشد که با قاطعیت بتوانیم «قَدر» برای خود تعیین کنیم که برازنده مسلمانی و شیعه بودن و لیاقت جامعه اسلامی باشد. ‌بعد از 40 سال [حکومت اسلامی]، قَدرِ ما نباید وضعیت فعلی باشد که در آن قرار گرفته‌ایم. [در شب قَدر] اگر بیدار می‌مانیم و با خدا راز و نیاز می‌کنیم، این راز و نیاز باید طوری باشد که فساد و ظلم و نابرابری، بی‌انصافی و بداخلاقی از جامعه ریشه‌کن شود و آن وقت است که با خدای خود راستگو بوده ایم.".
     پزشکیان (دکتر در پزشکی، چند دوره نماینده مجلس ازجمله دوره یازدهم و یک دوره وزیر بهداشت) اظهار امیدواری کرد که خداوند کمک کند و لیاقت بدهد تا به قَدر واقعی خود برسیم.
     خبرگزاری مِهر در خبر شماره 4923493 خود و نیز خبرگزاری ایسنا و ... اظهارات مسعود پزشکیان را به همان صورت گزارش کرده اند.
     جلسه علنی سه شنبه 23 اردیبهشت 1399مجلس شورای اسلامی به ریاست مسعود پزشکیان (نایب رئیس) و با حضور 202 نماینده برگزار شده بود. گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد تحقیق و تفحص از سیاست‌های دولت در مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دلایل ناکارآمدی آن در دولت‌های مختلف یکی از موارد مطرح در این جلسه بود. برخی از روزنامه های کشور گزارش کمیسیون را به صفحات اول شماره های چهارشنبه 24 اردیبهشت خود برده بودند که چهار تیتر از 4 روزنامه در زیر کپی شده است:
    



    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اديان و روحانيون
ممنوع الورود شدن به كليسا!
نيمه ماه مي 2005 بود كه «چان چاندلر» كشيش كليساي «وينسويل» واقع در اِستیت كاروليناي شمالي 9 تَن از اعضاي كليسا را از ورود به آن جهت دعاي هفتگي ممنوع ساخت زيرا كه اعتراف كرده بودند در انتخابات نوامبر 2004 (شش ماه پيش از آن) به جاي جورج بوش نامزد حزب جمهوریخواه به نامزد حزب دمكرات راي داده بودند!. چاندلر قبلا به مراجعين كليسا اندرز داده بود كه به بوش راي بدهند.
     لئونارد پيتز مفسر آمريكايي كه مقالات او توسط سنديكاي «ميامي هرالد» توزيع مي شود 14 ماه می 2005 نوشته بود كه چاندلر با اين عمل خود ظاهرا مرتكب نقض چند قانون دنيوي شده است:
     1ـ نقض قانون اساسي آمريكا كه دين را از سياست جدا ساخته است. [طبق اين اصل قانون اساسي، دولت آمريکا نمي تواند از يک مذهب حمايت و يا با آن ضديت کند].
     2ـ نقض قانون انتخابات كه تاكيد بر مخفي بودن راي دارد يعني نبايد از كسي سئوال شود كه به چه كسي راي داده و آن را علني سازد.
     3ـ كليسا يك نهاد عمومي است و نمي شود ورود افراد را در ساعاتي كه داير است به آن ممنوع ساخت و ....
    به نوشته پيتز، اين قبيل كارها ايمان مردم را سُست و تضعيف مي كند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
اندرز دكتر تايلور سازنده بمب هاي اتمي مينياتوري: دوران پیری را از یاد نبرید
تئودور تيلور سازنده بمب هاي اتمي خيلي كوچك، گلوله اتمي توپ و مين اتمي و نيز موتور اتمي براي سفينه هاي ستاره پيما در نوامبر 2004 در يك خانه سالمندان در مريلند آمريكا از بيماري قلب و عروق درگذشت. وي 79 ساله بود. دكتر تيلور همه پيش بيني ها را كرده بود جز مردن در تنهايي و در خانه سالمندان كه به وجود كمبودها در اين خانه ها اعتراض فراوان شده است.
     دكتر تيلور كه پس از نيم قرن فعاليت و اختراع در آزمايشگاه ملي اتمي آمريكا در لاس آلاموس بازنشسته شده بود در سالهاي پاياني عمر و پيش از انتقال به خانه سالمندان به نوشتن كتاب پرداخته بود.
    تیلور در سال های واپسین به هرکس که می رسید اندرز می داد که دوران پیری و ناتوانی را از یاد نبرَد، از آن غافل نباشد و از جوانی برای آن دوران برنامه ریزی کند. او می گفت که در دوران پیری کسی سراغتان نخواهد آمد مگر اینکه پول و ثروت داشته باشید و آن هم به خاطر ارث بردن.
    دكتر تيلور پيش بيني نمي كرد كه عاقبت كار او انتقال به خانه سالمندان و تنهايي و نياز به كمك كاركنان نگهداري از سالمندان باشد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دنياي ورزش
نخستين زن بر تارك «اِوِرِست»
Juko Tabei


    16 ماه مي سال 1975 نخستين زن كوهنورد خودرا به قله «اِوِرِست Mount Everest» در كشور نپالNepal رساند و نامش در «تاريخ» ثبت شد كه براي هميشه باقي خواهد بود. وي «جونكو تابي» و يك ژاپني بوده است.
    قله اورست در رشته کوههاي هيماليا واقع شده و از سطح دريا 8 هزار و 848 ارتفاع دارد. اين قله که به زبانهاي محلي نامهاي ديگري داشت در سال 1865 به نام سرهنگ انگليسي، جورج اورست که مامور نقشه برداري از هندوستان بود اسم گذاري شد. سرهنگ اورست که در جولاي 1790 به دنيا آمده بود در دسامبر 1866 درگذشت. وي در اصل يک افسر توپخانه ارتش انگلستان بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
سردبير «ديلي ميل» به چاپ عكس ساختگي متهم و بركنار شد
هيات نمايندگان صاحبان روزنامه دو ميليون تيراژي «ديلي ميل» انگلستان كه در قطع تابلويد چاپ مي شود 15 ماه مي 2004 «پيرس مورگن» سردبير اين روزنامه را از اين سمت بركنار كرد؛ زيرا مقامات نظامي آن كشور مورگان را متهم كرده بودند كه عكس ساختگي چاپ كرده و با اين عمل نظاميان را از چشم مردم انداخته است.
    ديلي ميل عكسي را چاپ كرده بود كه نشان مي داد يك نظامي انگليسي در عراق يك عراقي را شكنجه و بر بدن او كه روي زمين افتاده بود اِدرار مي كند. مورگان روي حرف خود كه عكس درست است ايستاده بود.
    نمايندگان صاحبان نشريه ضمن عذرخواهي از عمل سردبير، در عين حال تاكيد کردند كه سوء نيّت دركار نبوده است.
     عمل اخراج به اين صورت انجام گرفت كه از مورگن خواسته شد كه بنا به مصالحي، بلافاصله كناره گيري كند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
روزی که سایکس انگلیسی و پیکو فرانسوی برای تصاحب قلمرو عثمانی در مناطق عرب نشین به توافق رسیدند و بحران آفریدند که ادامه دارد
Sykes و Picot نمایندگان دو استعمارگر اروپایی وقت ـ انگلستان و فرانسه ـ 16 ماه می 1916 بر سر تقسیم قلمرو عثمانی در مناطق عرب نشین به توافق رسیدند. توافق نامه این دو، معروف به قرارداد سایکس ـ پیکو محرمانه بود، زیرا که هنوز جنگ جهانی اول به پایان نرسیده بود ولی شکست عثمانی ـ متحد آلمان در آن جنگ قطعی به نظر می رسید.
    اجرای همین توافق نامهِ سایکس ـ پیکو و ایجاد کشورهای تازه ازجمله کشور عراق، منطقه عربی زبان را دچار یک قرن مسئله و بحران و جنگ کرده است.
    [درباره این توافق و ایجاد چند کشور و تغییر مرزها، در این تاریخ آنلاین در روزهای متعدد برحسب وقوع رویداد، مطلب نوشته شده است].
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
فنلاند در سالروز آغاز جنگ داخلی اش ـ 15 می ـ اعلام کرد که قصد الحاق به «ناتو» را دارد
پانزدهم می 1918 جنگ داخلی فنلاند ـ درست بمانند جنگ داخلی روسیه میان دو گروه سرخ (سوسیالیست ها) و سفید (سلطنت طلبانِ کاپیتالیست) آغاز شد که در آن، سرانجام سفیدها با کمک آلمان پیروز شدند. جنگ داخلی روسیه در پی پیروزی انقلاب بلشویکیِ اکتبر 1917 آغاز شده بود. فنلاند از سال 1809 در تصرف روسیه بود و به صورت دوک نشینِ وابسته به روسیه اداره می شد که در جریان انقلاب بلشویکی و حذف دولت تزاری، با استفاده از فرصتِ پیش آمده اعلام استقلال کرد. سقوط دولت تزاری روسیه، در فنلاند نیز خلاء قدرت پدید آورده بود و طولی نکشید که بر سر نوع نظام حکومتی، جنگ داخلی آغاز شد. سوسیالیست ها خواهان نظام ساویت (همان نظامی که لنین در روسیه اعلام کرده بود) و سلطنت طلبان که ثروتمندان فنلاند بودند، نظامی مطابق سابق.
    فنلاند که با روسیه حدود 1300 کیلومتر مرز مشترک دارد و این مرز در کنارِ سَر و گردن روسیه است، صد و 4 سال بعد در همین روز (15 ماه می) پس از یک بی طرفی طولانی و تعهد تداوم دوستی با دولت مسکو و ... قصد خود به پیوستن به اتحاد نظامی غرب (ناتو) را اعلام کرد که مراحل آن در چند روز آینده آغاز خواهد شد و اگر تصویب شود، ناتو تا کنار سر و گردن روسیه و حساس ترین نواحی آن پیش خواهد آمد. کرملین اخطار داده است، ولی واکنش و اقدام عملی آن روشن نیست. آنچه که قابل پیش بینی است، منطقهِ اصطلاحا نوردیک و بالتیک، دیگر آرامش گذشته را نخواهند داشت.
    تلفات جنگ داخلی سال 1918 فنلاند 36 تا 39 هزار تَن گزارش شده است ازجمله کشته شدن 12 هزار و پانصد سرخ (سوسیالیست ـ عمدتا کارگر، کشاورز و روشنفکر).
    در جنگ داخلی فنلاند، رهبر سرخ ها «کولروُ مانر Kullervo Manner» بود و فرمانده نظامی آنان؛ کویوولو Koivulu
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزی که مائو تسه دونگ با هدف زدودن هرگونه خودخواهی و برتری جویی در چینیان دست به انقلاب فرهنگی زد، ولي ...
16 ماه می 1966 با صدور یک اعلامیه به امضای مائو تسه دونگ رهبر وقت چین و بنیادگذار چین کمونیست، انقلاب فرهنگی این کشور کلید خورد.
    هدف مائو از این انقلاب فرهنگی که تا فوت او (9 سپتامبر 1976) ادامه داشت، نهادینه شدن تفکّر سوسیالیستی و خصلت برابر و برادروار زندگی کردن در چینیان و با تمام وجود، دوری جستن و تنفّر داشتن از فساد و مالدوستی بود.
     تصمیم به انقلاب فرهنگی، 17 سال پس از به حکومت رسیدن کمونیست ها در چین اتخاذ شد زیرا که مائو احساس کرد تفکّر و تمایل بورژوازی و تمایل برتری یافتن هنوز کاملا و باطنا از جامعه چین رَخت برنبسته و چنین تمایل و تفکّری به فساد و رقابت در جمع مال از هر طریق و شکست سوسیالیسم خواهد انجامید.
     وضعیت امروزچین (دهه دوم قرن 21) نشان می دهد که نه تنها انقلاب فرهنگی به نتیجه نرسید، بلکه قضیه برعکس شده است و علت آن، درگذشت مائو در 82 سالگی از حمله قلبی بود و در پی آن، نفوذ آمریکا بویژه با سرمایه گذاری صنعتی برای کاپیتالیست کردن چین بود که به نتیجه رسیده است، گرچه سران چین هنوز عنوان کمونیست بودنِ را روی کاغذ حفظ کرده اند و حکومت کشوری که صدها میلیاردر و هزاران میلیونر با رستوران های اختصاصی و ... دارد در دست حزب کمونیست است ـ حزبی که ایدئولوژی آن برابری انسان ها و ضد استثمار است و جامعه زیر حکومت آن باید چنین باشد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزی که برای نخستین بار در آمریکا، دو بانو ژنرال شدند
برای نخستین بار در تاریخ فدراسیون آمریکا، دو بانوی نظامی، در پانزدهم ماه می 1970 ژنرال شدند. از آن پس ژنرال شدن بانوان در رسته های نظامی این فدراسیون، امری عادی شده است. این دو؛ Anna Mae Hays و Elizabeth Hoisington در جنگ های جهانی دوم، کره و ویتنام شرکت کرده بودند. «آن مائه» 98 سال عُمر کرد و در سال 2018 درگذشت و الیزابت 89 سال و در سال 2007 جان سپرد.


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دکتر کوپ و مبارزه جهاني با سيگار و بيماري بي درمان ايدز ـ کوپ سيگاررا در رديف مواد مخدر قرارداد
Dr. Koop

شانزدهم ماه مي 1988 دكتر «Charles Everett Koop چارلز اورت كوپ» رئيس وقت نظام پزشكي آمريكا اعلام كرد كه مواد متشكله نيكوتين (دخانيات) از لحاظ اعتياد، مشابه هروئين و كوكايين هستند و سيگار بايد در رديف مواد مخدر قرار گيرد و ممنوع شود. وي که به تصويب سناي آمريکا از 1982 تا 1989 رئيس نظام پزشكي بود، 25 فوريه 2013 در 97 سالگي درگذشت.
     رئيس نظام پزشكي قبلي آمريكا، سه دهه پيش از دكتر كوپ، دخانيات را عامل بسياري از بيماريها و از جمله سرطان اعلام كرده بود كه با اعلاميه او، مبارزه با سيگار به تدريج جهاني شد و در بسياري از كشورها، دود كردن آن در محل كار و اماكن عمومي و در اطاقي كه اطفال باشند ممنوع شده و در بيشتر کشورها با وضع ماليات سنگين، خريد آن براي بسياري از مردم و به ويژه جوانان دشوار شده است و براي مثال؛ در برخي ايالت هاي آمريکا که بزرگترين توليد کننده سيگار است، بهاي يک پاکت سيگار به 5 دلار رسيده است!. به علاوه، برخي از پارلمانها از جمله دستگاه مقننه آمريكا فروش دخانيات به جوانان زير 18 سال تمام را ممنوع و تخلف از آن را جرم قرار داده اند. در ادامه اين مبارزه، سازمان جهاني بهداشت «دود سيگار» را قاتل شماره يك بشر اعلام داشت و ....
    توتون (تباکو) از گياهان بومي قاره آمريكاست كه كريستف كلمب (کريستوفر کلمبوس) در سفر اول خود به اين قاره غربي در سال 1492 در كوبا متوجه آن شد و ديد كه بوميان دود برگهاي خشك شده آن را استنشاق مي كنند و پس از آن نوعي حالت انبساط به آنان دست مي دهد. اين گياه نخست به اروپا و سپس به ساير نقاط منتقل شد. جهاني شدن آن را سال 1558 به دست داده اند. دود سيگار ـ دست اول و دست دوم ـ عامل بيماري هاي صعب العلاج متعدد از جمله سرطان، عروق و قلب اعلام شده است. ايرانيان توسط پرتغالي ها با توتون و چگونگي مصرف آن آشنا شدند و آن را تنباکو (به جاي تباکو) تلفظ کردند.
    دکتر کوپ ـ پزشک و جراح هلندي تبار آمريکا که از او به عنوان قهرمان جهاني مبارزه با دود سيگار و نيز بيماري ايدز نام مي برند نه تنها در طول رياست بر نظام پزشکي آمريکا بلکه با نوشتن مقاله، کتاب، نطق و مصاحبه و وبسايت هاي خود تا پايان عمر با دود سيگار مبارزه مي کرد. وي که 14 اکتبر 1916 به دنيا آمده بود همچنين تلاش کرد که جهانيان با خطر بيماري بي درمان ايدز آشنا شوند و راه پرهيز از آن را بياموزند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تظاهرات ميليوني سرخ جامگان در هاوانا در ماه می 2004 بر ضد تصميم جورج بوش
روزنامه هاي اروپا در شماره هاي 15 مي2004 خود ـ عموما ـ در صفحه اول عكسي را چاپ كرده بودند كه امواج سرخ جامگان را در حال راهپيمايي و حمل شعار در خيابانهاي شهر هاوانا نشان مي داد.
    اين تظاهرات کوبايي ها برضد تصميم جورج بوش رئيس جمهوري وقت آمريكا مبني بر تشديد تحريم اقتصادي کوبا ـ و تا آن زمان تحريم هاي 44 ساله ـ برپا شده بود و در آن حدود يك ميليون و دويست هزار كوبايي شركت كرده بودند و در پيشاپيش آنان فيدل كاسترو [در آن سال 77 ساله] ديده مي شد كه شعار مي داد.
     اين جمعيتِ انبوه كه پيراهن قرمز بر تَن داشتند در حال شعار دادن از مقابل مقرّ هيات نمايندگي آمريكا در كوبا نيز گذشتند. در ميان شعارهاي اين جمعيت اين شعار هم شنيده و ديده مي شد: "بوش که با تقلّب در انتخابات، رئيس جمهوری شده با ما چنین می کند".
    به رغم بازنشسته شدن و درگذشت فيدل کاسترو و نرمش جانشين او (برادرش رائول) و اینک جانشین رائول در قبال آمريکا، تحريم اقتصادي کوبا ادامه دارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نگاهي به رئيس جمهوريِ کره جنوبي شدن و خودکشي «ره مو ـ هيون Roh Moo-hyun» ـ سرانجام جانشينان او
Roh Moo-hyun

بازگشت «ره مو ـ هيون Roh Moo-hyun» رئيس جمهوري كره جنوبي (از فوريه 2003 تا فوريه 2008) به قدرت كه از سوي پارلمان معلّق شده بود، سوژه تفسيرهاي سياسي بسياري از روزنامه ها در 15 و 16 ماه مي 2004 را در سراسر جهان به خود اختصاص داده بود. پارلمان كره جنوبي به رغم اعتراض ميليوني مردم، «رُه» را 63 روز پيش از اين تاريخ، پس از يك ايمپيچمنت (محاكمه پارلماني) معلّق ساخته و تعيين سرنوشت او را به دادگاه سپرده بود.
    با وجود اين، مردم که از حمايت «رُه» دست نكشيده بودند در انتخابات پارلماني وقت، هواداران وي را برگزيدند و 14 ماه مي 2004 هم دادگاه اورا ابقاء كرد. رُه تا پايان دوره خود ـ سال 2008 ـ از اکثريت پارلماني برخوردار بود.
     «رُه» كه قبلا از ناراضيان اين كشور بود مايل به همزيستي مسالمت آميز با كره شمالي و مذاكره با رهبران آن قسمت از شبه جزيره كره بود و در زمينه اقتصاد نيز فرضيه هاي ديگري را دنبال مي کرد که حزب محافظه کار کره جنوبي و نيز دولت واشنگتن با تفکر او موافقت نداشتند. رُه يک حزب ليبرال تاسيس کرده بود که عمري نکرد.
    «رُه» که يک روستازاده بود پس از پايان دور 5 ساله رياست جمهوري اش به زادگاه خود بازگشت ولي مخالفانش و بويژه آنانکه از سياست هاي اقتصادي او آسيب ديده بودند وي را متهم به سوء استفاده از اختيارات کردند و آرامش او سلب شد به گونه اي که در سال 2009 پس از نوشتن يک نامه و Save کردن آن در لَپ تاپ خود، از کوه مجاور خانه اش بالا رفت و از يک صخره خودرا به زير افکند و به اين ترتيب خودکشي کرد. وي در سال 1946 به دنيا آمده بود. با انتشار خبر خودکشي «رُه» حدود چهار ميليون تَن از دوستدارانش در زادگاه وي اجتماع کردند و ....
    
Park Geun-Hye

پس از او Lee Myuns-Back مدير کمپاني اتومبيلسازي هاندي (هيوندا) رئيس جمهورب کره جنوبي شد که سياستي عکس روش و نظرات «رُه» داشت و از فوريه 2013 بانو Park Geun-Hye متولد 1952 نماينده پيشين پارلمان و دختر پارک چونگ ـ هي رئيس جمهوري کره جنوبي شد. پدر او ـ يک محافظه کار ـ به مدت 16 سال (از 1963 تا 1979) رئيس جمهوری کره جنوبي بود. بانو پارک يازدهمين رئيس جمهوری کره جنوبي بود. اين بانو در سال چهارم رياست جمهوري خود متهم به اعمال نفوذ به سود نزديکان خود و اصطلاحا پارتي بازي و سوء استفاده از مقام ـ Influence peddling ـ شد و پس از محاکمه پارلماني در مارس 2017 برکنار و در ششم اپريل 2018 به 24 سال زندان محکوم شد و به زندان اافتاد.
    کمپاني هاي آمريکا کره جنوبي را صنعتي کرده و سرمايه گذار آنها هستند.
    در پي جنگ جهاني دوم، شبه جزيره کره که به صورت يکپارچه در کنترل دولت ژاپن بود به تصميم فاتحان جنگ موقتا دو قسمت شد تا بعدا انتخابات سراسري، تکليف وحدت مجدد را روشن کند که انتخابات صورت نگرفت و کره شمالي تصميم گرفت که با جنگ اين وحدت را عملي سازد که سازمان ملل نيرو فرستاد و حالت تقسيم و نيز حالت جنگ باقي مانده است. دولت آمريکا يک نيروي نظامي 20 تا 30 هزارنفري در کره جنوبي دارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تفسير 16 ماه مي 2004 رسانه ها درباره شکنجه در زندان ابوغريب
عکسي از شکنجه يک زنداني در ابوغريب که در روزنامه ها چاپ شده بود

تفسير رسانه ها درباره شكنجه عراقي ها در بازداشتگاه ابوغريب كه انتشار آنها از آغاز ماه مي 2004 آغاز شده بود شانزدهم اين ماه هم ادامه داشت. در چند تفسير منتشره در 16 ماه مي 2004 ضمن ذکر نام سران دولتها و مقامات ارشد دولتي کشورها که از اين نوع شکنجه انتقاد کرده بودند آمده بود که پايين بودن درصد اين مقامات، از جدايي اتباع معمولي و مقامات سخن مي گويد. مقامات ارشد بايد نگاه به احساس و خواست مردم خود کنند و همزبان آنان شوند نه حفظ منافع سياسي خود و حفظ مقام به هر قيمت. طبق اين تفسيرها، تنها تني چند از سران دولت ها از اين عمل كه خلاف حيثيت انسان بشمار آمده است دهان به انتقاد و اعتراض گشوده بودند. بنابراين، اين رويداد يك بار ديگر جدايي دولتها از ملتها را نشان داد و اصالت دمكراسي يعني حكومت به خواست مردم را زير سئوال بُرد و نشان داد كه مقامات رسمي پس از گرفتن آراء مردم در انتخابات، راه خودشان مي روند و كمتر به احساسات و عواطف راي دهندگان توجه مي كنند.
    چند مفسر ديگر نوشته بودندکه ملت آمريکا مسئول اين شکنجه ها نيست. عمل چند زندانبان را که شدت عمل به خرج داده اند نبايد به حساب يک ملت گذارد.
    برخي از مفسران ضمن تحسين جرأت آنانکه که عکس هارا به رسانه ها داده بودند نوشته بودند که رسانه همگاني جاي بازتاب بد و خوب است، عمل خوب سرمشق و الگو قرار مي گيرد و کار بد توليد انزجار مي کند و ترک مي شود.
    چند مفسر منطقه (آسياي غربي) از سکوت اتحاديه عرب انتقاد کرده و نوشته بودند كه اين رويداد (شکنجه در زندان ابوغريب) نشان داد كه اتحاديه عرب يک ابزار سياسي شده است، به هر حال اين شکنجه شدگان، عرب بودند.
مجموعه چند عکس از مناظر شکنجه عراقي ها در زندان ابوغريب (نزديک بغداد) که در رسانه هاي آمريکا انتشاريافته بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سياست اقتصاد بازار آزاد و عدم رضايت مردم، به برکناري نخست وزير لهستان در سال 2004 انجاميد
«مرك بلكا Marek Marian Belka» نخست وزير لهستان 15 ماه مي 2004 با راي عدم اعتماد پارلمان اين كشور بركنار شد كه روزنامه هاي اروپا در شماره هاي 16 مي خود آن را به پاي برنامه اقتصادي بازار آزاد لهستان كه مردم اين كشور را ناراضي كرده بود گذارده بودند. وي يک اقتصادان و کارشناس امور مالي است.
    روزنامه هاي اروپا نوشته بودند كه «بلكا» پس از «واجپايي» در هند، دومين رئيس دولتي است كه در ماه مي 2004 قرباني عدم رضايت طبقه زحمتكش (اكثريت - توده ها) از اقتصاد بازار آزاد شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بازماندگان «پارسي ـ هندي» اينديرا گاندي که به قدرت بازگشتند
روزنامه هايي كه در شماره هاي 15 ماه مي 2004 خود از بازگشت خانواده نهرو به قدرت خبر داده بودند از فرزندان و نوه هاي بانو گاندي دختر نهرو به عنوان «پارسي ـ هندي» ياد كرده و نوشته بودند: شوهر اينديرا، فيروز گاندي، يك پارسي بود كه نياكان او پس از افتادن ايران به دست عرب به هند مهاجرت كرده بودند.
     سونيا عروس اينديرا که در حزب کنگره مقام اول را به دست آورده بود و تا سال 2017 در اين مقام بود يك بانوي متولد ايتالياست. او در دسامبر 1949 به دنیا آمده است. راجیو گاندی شوهر سونیا (پسر ایندیرا و نوه نهرو) در 1991 و در جریان مبارزات انتخاباتی در يک انفجار انتحاري کشته شد.
    
سونیا گاندی


    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نظر تفسيرنگاران در ماه می 2005: روسیه در انتظار فرصت براي بازگشت به دوران خشونت و قدرت نمايي و روسیهِ زمان تزارها شدن است
فشار پارلمان روسيه به دولت پوتين كه بر ضد گرجستان دست به اقدامات جدّي بزند، انتقال برق به آن كشور را قطع، محدوديت و مقررات تازه اي در نظر بگيرد 16 ماه مي 2005 به صورت قطعنامه به دفتر كرملين تسليم شد. به علاوه، همزمان با صدور اين قطعنامه، رئيس دوما (مجلس روسيه) اخطار كرده بود كه دولت گرجستان با رفتار خود، دارد در مسيري خلاف جهت منافع ملي روسيه گام بر مي دارد كه بايد آن را متوقف ساخت.
    در قطع نامه «دوما» كه به تصويب اکثريتي چشمگير از اعضاي آن رسيده و به كرملين ابلاغ شده بود خواسته شده بود كه اقدامات لازم براي حفظ جان اتباع روسيه در گرجستان و خانواده نظاميان روس در آن منطقه را به عمل آورد، پايگاه نظامي روسيه را با سلاحهاي تازه تقويت كند و همچنين ورود گُرجي های مورد سوء ظن را به روسيه محدود سازد.
    اين نخستين بار بود كه «دوما» چنين درخواستي از دستگاه اجرايي روسيه كرده بود. از همين رو، برخي از اصحاب نظر گفته بودند كه روسيه دارد شمشيرش را از رو مي بندد و از نزديكترين بخش هاي امپراتوري روسيه و يكي از كوچك هاي آن آغاز مي كند. تزارهاي روسيه هم كار گسترش قلمرو را از همين گُرجستان و در آن زمان (سال 1801) بخشی از قلمرو ایران آغاز كرده بودند. پس از گرجستان؛ اوکراین ـ اوکرايني که بخشی از بدنه روسیه بود ـ بدنه اصلي.
     چند مفسر متمايل به روسيه ضمن اشاره به حركت دولت وقت گرجستان به سوي غرب و به ويژه آمريكا و دريافت كمك مالي از اين دولت، اين پرسش را مطرخ کرده بودند كه آيا گرجستان دارد با آتش بازي مي كند؟ و به صورت اندرز نوشته بودند كه در قبال حرکات گرجستان، اگر روسيه بخواهد خشونت كند از دست غرب جز صدور اعلاميه و محكوم كردن لفظي و بالاتر از همه، اِعمال بعضي تحريم ها و قطع روابط، کاري بر نخواهد آمد؛ نَه توان درگيري نظامي با روسيه را دارد و نَه در اين شرايط، هيچيك از دارندگان اسلحه اتمي جرأت بكار بردن اين سلاح را دارند كه نوعي خودكشي است.
     به نوشته اين مفسران، نگاهي به نقشه جهان نشان مي دهد كه گرجستان در چنگ روسيه قرار دارد و از مطالعه تاريخ چنين بر مي آيد كه اگر روس ها به خشونت بگرايند دهها سال طول خواهد كشيد تا بتوان آنان را آرام كرد. به اين دلايل، گرجستان و ديگر اعضاي شوروي پيشين (جانشين روسيه تزاري) نبايد زياد روي كمك غرب حساب كنند. به باور اين تفسيرنگاران، کرملين در انتظار فرصت براي بازگشت به دوران خشونت است زيراکه می داند در وضعیت کنونی جهان، تنها با خشونت مي تواند به جايگاه قديم بازگردد و ديگران ساکت شوند، ولي شرط این بازگشت دور شدن از فساد اداری ـ اقتصادي است.
     اين مفسران نوشته بودند که کرملين مايل است كه درگيري آمريكا در آسياي غربي و جنوبي ادامه داشته باشد تا آمريكاييان را نزديك به دندان خود ببيند و همچنين بي ميل نيست که يک کانون بحران هم در آمريکاي لاتين به وجود آيد و مسائل به حياط خانه (بَک يارد) دولت واشینگتن منتقل و درگير آن منطقه شود. روسيه [بزرگترين کشور جهان از لحاظ وسعت] صادراتي جز نفت و مواد خام به غرب ندارد كه در صورت بروز خصومت و تحريم چيزي از دست بدهد. شركت در كنفرانس هاي سران ممالك هفت گانه هم كه تاکنون برايش سود عملي نداشته، هدف ها و منافع ژئوپوليتيک Geopolitics خودرا هم آشگار و ابراز نکرده که سازش لازم داشته باشد و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گردش به دور دنیا به تنهایی و در 16 سالگی با قایق موتوردار


این دختر استرالیایی ـ نیوزیلندی به نام جسیکا واتسون Jessica Watson در سال 2010 و زمانی که 16 ساله بود با یک قایق موتوردار و بدون کمک و به تنهایی، با عبور از اقیانوس ها، کره زمین را دور زد. وی این دریانوردی را از «سیدنی» آغاز کرده بود و مایل بود که هجدهم ماه می که زادروز اوست، گردش به دور کره زمین را به پایان برساند، ولی سه روز زودتر و در 15 ماه می به مقصد بازگشت.
     او با این عمل قهرمانانه خود شهرت جهانی یافته و جوائز و مدال های متعدد دریافت کرده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 16 مي
  • 1770:   ماري آنتوانت شاهزاده خانم 14 ساله اتريشي به عقد ازدواج لوئي شاهزاده 15 ساله فرانسه درآمد كه هر دو پس از به دست آوردن عنوان پادشاه و ملكه، درجريان انقلاب فرانسه گردن زده شدند.
  • 1804:   پارلمان فرانسه راي به امپراتور شدن ناپلئون داد.
  • 1868:  
    اندرو جانسون

    شانزدهم ماه مي 1868محاكمه پارلماني «اندرو جانسون» رئيس جمهوري وقت آمريكا انجام شد، ولي هنگام اخذ راي از سناتورها، با يك راي كمتر، تبرئه شد. وي متهم شده بود که در اجراي قوانين مصوّب کنگره (قوه مقننه آمريکا) تعلل مي کند.
         ايمپيچمنت (محاكمه پارلماني) در آمريكا به اين صورت انجام مي شود كه مجلس نمايندگان نقش دادسرا را ايفاء و پرونده متهم را تا صدور كيفرخواست دنبال مي كند و پس از اين مرحله، سناي آمريكا به جاي دادگاه، متهم را محاكمه مي كند. در جريان محاكمه متهم در سنا، رئيس ديوان عالي آمريكا موقتا رياست جلسه و يا جلسات سنا را برعهده مي گيرد. درجريان محاكمه، سناتورها نقش اعضاي هيات منصفه را برعهده دارند كه پس از محاكمه، به مجرم و يا نامجرم بودن متهم راي مي دهند.
  • 1875:   يك زمين لرزه شديد در ونزوئلا و كلمبيا باعث مرگ 16 هزار تن شد.
  • 1918:   قانون Sedition Act به تصویب کنگره آمریکا رسید که به موجب آن، در آمريکا انتقاد از دولت در زمان جنگ، جرم شناخته شد با مجازات زندان.
        
  • 1920:   پاپ وقت، قرن ها پس از اعدام ژاندارك توسط كليساي به اتهام نادرست جادوگري، وي را قِدّيس اعلام كرد.
  • 1969:   وِنِرا ـ 5 سفينه شوروي بر سطح ونوس فرود آمد.
  • 1975:   مردم سرزمين كوهستاني سيكيم واقع در هيماليا در يك رفراندوم راي به ضميمه شدن وطن خود به هند دادند.
  • 1991:   پانزدهم ماه می 1991 فرانسه برای نخستین بار دارای نخست وزیر زن شد. فرانسوا میتران رئیس جمهوری وقت فرانسه که سوسیالیست بود بانو Edith Cresson (ادیت کرسو) را به نخست وزیری این کشور منصوب کرد. ادیت متولّد ژانویه 1934 یک سوسیالیست است.
    Cresson

  • نامه به مولف
    مخاطب با اشاره به تجربه و سفرهایش: غرب نباید کاری کند که پوتین به اُکراین اکتفا نکند و جنگ، اروپایی شود
  •   این نظر و تجربه شخصی مخاطب، بامداد شانزدهم ماه می 2022 (26 اردیبهشت 1401) دریافت شد:
        
        مخاطب:
         "در سال 1368 به سوئد مهاجرت کردم. اَنگیزه آن، مهاجرت خانواده نامزدم به سوئد بود و در همانجا ازدواج کردیم و دارای فرزند شدیم و پس از آن تصمیم به بازگشت به وطن [ایران] گرفتیم. من از سوئد دوبار به فنلاند و یک بار به استونیا، بلوروسیا [بلاروس] و اُکراین رفتم. فنلاندی ها بزبان سوئدی هم تکلّم می کنند. با اطلاعی که از روحیه مردم سوئد و فنلاند و عقایدشان دارم هرگز باور نمی کردم که از دایره بی طرفی خارج شوند و بخواهند وارد یک اتحادیه نظامی شوند. وارد اتحادیه نظامی شدن، همان و خریدن دشمن همان. هر اتحادیه نظامی دارای دشمن است و اگر دشمن و معاضد در کار نبود که اتحادیه تشکیل نمی شد. اتحادیه اروپا (منطقه یورو) نظامی نیست و عضویت در آن دشمن تراشی نمی شود. چند روز است که یک لحظه از ذهن من بیرون نمی رود که چه چیز باعث شده که سوئد و فنلاندِ عاشق بی طرفی و آرامش، درصدد عضو ناتو شدن برآیند. اگر از ترس روسیه است که عضویت آنها، خطر را بیشتر می کند. تا آنجا که می دانم روسیهِ پوتین، جز به قطعات روسیه پیشین، نظر به کشور دیگر ندارد. اگر داشت که از آلمان و لهستان خارج نمی شد. پوتین سال ها در آلمان مأمور اطلاعات و امنیت و مستقیما در جریان جنگ سرد و از عوامل آن بود و همه چیز را درباره ناتو و غرب، بهتر از کس دیگر می داند. آلمانی ها [در طول جنگ دوم جهانی] حدود 30 میلیون روس را کشتند[و چند میلیون در طول جنگ اول]. می گویند هیتلر کشت، هیتلر یک نفر بود، این آلمانی ها بودند که کشتند. لهستان از زمان ناپلئون تا لغو پیمان ورشو وابسته به روسیه بود. من در استونیا که وابسته به ناتو شده است یک اقلیت بزرگ روس دیدم که در انتظار اقدام پوتین بودند [استونیا از اعضای شوروی پیشین بود]. در اُکراین خیلی ها روس هستند. همین خارکُفِ پُرجمعیت که در آنجا جنگ است و تا مرز روسیه فاصله ای زیاد ندارد روس بوده است. همان روزهایی که من آنجا بودم، روسیه کریمه را پس گرفته بود و همین خارکُفی ها می گفتند که کریمهِ تاتارنشین بخشی از روسیه بود که در سال 1954 خروشچفِ اُکراینی آن را وابسته به اُکراین کرد که تقسیم بندی های وقت همه اش ساختگی و حرفی بود. با این تجربه، تصور می کنم که اگر ارتش روسیه شهرهای اکراین را نمی کوبد که وسیله کوبیدن دارد برای آن است که بعدا با پول روسیه باید تعمیرشان کند و به قول خود او [پوتین]؛ سرزمین مادری هستند. در همان سال در کی یِف و خارکوف به من می گفتند که این ساختمانهای صدها آپارتمانی شهری را روسیه برای ما ساخته است. گمان نکنم که عملیات نظامی در اکراین بیش از یک سال طول بکشد. غرب نباید کاری کند که پوتین به اکراین اکتفا نکند و جنگ، اروپایی شود.".

  • مخاطب: روس ها حرف می زنند و غرب عمل می کند. چرا روسیه راههای ورود اسلحه و مقامات غرب به اُکراین را نمی بندد؟!
  •   این نظر پانزدهم ماه می 2022 = 25 اردیبهشت 1401 از یک مخاطب دریافت شد:
        
        "من به آنچه که در سه ماه گذشته [از نیمه فوریه تا نیمه ماه می 2022] درباره کارهای روسیه در رسانه های انگلیسی زبانِ نقل شده در سرچ انجین هایِ تماما متعلق به غرب و دنبال منافع بودن آنها و دریافت اشاره!، اعتماد ندارم و به قولِ ترامپ، فِیک هستند. فِیک نویسی (تنظیم کردن اخبار برپایه منافع و یا دستوری) عادت رسانه های انگلیسی زبان غرب شده است و لذا، این اخبار را از خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به زبان فارسی می خوانم و یا پراوِدای روسیه به زبان انگلیسی. برای ورود به بقیه رسانه های روسیه که به زبان انگلیسی مطلب دارند باید از هفت خوان گذشت، ثبت نام کرد و ... که به مصلحت نمی دانم (شاید هم سرچ انجین های غرب این هفت خوان را درست کرده باشند زیرا که روسیه، خودش سرچ انجین ملّی ندارد که یک ضعف است). همین دو ساعت پیش (یکشنبه شب ـ 15 می ماه 2022) اظهارات وزیر امورخارجه روسیه را که یک ارمنی تبار است در اسپوتنیک خواندم که گفته بود: غرب جنگ ترکیبیِ تمام عیار علیه روسیه آغاز کرده و اگر این لجبازی ادامه یابد، جهان در آستانه جنگ اتمی قرار خواهد گرفت، ولو جنگ اتمی محدود. سرگئی لاوروف گفته بود که پیش بینی اینکه جنگ ترکیبی غرب علیه روسیه چقدر به طول خواهد انجامید، دشوار است، اما عواقب آن را همه احساس خواهند کرد. (شاید که منظور او از جنگ ترکیبی، همان جنگ نیابتی و فرستادن اسلحه مدرن، پول و جنگجوی مزدور و مطالب رسانه ای و اِعمال محدودیت و تحریم باشد). گزارش سفارت آمریکا در اکراین که همان وقت [همزمان] انتشار یافت تأییدی بر اظهارات لاوروف بود. این سفارت بدون اعتناء به برداشت و واکنش روسیه اعلام کرد [اعلام کرده بود] که از 90 توپ هویتزرِ ام 77 ارسالی آمریکا به اکراین، 89 دستگاه از آن وارد اکراین شده و این توپ ها؛ دورزن و با دقت صد در صدی هستند و کمک 40 میلیارد دلاری آمریکا به اکراین در دست تصویب در کنگره است.
        [مخاطب] خواستم بگویم که به نظر می رسد مقامات روسیه فقط حرف می زنند و غرب عمل می کند. برای من این، معمّا شده است که چطور روسیه با آن قدرت موشکی و داشتن روس های اکراینی و ... در اکراین، راهها را نمی بندد تا کمک های تسلیحاتی غرب به دست اکراینی های وابسته اش نرسد و یا مقامات کشورهای غرب از اکراین دیدن نکنند. مسئله اکراین به جایی رسیده که دیگر، وقت حرف زدن نیست باید عمل کرد. به نظر من [مخاطب] که روسیه جدّی و تمام عیار عمل نمی کند. اگر می کرد، عملی از خود نشان می داد که آماده جنگ اتمی است مثلا به شهروندانش اعلام می کرد که آماده رفتن به پناهگاهها باشند و محدود کردن رفت و آمد خارجیان. این آماده سازی ها غرب را به خود می آورَد تا احتیاط کند. ارسال اسلحه و پول و ... به دشمنِ در حال جنگ، یعنی واردشدن به جنگ به کمک آن. عملیات نظامی در اکراین برای من [مخاطب] معمّا شده است برای اینکه با قواعد جنگ و روش جنگ فرق دارد. غرب کُندی عملیات روسیه در اکراین را دلیل دشمنی توده های اکراینی با روسیه وانمود می کند. روسیه باید کُندی عملیات را، مثلا خودداری از کشتارِ هم تبار و ویرانی دیار خودی اعلام دارد و تدابیری برای جلوگیری از طولانی شدن عملیات نظامی بکار برَد. طولانی شدن عملیات تفسیر منفی برای روسیه خواهد شد.".




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com