Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
9 اكتبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 9 اكتبر
ايران
رسالت شاه اسماعيل صفوي از زبان خود او: ترویج شیعه اثنی عشری و احیاء امپراتوری ایران
نهم اكتبر سال 1503 ميلادي استان كرمان شامل سراسر جنوب شرقي ايران از جمله سواحل مربوط در خلیج فارس و دریای عُمان داوطلبانه به قلمرو شاه اسماعيل صفوي پيوست.
    شاه اسماعيل كه قبلا اُستان فارس را به قلمرو خود ضميمه كرده بود در همين سال فرمانروايان يزد و اصفهان و سپس خراسان را به اطاعت خویش در آورد.
     وي در هر يك از شهرهاي عمده كشور خطاب به مردم گفته بود كه چون از نسل امام حسين (ع) و شهربانو دختر يزدگرد سوم است رسالت ترويج شيعه اثني عشري و احياء امپراتوري ايران را دارد كه به نوشته مورّخان، به تحقّق هر دو وعده موفق شد. شاه اسماعيل اين دو وعده و تصمیم را به عنوان برنامه کار خود، براي نخستين بار در سال 1502 ميلادي در اجتماعي در شهر تبريز بيان كرده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
رویدادهایی که مسیر تاریخ ایران را تغییر داد؛ ورود آیت الله خمینی به پاریس، اعلام فضای باز سیاسی، دیدار شاه با اصحاب نظر، نظرات آنان، ولی ...
طبق نقل قولهای وقت، 14 مهرماه 1357 (سال انقلاب ـ اکتبر 1978) و همان روزی که آیت الله خمینی از عراق عازم فرانسه شده بود، به خواست شاه و پس از شرکت او در جلسه افتتاحیه سال پارلمانی تازه و اعلام فضای باز سیاسی و اعتراف وی به اینکه سوء استفاده های افراد و مقامات از اختیارات (فساد دولتی) عامل نارضایتی مردم بوده است، تنی چند که در جامعه وقت به صاحبنظر معروفیت یافته بودند ازجمله دو ـ سه روزنامه نگار به کاخ نیاوران جهت دیدار و تبادل نظر با رئیس وقت کشور دعوت شدند. شاه در این دیدار نظر آنان را که در جریان مستقیم تحرّکات و رویدادهای وقت بودند و اینکه برای بازگرداندن آرامش چه باید کرد جویا شده بود.
    این دعوت شدگان عموما اعلام آزادي تاسيس حزب با هر مسلک و مرام، صدور پروانه انتشار روزنامه بدون قید و شرط های خودخواهانه و امنیتی و برگزاري انتخابات کاملا آزاد را راه حل دانسته بودند و گفته بودند که اگر انتخابات آزاد و با مشارکت همه احزاب برگزار شود، مردم به جاي راهپيمايي و تظاهرات، کسانی را که بخواهند و بپسندند انتخاب و اصلاح اموررا به آنان واگذار مي کنند و آرام مي گيرند و اين نمايندگان از هر گروه و با هر عقیده که باشند قطعا در صدد تغییر نظام سلطنتي بر نخواهند آمد زيراکه می دانند ارتش ايستادگي خواهد کرد. شاه گفته بود که اگر چنین کنیم، این راهپیمایان که تحریک شده اند همان هایی را انتخاب خواهند کرد که آنان را به خیابان می کشانند و کار خرابتر خواهد شد. «دعوت شدگان» گفته بودند که مجلس جای تظاهرات نیست و «نماینده»، هرکس که باشد نزاکت و نظامات را در مجلس مراعات خواهد کرد و شماری اندک را بهتر از گروه انبوه می شود قانع کرد.
    در این دیدار به شاه گفته شده بود که در پی احضار فوری سپهبد نصیری از پاکستان به تهران [که در آنجا سفیر بود] و فرستادن هواپیما برای آوردن او ـ کاری که قبلا سابقه نداشت ـ شایعه بازداشت احتمالی چند مقام سابق سر زبانها افتاده که اگر عملی شود نتیجه منفی خواهد داشت و مردم خواهند گفت که این کار برای اغفال و آرام کردن آنان است و عمق و واقعیت ندارد. [این بازداشت ها یک ماه بعد در نیمه آبان انجام شد و امیرعباس هویدا، سپهبد نعمت الله نصیری، غلامرضا نیک پی، داریوش همایون و ... در پادگان جمشیدیه زندانی شدند و بعدا عکس هایی که آنان را در اطاق بازداشت نشان می داد انتشار یافت ولی تاثیر بر روند تظاهرات و اعتصابات نگذارد].
     یکی از «دعوت شدگان به نیاوران» به شاه گفته بود که در این شرایط، فرماندهان نظامی باید از کسانی باشند که ماجرای شهریور 1320 تکرار نشود. همچنین اشاره شده بود که بهتر بود به جای جعفر شریف امامی یک چهره مورد علاقه و اعتماد مردم و مثلا از مصدقی ها نخست وزیر می شد. انتصاب شریف امامی [یک ماه پیش از آن] به سبب شایعاتی که درباره او در جامعه انتشار یافته [متمایل به خارجی بودن و فراماسیونر] تاثیر منفی داشته است. [از روز پس از برگزاری مذاکرات نیاوران، شایعه رفتن شریف امامی انتشار یافت و درست یک ماه بعد و در آستانه اعتصابات بزرگ عملی شد].
    چند روز پیش از جلسه نیاوران، دکتر منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش وقت [اینک مقیم آمریکا] هم چند صاحبنظر و روزنامه نگار معروف را به چنین تبادل نظری به دفتر خود دعوت کرده بود که همان نظرات (آزادی تاسیس حزب و نشریه، تعقیب قضایی ضربتی سوء استفاده کنندگان از قدرت برای پُر کردن جیب خود و نیز برگزاری انتخابات آزاد) را شنیده بود.
     پس از برگزاری جلسه نیاوران که کوشش شده بود مطلبی درباره آن انتشار نیابد، جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا توسط اردشیر زاهدی سفیر وقت ایران در واشنگتن پیامی خصوصی برای شاه فرستاد!.
    از سردبیران روزنامه های بزرگ وقت که بعدا به سازمان امنیت دعوت شدند و با رئیس وقت آن تبادل نظر کردند نقل شده است که موضوعات مطرح شده در مذاکرات رئیس ساواک تقریبا همان بود که در دیدار کاخ نیاوران بمیان آمده بود. طبق همین نقل قولها، در آن روز هنوز این روزنامه نگاران چند قدمی بیش از ساختمان ساواک دور نشده بودند که فرستاده آیت الله بهشتی که در اتومبیل نشسته بود آنان را به منزل او بُرد و بهشتی به آنان گفت که شاه رفتنی است، به این حرف ها گوش نکنید و راه خودتان را بروید.
    غلامحسین صالحیار سردبیر وقت روزنامه اطلاعات پس از شنیدن اظهارات آیت الله بهشتی و بازگشت به تحریریه، به همکارانش گفت که نگرانی شاه از خارجی [برخی از دولت ها] بویژه دولت لندن بیش از تظاهرات داخلی است و تصور می کند که لندن همچنان گذشته حامی روحانیون، واشنگتن خواهان روی کارآمدن لیبرال دمکراتها (مصدقی ها) است و مسکو می داند که با هرگونه تغییراتی در ایران، چپها وضعیت بهتری خواهند یافت و بنابراین، هر سه قدرت تمایل به ناسیونالیسم ایرانی ندارند که شاه از زمان برگزاری جشن های سالگرد ایجاد شاهنشاهی ایران به دست کوروش بیش از گذشته در این راه گام برمی دارد که پدرش هم از شش سال پیش از برکناری برداشته بود.
    مرور زمان نشان داد که شاه به توصیه هایی که به او در دیدار نیاوران شده بود گوش نکرد و نتيجه اش را هم ديد.
    
    
کُپی صفحه اول شماره شنبه 15 مهرماه 1357 روزنامه اطلاعات (سال انقلاب):

    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گزارش روزنامه اطلاعات درباره بازداشت محمد درخشش رئيس جامعه معلمان در سال انقلاب


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
15 اصل (وعده) خاتمي در آغاز کار رياست دولت ازجمله کاهش تورم، توزيع عادلانه درآمدها، افزايش قدرت خريد ـ بايد ديد که تا چه حد عملي شدند
17 مهرماه سال 1376 (نهم اكتبر 1997) روزنامه دولتي «ايران» چاپ تهران در شماره 779 خود اصول 15 گانه محمد خاتمي رئيس جمهور وقت را که همان سال کار خودرا در اين سمت آغاز کرده بود منتشر كرد كه تيتر بزرگ صفحه اول اين روزنامه را به خود اختصاص داده بود. خاتمي اين اصول را در جمع مديران اقتصاد كشور اعلام کرده بود و گفته بود که براي ساختن جامعه يي سالم، پويا و آباد است.
    طبق گزارش اين روزنامه رسمي، مهمترين بندهاي اين اصول از اين قرار بودند: كاهش نرخ تورم، افزايش قدرت خريد مردم، توزيع عادلانه درآمدها، توجه به نيروي انساني و مديريت، اصلاح زيرساختهاي اقتصادي، پيوند دانشگاه و صنعت، افزايش دانش اندوزي و پژوهش، اصلاح نظام مالياتي، تنظيم روابط كار، كار آمد شدن نظام تامين اجتماعي و حفظ محيط زيست.
    از آنجاكه هرچه كه ديروز «گزارش» روزنامه بود امروز مطلب «تاريخ» است بر پژوهشگران مربوط است كه بروند و ببينند كه وي در تحقق اين اصول تا چه حد موفق شده بود ازجمله مقايسه درصد تورم و بهاي ارزها در آغاز و پايان کار دولت او كه طبق يك ضرب المثل معروف «درخت را از ميوه اش مورد قضاوت قرار مي دهند». مقايسه و محاسبه سر انگشتي وضعيت ايران از لحاظ آن اصول 15 گانه، در پايان امرداد 1384 که دوران دولت خاتمي پايان يافت با زمان روي آمدن او بهبود چشمگير نيافته بود، چرا؟!.
    
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جهش هزاران تومانی سکه در 16 مهرماه 1396 ـ در اين روز دلار به 4 هزار و 45 تومان رسید! ـ تکرار بحران ارزی اکتبر 2012 (مهرماه)
خبرگزاری فارس بعد از ظهر 16 مهرماه 1396 (8 اکتبر 2017 و ساعت 3 و 23 بعد از ظهر) گزارش کرد که در این روز تا این ساعت، سکه طرح جدید؛ 30 هزار تومان، سکه طرح قدیم؛ 25 هزار تومان، نیم سکه؛ 9 هزار تومان، ربع سکه؛ 12 هزار تومان و هر گرَم طلای 18 عَیار 1048 تومان افزایش یافته بود.
    از گزارش این خبرگزاری چنین بر می آید که شانزدهم مهرماه 96 در بازار ارز تهران، بالا رفتن ارزش برابری دلار آمریکا نسبت به ریال ایران همچنان ادامه داشت و برای مثال؛ در معاملات پاساژ افشار به 3998 تومان و در سبزه میدان به 3985 تومان رسید. بهای دلار در این دو محل تا پیش از ظهر مرز 4000 تومان را هم شکست. در صرّافی های میدان فردوسی کمی پایین تر بود و از 3 هزار و 995 تومان بالاتر نرفت. همچنین یورو 35 تومان، پوند 36 تومان و درهم 6 تومان رُشد بها داشتند.
     [در اکتبر 2012 نیز چنین وضعیتی در بازار ارز تهران مشاهده شد که رسانه ها عنوان «بحران ارز و طلا» به آن داده بودند و کارشناسان مربوط همان زمان نظر داده بودند که آن بحران نرخ ارز در ایران ـ بحران وقت، صِرفا ناشی از تحریم خارجی نبوده و تا حدّی هم از ضعف مدیریّت، عدم استقلال بانک مرکزی بوده است و ....].
    جدول خبرگزاری فارس در این زمینه:
    سکه طرح جدید؛1،293،000 تومان، افزایش قیمت:30،000+ تومان
    سکه طرح قدیم؛ 1،247،000 تومان، افزایش قیمت: 25،000+ تومان
    نیم سکه؛ 659،000 تومان، افزایش قیمت: 9000+ تومان
    ربع سکه؛ 386،000 تومان، افزایش قیمت: 12،000+ تومان
    هر گرم طلای 18 عیار؛ 123،098 تومان افزایش قیمت: 1048+ تومان
    دلار آمریکا؛ 3972 تومان، افزایش نرخ: 14+ تومان
    یورو؛ 4746 تومان، افزایش نرخ: 35+ تومان
    پوند؛ 5287 تومان، افزایش نرخ: 36+ تومان
    درهم؛ 1098 تومان، افزایش نرخ: 6+ تومان
    ----------------------------
    دلار امریکا هفدهم مهرماه 1396 در بازار تهران از مرز 4 هزار تومان گذشت و طبق تابلوهای صرّافی های میدان فردوسی به 4 هزار و 45 تومان رسید، ولی صرافی ها به حد کافی ارز برای فروش نداشتند و دستفروش ها هر دلار را به 4 هزار و 80 تومان می فروختند.
    ـ ـ ـ ـ ـ
    نگاهی بر کُپی صفحات اول شماره های 17 مهرماه روزنامه های تهران که در وبسایت خبرگزاری های داخلی قرار می گیرد، تیتر افزایش بهای طلا و نرخ برابری ارزها نسبت به ریال ایران دیده نشد!!.
    
    _ _ _ _ _
    
    به گزارش روزنامه اطلاعات که هر روز جدول بهای طلا، سکه و نرخ ارزها را درج می کرد، دلار آمریکا 23 شهریور 1353، شش تومان و 8 قران! و سکه طلا 270 تومان بود. کُپی جدول به عنوان سند در زیر آمده است:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اديان و روحانيون
شهادت امام حسين (ع) طبق تقويم ميلادي
آلماناك تاليف پروفسور ويليام بلِيك، شهادت امام حسين (ع) در كربلا را طبق تقويم ميلادي نهم اكتبر سال 680، و كرونيكل رویدادهای جهان در طول تاریخ (صفحه 250) دهم اكتبر همين سال ذكر كرده اند.
    كرونيكل رویدادهای جهان شهادت حسين ابن علي (ع) را آغاز گسترش مذهب شيعه و جهانگير شدن آن ذكر كرده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
داستانِ «خَرِ طلايي» تألیف قرن دوم میلادی ـ مردي آزمند که تبديل به خَر شده بود براي بازگشت به قالب قبلي، تعهد اخلاقي شدن سپرد
تصوير Apuleius
در تاريخ ادبيات غرب، اكتبر سال 175 ميلادي، ماهي به شمار آمده است كه در آن، داستان «خر طلايي» نوشته آپوليوس Apuleius در امپراتوري روم به اوج محبوبيت رسيده بود، به گونه اي كه در چهار کانون در امپراتوري روم جمعا 119 كاتب (رونويس بردار) هر روز از بام تا شام آن را تكثير (رونويسي) مي كردند.
    اپوليوس سه ماه پيش از آن، كار نوشتن اين داستان را به پايان رسانده بود. او كه يك رومي متولد شمال افريقا بود در پنجاهمين سال عمر خود اين داستان (خيالي) را نوشته بود. در اين داستان كه تا قرن گذشته به زبانهاي مختلف تجديد چاپ شده است و در دانشكده هاي ادبيات آن را در بخش ادبيات غرب مطالعه مي كنند، نويسنده شرح احوال مردي به نام «لوسيوسLucius » را بيان مي دارد كه ناگهان تبديل به «خر» شده و به كارهاي عجيب و غريب؛ گاهي ماجراجويانه و زماني خنده آور دست مي زند و ....
    آپوليوس در قالب اين داستان، اوضاع اجتماعي زمان خودرا منعكس و افكار فلسفي و نظرات اصلاحي اش را بيان مي دارد. وي داستان خودرا پس استغاثه لوسيوس به پيشگاه ايسيس Isis خداي روميان كه اگر دوباره به قالب اصلي باز گردانده شود سراغ مادي گري و آزمندي و ظلم نخواهد رفت و فردي پايبند اخلاقيات و معنويات خواهد شد و قبول تعهد او از جانب ايسيس و به صورت اول درآمدنش به پايان مي برد. اين تاليف، داستان نويسي غرب را وارد عصر تازه اي كرده است. آپوليوس چند تاليف ديگر هم دارد که به اين معروفيت نرسيده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زادروز نويسنده «دون كيشوت = دان کيهوت» که اسارت و فقر اورا به داستان نگاري گرايش داد
Miguel de Cervantes Saavedra
امروز، نهم اكتبر، زادروز «ميگوئل دو سروانتس ساودرا Miguel de Cervantes Saavedra» نويسنده داستان بسيار معروف «دان کيهوت = دون كيشوتDon Quixote» است كه در سال 1547 به دنيا آمد و 69 سال عمر كرد. قريحه دو سروانتس در داستان نويسي و خلق داستان در سراسر جهان زبانزد است.
    وي که شاعري خوش قريحه و نمايشنامه نگاري ماهر بود آثار متعدد ديگر هم دارد از جمله El Ingenioso Hidalgo که شرح حال يک شواليه است.
    دو سروانتس در جواني به ايتاليا رفته و به عنوان يک نظامي اسپانيايي در جنگ دريايي لپانتو Lepanto با عثماني شرکت کرده بود. در اين جنگ با اينکه اسپانيا، ايتاليايي ها از جمله جمهوري ونيز و ساير نيروهاي مسيحي پيروز شدند، دو سروانتس مجروح و عليل شد و هنگام انتقال به اسپانيا، کشتي حامل وي به تصرف دزدان دريايي درآمد و او و برادرش به الجزاير منتقل و به صورت برده به يک مراکشي فروخته شدند که خانواده آنان در اسپانيا پولي جمع آوري و اين دو را از صاحبشان بازخريد. همين اسارت و نيز فقري که «دو سروانتس» پس از بازگشت به اسپانيا دچار آن شده بود و نيز دو بار به زندان افتادن به سبب ورشکستگي مالي و نپرداختن قروض، او را تبديل به يک نويسنده خوب کرد و ....
پشت جلد چاپ قديم داستان دون كيشوت Don Quixote

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دانش
كشف رابطه اعتياد با تغييرات مغز
پالا

به گزارش شبكه تلويزيوني اي بي سي آمريكا که هفتم اكتبر 2005 پخش شد، بانو «پالا پينPaula Paine(عكس مقابل)» كه يك زن جوان و ثروتمند است به دزديدن از مغازه ها معتاد شده و دكتر جان گرانت كه ماهها روي او مطالعه كرده و چند بار از مغز وي عكس گرفته علت اين اعتياد را اندک تفاوت كلپتومانياي مغز او با سايرين تشخيص داده كه ممكن است به حل نهايي مسئله انواع اعتياد منجر شود.
    بانو پالا كه در دبستان، دبيرستان و دانشگاه يك دختر نمونه و مدل ديگران بود پس از فراغت از تحصيل، در كاخ سفيد واشنگتن به كار پرداخت و در اينجا هم يك كارمند نمونه شده بود. وي پس از ازدواج با يك سرمايه دار تكزاسي به شهر هوستون نقل مکان و داراي سه فرزند شده و مادري نمونه و همسري ايده آل بشمار مي رفت. در يك خانه وسيع چند ميليون دلاري زندگي مي کرد و بي نياز از ماديات و پول بود، ولي عادت به دزدي از مغازه ها کرده بود. طبق اين گزارش (اکتبر 2005)، وي هنگامي دزدي مي کرد كه قبلا از موضوعي ناراحت شده بود و با دزدي كردن آرامش خود را باز مي يافت. وي از اشياء مسروقه كه ارزشي هم نداشتند استفاده نمي کرد و آنها را بعدا به دور مي ريخت. تا آن زمان (زمان پخش گزارش) دستگير هم شده بود ولي قضات دادگاه عمل سرقت را تعمدي و ارادي ندانسته و قرار منع تعقيب صادر كرده و تنها از شوهرش خواسته بودند كه او را براي درمان نزد روانپزشك ببرد.
     طبق گزار اي بي سي، روانپزشكان و روانشناسان وسيعا در اين باره مطاله كرده و تشخيص داده بودند كه بانو "پالا" به دزدي کردن از مغازه (شاپ ليفتينگ) معتاد شده، درست بمانند كساني كه به سيگار، مواد مخدر، الكل، ازدواج مكرر و بدون دليل، داشتن دفتر و اثاثه لوكس، اسراف، خريد غير ضروري و نظاير آن معتاد مي شوند.
     اين تشخيص مسئله را حل نکرد ولي دكتر «جان گرانتDr. G. Grant» استاد كرسي روانپزشكي دانشگاه دولتي مينه سوتا اوايل اکتبر 2005 موفق به كشف علت واقعي آن شد كه كار تحقيقي تازه اي اعلام شده است. وي از مقايسه عكسهاي مغز بانو پالا با مغز زناني كه مطلقا اعتياد ندارند متوجه شد كه Kleptomania كلپتومانياي مغز «پالا» با ديگران كمي تفاوت دارد. اين تفاوت در معتادان به مواد مخدر، الكل، سيگار، همنشيني با زنان و يا مردان، قمار، خيالبافي، دروغگويي بي جهت و ... هم ديده مي شود. اين تغيير و تحول مغزي، عملي است تدريجي. دكتر گرانت گفته بود كساني هستند كه هنگام رو به رو شدن با يك مشكل بزرگ، به جاي حل آن، به خيالات دوران كودكي و تصورات فانتزي و واهي فرو مي روند و خود را با اين عمل از اندوه آسوده مي سازند. دكتر گرانت همچنين
     گفته بود: حالا كه دليل علمي مسئله پالا كشف شده است بايد راهي به دست آورد كه اين تفاوت كلپتومانيا را بتوان بر طرف كرد و اين قسمت مغز را به حالت اول بازگردانيد. قبلا براي رفع اعتياد، فرد را تحت آموزش و اندرز قرار مي دادند و براي مدتي او را كنترل مي كردند كه سراغ عادت نرود كه هميشه نتيجه بخش نبوده است و اينک متوجه ساخت دارو شده اند و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
شماره شهریورماه1400 مجله روزنامَک
هشتاد و نهمین شماره مجله روزنامَک (شماره شهریورماه 1400) انتشار یافت. آدرس آنلاین آن:
    www.rooznamak-magazine.com
    شماری از مطالب آن در این تاریخ آنلاین نقل خواهد شد و نخست، مطلبی زیر عنوان: پاسخ مشروح به این پرسش که چرا «سوشِل میدیا» دارد جای «مَس میدیا» را می گیرد و جهان دارای صدها میلیون «سیتیزن جُرنالیست» می شود ـ راه بازگشتِ «مَس میدیا» به مقام خود؛ رعایت اصول و قواعد ژورنالیسم.
    این مطلبِ طولانی با چند تصویر، در سایت دهم اکتبر (فردا) در بخش رسانه ها در این تاریخ آنلاین درج خواهد شد تا باقی بماند.
    کُپی روی جلدِ هشتاد و نهمین شماره مجله روزنامَک:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
روزي كه كُره اي ها داراي الفباي اختصاصي شدند
مورخان آمريکايي نهم اكتبر سال 1446 ميلادي را روزي نوشته اند كه كره اي ها در آن روز داراي الفباي اختصاصي شدند كه «هانگولHangul» ناميده مي شود. برحسب وقت سئول (وقت خاور دور ) اين رويداد دهم اکتبر اتفاق افتاده بود. كره اي ها قبلا الفباي چيني را براي نوشتن بكار مي بردند كه حروف «مصوته (واول)» محدود آن نمي توانست همه صداهاي واژه هاي كره اي را شامل شود.
     الفباي كره اي داراي ده حرف مصوته است كه كمكي بسيار به يكسان سازي تلفظ ها، از ميان بردن لهجه ها و شيوا ساختن زبان اين مردم كرده است. مي دانيم كه كره اي ها خيلي زودتر از سوئدي ها موفق به چاپ كردن كتاب با حروف فلزي شده بودند. چيني ها صدها سال پيش از همه با حروف چوبي، فن چاپ را اختراع كرده بودند.
     واژه كره از «گريوGoryeo» نام يك دودمان پادشاهي اين شبه جزيره گرفته شده است. ماركوپولو ايتاليايي در كتاب خود؛ «سفرها»، از كشور كره به نام «كائوليCauli » ياد كرده و اين واژه، مقلوب كلمه چيني گااوليgaoli است. اروپائيان با خواندن كتاب ماركوپولو با خاور دور آشنا شدند و به تدريج كلمه كائولي را به «كُريا Korea (در زبان انگليسي) و كُره (درزبان فرانسوي)» تبديل كرده اند و مردم كره هم اصراري به تصحيح آن توسط خارجيان ندارند.
    (عکسي از حروف الفباي کره اي ها در ميان مطالب دهم اکتبر اين سايت، همراه با توضيحات بيشتر درج شده است)
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نمونه يك ازدواج سياسي در اروپا
Mary Tudor

نهم اكتبر 1514 لوئي دوازدهم پادشاه فرانسه با هدف تامين دوستي اين كشور با انگلستان كه قرنها با هم جنگ و ستيز داشتند در سن 52 سالگي با ماري تودور Mary Tudor (عكس مقابل) دختر 18 ساله هنري هفتم پادشاه انگلستان و خواهر کوچکتر هنري هشتم ازدواج كرد. هنري هفتم نيز با هدف جلب دوستي فرانسه دختر جوان خودرا مجبور به اين ازدواج كرده بود.
    برادر ماري كه بعدا به نام هنري هشتم پادشاه انگلستان شد با اين ازدواج موافق نبود و به پدرش گفته بود كه نبايد ماري را قرباني منافع سياسي اش كند، بايد رضايت ماري را در نظر بگيرد كه هنري هفتم اعتنا نكرده بود.
    اين ازدواج تنها 83 روز طول کشيد و با درگذشت ناگهاني لوئي دوازدهم در يکم ژانويه 1515 پايان يافت و در نتيجه دوستي دوكشور هم قوام نگرفت و دوام نيافت. سپس بدون دادن اطلاع به برادرش با يک دوک (شاهزاده) انگليسي ازدواج کرد و اين زن و شوهر براي بخشوده شدن مجبور به پرداخت يک جريمه نقدي سنگين شدند. ماري براي ازدواج با دوک انگليسي قانون ازدواج فرانسه را که بر پايه آيين کاتوليکها بود ناديده گرفته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پيروزي انقلاب دكتر «سون يات سِن» و جمهوري شدن چين
Sun Yat Sen
نهم اكتبر سالروز پيروزي انقلاب دكتر «سون يات سنSun Yat Sen » در چين است كه در اين روز در سال 1911 به نظام سلطنتي اين كشور كه در طول قرن نوزدهم قدرت هاي غرب و نيز ژاپن از ضعف آن استفاده كرده و به مداخله عميق در سرزمين چين پرداخته بودند پايان داد.
     دكتر سون که به پدر جمهوريت چين معروف است در سال 1866 به دنيا آمد و در 12 مارس 1925در 58 سالگي درگذشت. وي يک سوسيال دمکرات بود. اصول معروف، مهم و سه گانه دكتر سون از اين قرارند:
     1- ناسيوناليسم
     2- دمكراسي
     3- تامين معاش، رفاه و نيازمندي هاي زندگاني براي همه كه به تعبيري نوعي سوسياليسم معتدل (ميانه – ملايم) است.
    وي بدون رعايت اين سه اصل، پيشرفت، سرفرازي و نيكبختي يك ملت را ميسر و محقق نمي دانست که این نظریه او فصلی از «تاریخ عقاید» شده است.
     بسياري از متفكران عصرحاضر (قرون 20 و 21) اين اصول را كه دكتر سون بر آنها استدلال و تعريف نوشته و انديشمندان ديگر تفسير كرده اند كليد حل مسائل هر ملت و رفاه آن مي دانند. [سوسياليسم قرن 21 ـ فرضيه هوگو چاوس مشابهت بسيار با اصول 3 گانه دکتر سون دارد.].
     پس از فوت دكتر سون، پيروان و جانشينانش از هدف هاي او دور شدند كه در سال 1949 از مائو شكست خوردند و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
درگذشت دوقلوهاي به هم چسبیده و هنرمند آمريکايي ـ پيدايش اصطلاح دوقلوهاي سيامي ـ ماجراي فروش دوقلوها و ...
Millie و Christine دو خواهر دوقلوي هنرمند آمريکايي

نهم اکتبر سال 1912 دو خواهر دوقلوي سياهپوست آمريکايي به نام هاي ميلي Millie و کريستين Christine که هنگام تولد به هم متصل بودند و اعضاي مشترک داشتند درگذشتند. اين دو خواهر که 11 جولاي 1851 در «وايت ويل» ايالت کاروليناي شمالي به دنيا آمده بودند 61 سال عمر کرده بودند. پدر و مادر اين دو برده فردي به نام مک کوي McCoy بودند که وي اين دوقلو را به يک تماشاخانه دار سيّار فروخت و چون شهرت هنرنمايي يافتند فردي ديگر آنان را ربود و به انگلستان بُرد ولي در آنجا بدام افتاد. در انگلستان بردگي لغو شده بود و مقامات لندن گفتند که تنها مي توانند دو خواهر را به پدر و يا مادرشان تحويل بدهند که خريدار قبلي ترتيب اين کاررا داد و به آمريکا بازگردانيده شدند و به هنرنمايي ادامه دادند. صاحب تئاتر وسائلي فراهم ساخت که دو خواهر مقدمات 5 زبان را فراگيرند تا در جريان نمايش اصطلاحات اين زبانها را براي سرگرمي تماشاگران بکار برند.
    اين نوع دوقلو را اصطلاحا «دوقلوي سيامي» گويندکه دو برابر دوقلوي هنرمند سيامي (نام سابق تايلند) به نام چانگ Chang و انگ Eng در قرن نوزدهم به اين لقب معروف شده بودند که اين اصطلاح جهاني و وارد فرهنگ واژه ها شده و دوقلوهاي از اين دست و ازجمله لاله و لادن بيژني (ايراني) را که در سال 2003 در سنگاپور و در جريان عمل جراحي فوت شدند دوقلوهاي سيامي مي خواندند. چانگ و انگ که در سال 1811 از پدر چيني و مادر مالايايي در جنوب تايلند به دنيا آمده بودند در سيرک ها هنرنمايي مي کردند. اين دو 63 سال عمر کردند و بسال 1874 درگذشتند.
    از زمان پيدايش خط و نوشتن، درباره اين نوع دوقلوها داستانهاي متعدد گفته و نوشته شده است ولي به صورت سند از قرن دهم، و درباره دو برادر به هم چسبيده ارمني است که در سال 942 به دنيا آمده و از ارمنستان به قسطنطنيه (استانبول امروز) منتقل شده و در اين شهر زندگي مي کردند. در حال حاضر هر سال دهها تن از نوع دوقلوها در گوشه و کنار جهان به ددنيا مي آيند که با پيشرفت جراحي براي مدتي طولاني تواما زندگي نمي کنند و از هم جدا مي شوند.
دوقلوهاي سيامي Eng و Chang که 63 سال با هم خوردند و خوابيدند و هنرنمايي کردند


    
اميلي و کريستين به هم چسبيده در سه صحنه

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ترور پادشاه يوگوسلاوي و ایجاد بدبینی و سوء ظن که سرانجام به فروپاشی این کنفدراسیون انجامید
نهم اكتبر سال 1934 الكساندر يکم پادشاه يوگوسلاوي به دست يك ناسيوناليست كروات ترور شد و«پتر» پسر ده ساله اش را برجاي او نشاندند!.
     اين قتل باعث سوء ظن صِرب ها نسبت به ساير مليّت هاي کنفدراسيون يوگوسلاوي، و نيز دشمني با مجارها و ايتاليايي ها شد که در طول زمان گسترش يافت. همین بدبینی و سوء ظن، به علاوه احساسات ناسیونالیستی سبب شد که پس از درگذشت تیتو، این کنفدراسیون فروپاشیده شود. البته عاملِ برنامه های گسترش «ناتو» و «اتحادیه اروپا» را در این فروپاشی و ایجاد چند کشور مستقل نمی توان نادیده گرفت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اختراع پتوي برقي
نهم اكتبر سال 1946ميلادي پتوي برقي ساخته شد كه كمك بزرگي مخصوصا به سالخوردگان بود كه در برابر سرما آسيب پذيرترند.
    نخستين پتو از اين نوع ،پس از عرضه به بازار 39 دلار و پنجاه سنت قيمت گذاري شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دکتر بارنارد و پژوهش هایش در زمینه پیشگیری و رفع عوارض پیری و تجربه عملی آن با ازدواج با یک دختر 19 ساله در 47 سالگی
دکتر کریستیان بارنارد جرّاح معروف قلب Cardiac Surgeon و متولد 8 نوامبر 1922 در ناحیه «کِیپ» در فدراسیون آفریقای جنوبی که با انجام نخستین عمل پیوند قلب در سوم دسامبر 1967 در بیمارستان گروت شورِ شهر کیپ تاون، تاریخساز شد در زمینه پژوهش «عوارض پیری و سالخوردگی» و یافتن راههای جلوگیری از آن هم کسب شهرت کرده است مخصوصا که خود او، دست آوردش را تجربه کرد.
    بارنارد ضمن پژوهش‌های خود درباره جلوگیری و همچنین کاهش عوارض پیری ازجمله ضعف حافظه، ضعف ماهیچه ها، افسردگی، دلخوری و پشیمانی از کارهای گذشته، کاهش اشتهاء، خواب کوتاه و متناوب، بی اعتنایی و بی علاقه گی، ضعف جسمانی و کشش جنسی و ... به این نتیجه رسیده بود که سالخوردگان نیاز به یک همدم جوان، مطیع و شکیبا دارند. به علاوه، باید خاطره نگاری کنند ـ خاطراتی که درس دهد، اطمینان یابند که پس از مرگ، مراسم ترحیم و گورگاه خوب خواهند داشت و همچنین در دوران بازنشستگی، از سرگرمی‌های اجتماعی و گردشگری و برخی ورزش‌های بدنی و رقص‌های سالُنی، صید ماهی و باغچه کاری محروم نباشند، منظما دوستان، همکاران و فرزندان و فرزندزادگان خودرا ببینند و از محبت آنان برخوردارباشند. در کنار دریا که هوا اکسیژن بیشتری دارد زندگی کنند و .... دکتر بارنارد دوم سپتامبر 2001 در قبرس درگذشت. وی برای گردش و وقت گذرانی به جزیره قبرس رفته بود. پژوهش‌های وی در زمینه Anti- Aging Research همچنان دنبال شده است.
    وی در 47 سالگی دست به تجربه دستاورد خود زد و با یک دختر 19 ساله به نام Barbara Zoellner که دختر یک میلیونر بود ازدواج کرد. باربارا همسال پسر بارنارد از ازدواج اول بود. این ازدواج و تجربه بارنارد در سراسر جهان وسیعا انعکاس یافت. در تهران، روزنامه خبری اطلاعات گزارش آن را درج کرد. وی هفت سال بعد هم با یک مدل که یک دختر زیبا و خوش برخورد به نام کاترین بود ازدواج کرد. بارنارد گفته بود که با زن اول هماهنگی نداشت و ناخرسند بود که ناخرسندی، فرد را از پیشرفت باز می‌دارد و نیز لذت‌های زندگی. او حتی مدتی با «جینالولو بریجیدا» بازیگر ایتالیایی فیلم‌های سینمایی رفت و آمد داشت که یک بانوی خوش سلوک و سازشکار بود. دکتر بارنارد به مردان اندرز داده است که با زنان و دختران چند سال جوانتر از خود ازدواج کنند.
    بارنارد که 9 کتاب درباره پژوهش‌ها و کارهای خود نوشته است، عمل جرّاحی قلب باز را در آمریکا ـ استیتِ مینه سوتا ـ تمرین کرده بود. بارنارد در 1953 پیوند کُلیه انجام داده بود. وی همچنین کاشف یک داروی ویژه کودکان بود.
    
دکتر برنارد و زن 19 ساله اش باربارا

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زمين لرزه اي كه چند منطقه بزرگ در آسیای جنوبی را تكان داد و تلفات سنگین ببار آورد
زمين لرزه 7 و 6 دهم ريشتري آسياي جنوب غربي در دومين روز وقوع نيز خبر اول رسانه هاي جهان بود. اين زلزله كه بامداد هشتم اكتبر 2005 رخ داد به دليل وقوع در عمق زياد، چند كشور را تكان شديد داد.
     اين زلزله كه کانون آن در صد كيلومتري شمال شرقي اسلام آباد (پايتخت پاكستان) بود تا كابل (480 كيلومتري) در غرب و بنگلادش در شرق، سين کيانگ و تاجيکستان در شمال ـ منطقه اي به طول و عرض بيش از هزار کيلومتر را لرزاند و بيش از 86 هزار تَن، تلفات جاني و نيز ويراني فراوان به بار آورد.
    اين تلفات در پاكستان و كشمير بيشتر بود. عکس زير که نهم اکتبر 2005 (روز پس از زلزله) گرفته شده است خرابي چند مجتمع ساختماني در حاشيه پايتخت پاکستان را نشان مي دهد.


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ازدواج مرد 24 ساله با زن 81 ساله برای کسب معافیت از سربازی!
طبق گزارش های منشره در نخستین هفته اکتبر 2019، یک مرد 24 ساله اوکراینی برای آنکه به خدمت سربازی نرود، با زنی که 57 سال از او بزرگتر است، قرارداد ازدواج امضاء کرد.
    الکساندر کوندراتیوک، شهروند 24 ساله اوکراینی که برای نرفتن به سربازیِ اجباری (نظام وظیفه) با یک زن 81 ساله عقد ازدواج امضاء کرده، صوری بودن این ازدواج را ردّ کرده و گفته است که رابطه خانوادگی صمیمانه با زنش دارد و زندگانی مشرک آنان ادامه خواهد داشت و تفاوت سِنّی بی تأثیر است و منع قانونی ندارد.
    براساس قوانین اوکراین، همه مردان جوان باید در ارتش این کشور خدمت کنند مگر آنکه همسر مبتلاء به بیماری مزمن و یا معلول داشته باشند که نیاز به مراقبت داشته باشد. کوندراتیوک با ارائه سند ازدواج با آن زن 81 ساله و معلول، توانست از خدمت سربازی معاف شود.
    ارتش اوکراین بعدا گزارش هایی دریافت کرد که نشان می داد که این ازدواج ساختگی و روی کاغذ بوده و این زن و شوهر با هم زندگی نمی کنند و جدا ازهم هستند و الکساندر چون نتوانسته زن دیگری برای ازدواج ساختگی بیاید با این پیرزن که از بستگان اوست عقد ازدواج امضاء کرده است. درجریان تحقیقات ارتش، همسایگان گفتند که الکساندر را در خانه آن زن ندیده اند. بنابراین، این ازدواج تنها به خاطر به دست آوردن سند ثبت شده آن بوده، نه زندگانی مشترک.
    
زن 81 ساله ـ شوهر 24 ساله

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
تیتر صفحه اول روزنامه «عصر ایرانیان» چاپ تهران ـ شماره 15 مهرماه 1396 ـ که در وبسایت خبرگزاری فارس قرار گرفته بود درباره درصد تورُّم

    بخش بالایی صفحه اول شماره 15 مهرماه 1396 روزنامه «عصر ایرانیان» چاپ تهران که در وبسایت خبرگزاری فارس قرار گرفته بود و تیتر اول آن درباره درصد تورُّم:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 9 اكتبر
  • 1831:   «كاپوديسترياسKapodistias» ديپلمات امپراتوري روسيه و متولد يونان كه پس از اعلام استقلال اين كشور از سلطه عثماني، با سازش قدرتهاي اروپايي رئيس كشور مستقل يونان شده بود به دست پسر و برادر مردي كه به زندان افتاده بود در مدخل كليسا به قتل رسيد. وي نخستين رئيس كشور مستقل يونان پس از دو هزار سال بود. يونان از اواخر هزاره يكم پيش از ميلاد تا اوايل قرن نوزدهم به ترتيب توسط مقدوني ها، رومي ها و عثماني ها اداره مي شد.
        
  • 1940:   لوفت وافه (نيروي هوايي آلمان) در يك حمله شبانه به لندن، كليساي سن پال را بمباران كرد.
  • 1947:   براي نخستين بار ميان يک هواپيماي در حال پرواز و يک اتومبيل در حال حرکت ارتباط تلفني برقرار شد.
  • 1944:   مذاكرات 9 روزه چرچيل با استالين در مسكو آغاز شد كه فصلي از آن مربوط به سرنوشت ايران پس از جنگ جهاني دوم بود.
  • 1961:   انگلستان به استعمار خود بر سرزمين آفريقايي تانگانيکا پايان داد . اين سرزمين بعدا با زنگبار متحد شد و جمهوري فدرال تانزانيا به وجود آمد.
  • 1970:   جمهوري خمرKhmer (کامبوج ) اعلام موجوديت کرد . قبلا اين کشور سلطنتي و پيش از آن مستعمره فرانسه بود . کامبوج بعدا باز هم به نوعي سلطنتي باز گشت کرد.
  • 1989:   هفتاد هزار تن از اتباع آلمان شرقي در شهر لايپزيك دست به اعتراض زدند و خواهان آزاد شدن تاسيس احزاب و گروهها و انتشار نشريه مستقل و حرفه اي شدند و عدم رضايت خود از وجود يك حزب (حزب كمونيست) و دولتي بودن نشريات ابراز داشتند. اين اعتراضها تا تامين وحدت آلمان ادامه يافته بود.



  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com