Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
16 مارس
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 16 مارس
ايران
درباره مراسم نوروز سال 401 پيش از ميلاد



    دربار هخامنشي ايران، يك هفته مانده به نوروز سال وقت (مارس 401 پيش از ميلاد) تصميم گرفت كه به دليل قرارداشتن كشور در لبه پرتگاه جنگ داخليِ ناشي از مخالفت كوروش كوچك (کوروشِ جوانتر) با شاه شدن برادرش اردشير دوم، مراسم نوروز آن سال به طور خصوصي برگزار شود و مراتب به بزرگان کشور اطلاع داده شود كه مراسم عمومي در دربار برگزار نخواهد شد. کار ساختمان تخت جمشيد هنوز کاملا پایان نیافته بود. دَربار، ازجمله تالار پذیرایی در گوشه اي از آن که کار ساختمانی اش تکمیل شده بود جاي داشت.
     كوروش كوچك (جونيور ـ عنواني است در برابر كوروش بزرگتر) فرمانرواي آناتولي و ايوني (ترکیه امروز و جزایر دریای اژه) كه خود را شايسته تر از برادر مي دانست كه به پادشاهي انتخاب شده بود در همين سال با سپاهي از جمله ده هزار مِرسنِر يوناني (نظامي اَجير) عازم جنگ با برادر شد كه در كاناكسا (جنوب غربي عراق امروز) شكست خورد و جان باخت.
     «گزنفون» ژنرال يوناني، نویسنده و تاریخ نگار كه مِرسنِرهای خود را از میدان اين جنگ ـ از راه كُردستان (شمال عراق امروز) به وطن باز گردانيد كتابي در اين زمينه نوشته كه عنوان آن را «عقب نشيني ده هزارنفري» گذارده اند.
     عكس بالا، تالار پذيرايي عمومي تخت جمشيد را در وضعيت موجود (کنونی اش) نشان مي دهد. ساختن اين تالار پیش از نوروز آن سال (دو هزار و 424 سال پیش) پایان یافته بود. اعضاي خاندان هخامنشي هر كجاي كشور كه بودند نوروز و بهار را در تخت جمشيد بسر مي بردند.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نافرماني فرمانداران سيستان و کابل در سال 276 میلادی
شانزدهم مارس 279 بهرام دوم شاه ساساني ايران كه براي گوشمالي فرماندار سيستان به اين استان رفته بود به مناسبت نزديك بودن نوروز، پوزش فرماندار را كه سر به نافرماني برداشته بود پذيرفت، او را بخشيد و عنوان «سكان شاه» داد و سپس براي تنبيه فرماندار كابل رهسپار اين منطقه شد.
     فرماندار سيستان در سال 276 ميلادي پس از شنيدن خبر قتل بهرام يکم (پدر بهرام دوم) و آشفتگي اوضاع پايتخت (شهر تيسفون ـ واقع سی کیلومتری جنوب بغداد) دست به نافرماني زده بود و فرماندار منطقه كابل را هم تشويق به اين كار كرده بود.
     پس از رسيدن بهرام دوم به کابل، نيروهاي فرماندار حاضر به جنگ با سربازان شاه کشور و برادر كشي نشدند و براي فرماندار راهي جز تسليم شدن و عذرخواهي نمانده بود. بهرام دوم در كابل بود كه شنيد روميان از دوري او از پايتخت سوء استفاده و در صدد عبور از رود فرات (فرات شمالی ـ سوریه) برآمده اند كه با شتاب به غرب كشور بازگشت و روميان پس از شنيدن اين خبر دست به عقب نشيني زدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
رسميت يافتن تاريخ هجري خورشيدي
از 16 مارس سال 1079 (4 روز مانده به نوروز سال وقت) به دستور شاه وقت ــ ملكشاه سلجوقي ــ مقرر شد كه در ايران، تاريخِ اسناد به هر دو تقويم هجري قمري و هجري شمسي نوشته شود.
    اين روال از چهار قرن بعد به تدريج فراموش شد كه در دوران معاصر ازسرگرفته شده است.
    تقويم هجري شمسي را عُمَر خيّام نيشابوري تنظيم كرده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اظهارات زيباي دومين نايب السلطنهِ سلطان احمدشاه
عضدالملك نخستين نايب السلطنه


    ناصر الملك كه درست شش ماه پس از فوت عضدالملك نخستين نايب السلطنه سلطان احمدشاه قاجار كار خود را به عنوان نايب السلطنه تازه آغاز كرده بود در اين روز از اسفندماه 1289 ضمن نطقي تاكيد كرد كه از تاسيس حزب و انتشار روزنامه و استفاده مجلس از همه اختيارات قانوني خود حمايت خواهد كرد. وي كه مدت ها در انگلستان بسر برده بود گفت كه به سود ايران است كه به معناي واقعي كلمه، حكومت پارلماني داشته باشد [مجلس رئیس دولت را انتخاب کند].
    چون سلطان احمدشاه هنگام خلع پدرش خُردسال بود، عضدالملك رئيس اسمي ايل قاجار را (كه ريشه مغولي داشته اند) به نيابت سلطنت انتخاب كرده بودند. وي كه مردي ناآگاه از امور سياست و اوضاع جهان بود در نيمه شهريور 1289 درگذشت و مجلس، يکم مهرماه راي به انتخاب ناصرالملك به عنوان نايب السلطنه داد كه در لندن بود و پنج ماه طول كشيد تا به ايران بازگرديد و در نيمه اسفند در مجلس حضور يافت و سوگند ياد كرد و به كار پرداخت.
    ناصرالملک كه در اروپا با اصول حكومت پارلماني آشنا شده بود پس از اداي سوگند در مجلس، گفته بود كه وظيفه او تنها امضاي فرمان رئيس الوزراء منتخب مجلس است بقيه كارها را بايد مجلس و دولت انجام دهند و نشريات و احزاب، ناظر بركارهايشان باشند.
    مجلس دستمزد ماهانه ناصر الملك را ده هزار تومان تعيين كرده بود كه تا آن زمان در ايران، رقمي بي سابقه بود.
    ناصرالملك پس از نایب السلطنه شدن به محمدولي خان تُنكابني (سپهسالار) رئیس کابینه (نخست وزیر) تآکید كرد که چون ديگر خطري مشروطيت را تهديد نمي كند بايد مجاهدين مشروطیت پي كار خود بروند كه مشهور به ارتكاب تعدّي و سوء استفاده شده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
کيفرخواست اعدام براي اميرعباس هويدا
نيمه شب 24 اسفند 1357 محاكمه اميرعباس هويدا كه 13 سال نخست وزير ايران بود در دادگاه اسلامي انقلاب كه در زندان قصر به رياست شیخ صادق خلخالي تشكيل جلسه مي داد آغاز شد و پس از چهار ساعت، ادامه آن به بعد موكول گرديد.
     اين جلسه دو روز پس از اعدام 12 نفر از جمله سپهبد نادر جهانباني، سرلشكر ولي زند، محمود جعفريان (دبيركل سابق حزب رستاخيز، معاون پيشين سازمان راديو ـ تلويزيون در امور اخبار، و مدير عامل خبرگزاري پارس) و نیز پرويز نيكخواه مشاور سياسي سابق مدير عامل سازمان راديو ـ تلويزيون برگزار شده بود.
     در جلسه محاكمه، كيفر خواست دادستان انقلاب قرائت شد كه در آن با ذكر 16 مورد اتهام از جمله مفسد في الارض و محارب با خدا، براي هويدا تقاضاي مجازات اعدام شده بود.
     در بند 4 كيفر خواست نوشته شده بود که هويدا با حفظ سلطانِ (شاه) دست نشانده آمريكا بر ضد حاكميت ملّي اقدام کرده بود. در بند 5، هويدا به واگذاري هرچه بيشتر منابع زيرزميني كشور به بيگانگان متهم گرديده بود. در بند 6، نوشته شده بود كه هويدا باعث بسط نفوذ آمريكا در ايران شده بود و در اين بند آمريكا به عنوان «امپرياليسم آمريكا» ذكر شده بود. در بند 7، چنين آمده بود: هويدا كشور را زير شرايط اسارت بارِ آمريكا قرار داده بود. در بند 10، هويدا عضو و حامي فراماسيون خوانده شده بود و بالاخره در بند 16، هويدا متهم شده بود كه به منظور دادن گزارش خلاف واقع، اشاعه اكاذيب و جعليات و سانسور جهت به استثمار كشيدن ملت، در روزنامه هاي دست نشانده، سردبيرانِ جيره خوار گمارده بود. هويدا همچنين متهم شده بود که با تجزيه کشور و جدا شدن بحرين (قانونا استان چهاردهم) و استقلال آن (که خواست آمريکا بود) موافقت کرده و پيشنهاد آن را شخصا در مجلس مطرح ساخته بود.
    پس از اين كه نوبت به هويدا رسيد که از خود دفاع کند، وي همه اين اتهامات را رد كرد.
    کیفرخواست اعدام هویدا؛ تیتر بزرگ صفحه اول شماره 24 اسفند1357 روزنامه اطلاعات:


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي داستان نويسي
«محمد علیزاده» داستان نگاری از نسل نو در ایران ـ سبک نگارش و کتاب های او
M. Alizadeh Sani
دفتر «تاریخ آنلاین ایرانیان» بیست و چهارم اسفندماه 1392 این دو داستان تازه، کار محمد علیزاده ثانی نویسنده 41 ساله را که در زمستان این سال به توزیع داده شده اند دریافت کرد: مجموعه «قِصّهِ عکس» شامل 25 داستان کوتاه و هرکدام با عکس، و جلد یکم از مجموعه ده جلدی «آسایشگاه معتادان ابدی». این کتاب (جلد یکم از مجموعه آسایشگاه معتادان ابدی) دارای 124 صفحه است و دهها کاریکاتور بسیار جالب و تاثیرگذار که «سحرناز جعفری» آنهارا ترسیم کرده است. [کاریکاتور صفحه 57 جلد یکم این مجموعه در زیر کُپی شده است.].
    مجموعه «قصه عکس» شامل 25 داستان، بعضا طنزگونه و هرکدام با عکس ـ تصویر گرفته شده با دوربین ـ است و اثری است با این زمینه و طرح، کم سابقه در دنیای ادبیات.
    از علیزاده ثانی داستان های متعدد انتشار یافته است ازجمله «ماموریت 365 روزه به مریخ»، چند جلد از مجموعه ده جلدی «مَش رمضان» تحت عناوین «زیارت ننه»، «تاریخ بد شگون»، «طلسم کوهستان»، «تیزاب» و ....
    علیزاده که رفتار بسیار دوستانه او زبانزد است از نسل قصه نگاران نوین است، سبک نگارش او محاوره ای (Dialogue) است و خودمانی ـ اصطلاحا، زبان کوچه و بازار. اشخاص داستان (Characters) به دقّت انتخاب شده اند. طرح و موضوع هر داستان (پلات Plot، ستینگ Setting و View = انتخاب پیام و سابجِکت، زمان، مکان و ...) به گونه ای تنظیم شده است که تاثیرگذار باشد و مخاطب، پیام نویسنده را به آسانی دریافت و درک کند و در او مؤثر افتد. داستانها زمینه آموزندگی و دادن پند و اندرز دارند که لازمه جامعه قرن 21 و بازداری از انحرافات است.
    علیزاده که به نظر می رسد می رود که یک داستان نگار برجسته و نام آور شود در عین حال در نوشته هایش شیوه Edgar Allen Poe آمریکایی ـ یکی از پدران داستان کوتاه نگاری را از نظر دور نداشته که از نیمه قرن بیستم به این سوی، پایه ماجرانویسی (اصطلاحا؛ شیوه حادثه نگاری خبرنگاران شهری روزنامه ها که عموما بعدا داستان نگار می شوند و در ایران: ر. اعتمادی و محمد بلوری) قرارگرفته است.
    شیوه Narrative علیزاده و بیان موضوع از زبان اشخاص داستان، زیبا و جالب است. علیزاده که یک کارشناس با تجربه امور مطبوعات است تلاش دارد تا برخی از داستانهایش به زبان انگلیسی ترجمه و انتشار یابد. همچنین درصدد است که کتاب هایش در کتابفروشی های ایرانیان برون مرز توزیع شود.
    
کاریکاتور صفحه 57 جلد یکم مجموعه ده جلدی «آسایشگاه معتادان ابدی»

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي اقتصاد
سقوط جهاني سهام در مارس 2007 به خاطر ركود فروش مستغلات در آمريكا



    در پي سقوط بورس نيويورك در 13 مارس به ميزان 2 درصد (242 واحد)، 14 مارس 2007 بورس هاي آسياي شرقي و جنوبي و متعاقب آن بورس هاي ديگر تنزل كردند. ميزان اين تنزل در هنگ كنگ دو و شش دهم درصد، در فيليپين سه و شش دهم درصد و در هند سه و دو دهم درصد بود و .... علت سقوط بورس نيويورك كه در چند سال گذشته تا اين حد سابقه نداشت، ادامه ركود معاملات خانه و زمين (مستغلات) در آمريكا بوده است.
    در سالهاي اخير كه بهاي مستغلات در آمريكا بالا رفته بود، بسياري از مردم با قرض گرفتن از بانكها و موسسات مالي ديگر دست به خريد خانه و آپارتمان زده بودند تا بعدا گرانتر بفروشند و اين خانه ها عمدتا خالي گذارده شده اند. چون بازار مستغلات راكد شده خريداران نتوانسته اند به موقع اقساط را بپردازند و اينك (مارس 2007) در سراسر آمريكا، حدود 900 هزار خانه در معرض حراج است و چون بهاي حراج پايين است، موسسات وام دهنده زيان مي بينند و يكي از بزرگترين آنها اينك در معرض ورشكستگي قرار گرفته و سهام آن با تنزل زياد (تقريبا سقوط آزاد) ساير سهام را هم پايين آورده و بورس ها را متزلزل كرده است. عكس، چند خريدار سهام را در آسياي شرقي نشان مي دهد كه با نگراني تمام تابلوي خياباني نوسان بهاي سهام را مي نگرند.
    اين وضعيت از آن زمان تا کنون (مارس 2008) ادامه داشته و ابعاد بيشتري يافته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
«16 مارس» زادروز دو داستان نويسِ بنام
ماكسيم گوركي


    16 مارس زادروز دو داستان نويس معروف است. «كنتسا ماري مادلين» داستان نويس فرانسوي كه پُرخواننده ترین داستانش «لافايت» عنوان دارد در 16 مارس 1634، و ماكسيم گوركي داستان نويس شهير روس در 16 مارس 1868 به دنيا آمدند. ماكسيم يك نويسنده چپگرا بود كه چون فقر را لمس كرده بود به انعكاس آن مي پرداخت و به اميد روزي بود كه فقر، ستم و استثمار از جهان رخت بر بندد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
مطلبي كه هر سال در 15 مارس يادآوری مي شود؛ قتل سزار در سناي روم
سزار
هر سال در 15 مارس كه مصادف با قتل سزار در سناي روم است و به اين مناسبت، رسانه هاي جهان، مطلب درج و پخش مي كنند و عمدتا با جملات و تصاویر تكراري، ولي در مارس سال 2007 روي دمكراسي خواهي توطئه گران انگشت گذارده و به طور غير مستقيم آنان را پس از دو هزار و 51 سال تبرئه كرده بودند.
    15 مارس سال 44 پيش از ميلاد ژوليوس سزار در جلسه سناي روم طبق نقشه اي كه از پيش آماده شده بود ترور شد.
     وي پس از اين كه در تالار سنا بر كرسي خود نشست مورد حمله گروهي از سناتورها كه خنجر ها را از زير شنل هايشان بيرون كشيده بودند قرار گرفت و بدون اين كه وسيله اي براي دفاع از خود داشته باشد كشته شد.
     بسياري از اين توطئه گران از دوستان نزديك سزار بودند و وي از آنان انتظار چنین عملی را نداشت.
     در اين توطئه 23 سناتور از جمله «بروتوس» پسر خوانده سزار! شركت كرده بودند و هرکدام یک ضربه خنجر به بدن سزار زد تا يك نفر به تنهايي متهم نشود. مادر بروتوس، مِترِس = كانكوباين (زن غير رسمي) سزار بود. در آن زمان، داشتن زنان غير دائمي (مُتعه ـ صيغه ـ کانکوباین) در ميان سران كشورها و دولتمردان امري عادي بود.
     جمع كل توطئه گران قتل سزار 60 تَن بود. بهانه توطئه، نجات دمكراسي روم از ديكتاتوري سزار بود كه عملا «نظام جمهوري» را به پادشاهي (رياست جمهوری مادام العمر) تبديل كرده بود. با وجود اين، سزار حاضر نشده بود تاج سلطنت بر سر گذارد.
     در پي قتل سزار، تني چند از يارانش از جمله ماركوس آنتونيوس (شوهر كلئوپاترا) به خونخواهي او بپاخاستند و بسياري از توطئه گران و حاضران در صحنه قتل را كشتند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
قتل سردبير روزنامه فيگارو به دست بانویِ وزیر دارایی وقت فرانسه! ـ چرا و چگونه؟ ـ تبرئه این بانو در دادگاه، یک ضعف قضایی
ژوزف كايو نخست وزير پيشين فرانسه


    16 مارس 1914 زماني كه اروپا در آستانه جنگ بزرگ (جنگ جهاني اول) بود و دولت هاي اروپايي سرگرم يارگيري و تقويت نظامي خود بودند، مادام هانريت كايو بانوی ژوزف كايو Josef Cailloux وزير دارايي وقت فرانسه و قبلا نخست وزير اين كشور به دفتر روزنامه محافظه كار فيگارو در پاريس رفت و با شليك شش گلوله «گاستون كالمه» سردبير اين روزنامه را كشت كه رويدادي بي سابقه بوده است.
    فيگارو از زماني كه ژوزف كايو نخست وزير فرانسه بود و دم از سازش با آلمان مي زد و حاضر نمي شد بر طول خدمت سربازي بيافزايد با او دَرافتاده بود. اين روزنامه قبلا هم، زماني كه كايو وزير بود و از دادن امتيازهايي به آلمان در مراكش (مغرب عربی) و چند منطقه ديگر در افريقا حمايت مي كرد تا صلح را بخرد از او انتقاده كرده بود و نوشته بود كه كوتاه آمدن در برابر تجاوزگر، آن را در ارتكاب تجاوز جري تر خواهد كرد.
    «كايو» پس از كناره گيري از نخست وزيري و بعدا قبول سمت وزارت دارايي تصميم گرفت كه ماليات ثروتمندان را تصاعدي بالا ببرَد كه فيگارو به عنوان صداي محافظه كاران (بعضا صاحبان ثروت) انتقاد كردن از او را از سر گرفت.
     فيگارو اين بار به افشا گري (اِكسپوزه) از زندگي خصوصي و خانوادگي كايو پرداخته و به چاپ نامه هاي عاشقانه سالهاي پيش وي دست زده بود تا او را از ميدان به در كند (کاری که در دهه دوم قرن 21 در چند کشور بویژه آمریکا از سر گرفته شده است). اين نامه ها را كايو به زني كه بعدا با او ازدواج كرد نوشته بود. هنگام نوشتن نامه ها، كايو با همسر اول خود زندگي مي كرد و مردي زندار (متأهل) بود.
     اين عمل فيگارو بر هانريت بانوی كايو (زن دوم كه نامه ها براي او ارسال شده بود) گران آمد، زيرا كه در جامعه، انگشت نما شده بود. بانو هانريت با خريد يك تپانچه به دفتر روزنامه رفت و سردبير آن را كشت و بازداشت شد. شوهر او هم که چنین دید كناره گيري كرد. محاكمه هانريت چهار ماه بعد انجام شد.
    وي در بازجويي پليس به قتل اعتراف كرده بود ولي دردادگاه، وكيلان مدافع وي مطلب را عوض كردند و گفتند كه گلوله ها خود به خود شليك شده است (شش گلوله !!) و اين استدلال پذيرفته شد و هانريت تبرئه گرديد! كه يك ضعف بزرگ در تاريخ قضايي است.
    كايو سالها بعد بارديگر وارد سياست شد و از مشوقان دالاديه به سازش با هيتلر و موسوليني و جلوگيري از جنگ با فرانسه بود. وي در نوامبر 1944 درگذشت.
     ژوزف كايو در يادداشتهاي خود نوشته است: در سال 1906 كه دولت فرانسه براي رفع اختلافات انگلستان و روسيه بر سر ايران، افغانستان و تبت به ميانجي گيري پرداخته بود تا دو كشور (روسیه و انگلستان) با فرانسه برضد آلمان متحد شوند و او وزير كابينه بود هنگامي كه بحث به تقسيم ايران ميان آن دو قدرت (انگلستان و روسیه) رسيد شديدا مخالفت كرد، زيرا از قضاوت تاريخ مي ترسيد. ولي، روسيه و انگلستان در آگوست 1907 به توافق رسيدند كه ايران را به دو منطقه نفوذ تقسيم كنند و اين تصميم خود را عملي ساختند.
    
تصوير صحنه تير اندازي در دفتر فيگارو

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آلدو مورو نخست وزير پیشین ايتاليا از خيابان ربوده و 54 روز بعد كشته شد



    «آلدو مورو Aldo Moro» نخست وزير پیشین ايتاليا و رئيس حزب حاكم دمكرات مسيحي اين كشور 16 مارس سال 1987در شهر رم ضمن يك درگيري خياباني توسط افراد بريگاد سرخ [یک گروه چپگرا] ربوده شد. در اين درگيري پنح محافظ مورو كشته شدند.
     مورو كه چند بار نخست وزير ايتاليا شده بود و جمعا شش سال رئیس دولت این کشور بود 54 روز بعد در اسارت كشته شد. وی كه در 23 سپتامبر 1916 به دنيا آمده بود از 1946 وارد صحنه سياسي ايتاليا شده بود.
    مورو در جلوگيري از قدرت گرفتن چپ ها در ايتاليا ـ از طریق نرمش و سازش با آنان، بدون دادن مقام دولتی ـ نقش موثر داشت. وي بود که كمك كرد تا ايتاليا وارد «ناتو» شود.
    جنازه آلدو مورو پس از قتل او در داخل یک اتومبیلِ رهاشده به دست آمد و خبر اول روزنامه ها شد.
     با قتل مورو حزب دمكرات مسيحي ايتاليا هم رو به ضعف نهاد و نقش خود را از دست داد.
آلدو مورو

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
كشف تمدن پنج هزار ساله يونانيان در «كرِت»
شهر كنوسوس با كاخ زيبايش كه از زير بيرون آورده شده است


    باستان شناساني كه سر گرم بررسي براي يافتن تمدن ناپديد شده دنياي هلِنيك (يونانيان) در جزيره كرت Crete در مديترانه بودند 16 مارس 1900 اعلام كردند كه آن را يافته اند. سي و يك سال طول كشيد تا شهر كنوسوس مركز اين تمدن درخشان به صورتي كه در عكس ديده مي شود از زير خاك خارج گردد.
    قدمت اين تمدن را 3 تا 7 هزار سال پيش از ميلاد بَر آورد كرده اند كه عادت بر اين شده كه آن را تمدن 5000 ساله بخوانند.
     آثار به دست آمده ثابت مي كند كه اين شهر در سال 76 پيش از ميلاد كه رومي ها جزيره كرِت را تصرف كردند هنوز زيرِ خاك نرفته بود. احتمالا سيل باعث پنهان شدن اين شهر در زير خاك شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پيروزي سوسياليست هاي اسپانيا در انتخابات 2004 و 2008 اين کشور
سوسياليست هاي اسپانيا كه جنگ عراق را ناعادلانه و ناامن کردن خاور میانه خوانده بودند در انتخابات يكشنبه، 14مارس 2004، برنده اول شدند و با 164 كرسي در مجلس 350 نفري بعدا دولت ائتلافي را تشكيل دادند. آنان در انتخابات مارس 2008 نيز جايگاه خود را حفظ کردند.
     برخي از مفسران آمريكايي شكست حزب حاكم راست ميانه اسپانيا را در انتخابات 14 مارس 2004 ضربه اي به جورج بوش رئيس جمهوري وقت آمريكا خوانده بودند.
    مخالفت با حزب حاكم وقت اسپانيا درست از يك سال پيش از انتخابات 2004 كه نخست وزير وابسته به آن حزب در كنفرانس «آزور» به متحدان اروپايي (فرانسه و آلمان) پشت كرد و بر ضد صدام حسين به آمريكا و انگلستان پيوست آغاز شده بود و همان وقت، اسپانيايي ها برضد«ازنار»نخست وزير وقت دست به تظاهرات زده بودند.
     خوزه لويس رودريگز زاپاترو رهبر ميانسال سوسياليست ها پس از نخست وزير شدن، «ازنار» را متهم كرده بود كه به بوش خدمت مي كرد، نه اسپانيا.
    زاپاترو همچنین وعده داده بود كه دولت او با دروغ، فساد دولتی و ارتکاب جرم مبارزه خواهد كرد و در تامين هماهنگي، صلح و تقويت وحدت اروپا گام بر خواهد داشت و اسپانيا را به جايگاهي كه پيش از جنگ عراق در اروپا داشت باز خواهد گردانيد و اگر سازمان ملل امور عراق را به دست نگيرد، سربازان اسپانيا را تا اول جولای (جولای 2004) از عراق به وطن باز خواهد گردانيد که به اين وعده وفا کرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پوتين و انتخابات 14 مارس 2004 روسیه
در انتخابات 14 مارس 2004 روسيه، به همان گونه كه انتظار مي رفت، ولاديمير پوتين و در آن زمان 51 ساله 72 درصد آراء روس ها را به دست آورد که تا هفتم ماه می 2008 همچنان رهبر آنان باشد.
    برای انتخابات مارس 2008، چون انتخاب مجدد او براي سومين بار متوالي منع قانون اساسي داشت به جاي خود نامزد معرفي کرده بود (دميتري مِدوديف ـ همکار نزدیکش را)، که بعدا اعلام شد با بيش از 70 درصد آراء انتخاب شده بود و اين بار پوتين نخست وزير شد (با تغییر مقام از ریاست کشور به ریاست دولت!) که به اظهار خودش، برنامه هايش تداوم داشته باشد.
    در انتخابات بعدي رياست روسيهِ فدراتيو، پوتين بارديگر رئيس جمهوري شد. پیش از این انتخابات، قانون اساسی روسیه بازنگری! شده بود و هر دوره ریاست جمهوری شش سال شده است و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
... و جنگ پشت جنگ همچنان ادامه دارد ـ ابتکار یک روزنامه برای پیشگیری از جنگ ـ ابتکاری جالب، و آموزشی برای روزنامه نگاران
واشنگتن پُست (روزنامه ای که پاییز 2013 و در 136 سالگی به جِف بزوس Jeff Bezos میلیاردر شماره یک در جهان و صاحب آمازون ـ کمپانی فروش اینترنتی کالا E-commerce marketplace فروخته شده و دیگر در نظر برخی از ژورنالیست ها، یک رسانه حرفه ای نمی تواند بشمار آید قبلا و به مدت 67 سال متعلق به خانواده گراهام بود) در نيمه مارس 2003 در آستانه حمله نظامي به عراق دست به كار جالبي زده بود؛ خبرنگار به آسايشگاهاي معلولين جنگهاي دوم جهاني، كره و ويتنام فرستاده بود تا با نظاميان سابق و معلول آمريكايي كه سالها در آنجا بسر مي برند در باره جنگ مصاحبه کنند كه اینان با هرچه كه اسمش جنگ است مخالفت كرده بودند. مصاحبه با این معلولین جنگ ها وسیعا انتشار یافت تا به گفته سردبیر وقت، درس عبرت شود [که نشد].
     يكي از اين نظاميان جنگهاي سابق كه «واشنگتن پُست وقت» نامش را «آلفرد پو» ذكر كرده بود گفته بود:
     "در جريان جنگ جهاني اول گفتند كه اين آخرين جنگ است؛ آدم ها بالغ شده و آدم بالغ جنگ نمي خواهد و مسائل اش را با مذاكره مستقيم و يا از طريق واسطه حل مي كند. بعد از اين جنگ، گفتند كه اصول 14 گانه وودرو ويلسون [رئیس جمهوری وقت آمریکا] و ايجاد جامعه ملل، از این پس مانع از وقوع هرگونه جنگ خواهد شد و مردم با شنيدن آن نفس راحتي كشيدند كه نوبت به جنگ جهاني دوم رسيد. اين بار گفتند كه جنگ با هيتلر «عادلانه و واجب» است. او يك ديوانه است كه نه تنها ضد یهود و نژادپرست است بلکه به همسايگانِ چپ و راست آلمان تجاوز نظامي كرده است و اظهارات مشابهی درباره امپراتوری ژاپن و لذا، بايد در برابرشان ايستاد. بعد از اين جنگ هم گفتند كه آن «جامعه ملل» دندان نداشت، سازمان مللي كه ساخته ايم «شوراي امنيت» دارد، از آفت جنگ حتی با توسل به زور جلوگيري مي كند و ... که دیدیم در کره، ویتنام، کشمیر و ... جنگ شد و حالا در افغانستان.
     نمي دانم كه حالا كه اين سازمان [سازمان ملل] داراي دندان است [شورای امنیت]، چرا بازهم از جنگ حرف مي زنند. جنگ يعني مرگ، ويراني و بدبختي كه آدمِ اين زمان كه انساني متفكّر و چيز فهم و منطقي است قلبا زير بار آن نمي رود و هرگونه استدلال برای توجیه آن را نمی پذیرد و اين تظاهرات جهاني که اين روزها (مارس 2003) درجريان است برای این است تا با عراق جنگ نشود. مردم این زمانه نتایج و پیامدهای جنگ را می توانند حدس بزنند و می دانند که جنگ تغییرات وسیع و دگرگونی در کشور و منطقه جنگزده در پی خواهد داشت ازجمله ناامنی، فساد، حس انتقام جویی و ... و بازگشت به آرامش و نظم و روال، آسان و زود نخواهد بود. جنگ بمانند میکربی است که ممکن است به دیگران (کشورهای دیگر) سرایت کند و تلفات از حد بگذرد، گرسنگی، در به دری و ناامنی هم نوعی تلفات است.".
    
Alfred Pugh

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
یک نژادپرست استرالیایی در دو مسجد نیوزیلند 51 مسلمان را کشت و 40 تن دیگر را مجروح ساخت

    پانزدهم مارس 2019 (جمعه) یک سفید پوستِ نژادپرست 28 ساله در شهر کرایست چِرچِ کشور 5 میلیونیِ 268 هزار کیلومتری نیوزیلند واقع در جنوب اقیانوس آرام در دو مسجد به نمازگزاران (نماز جمعه) تیراندازی کرد، 51 تن را کشت و 40 نفر دیگر را مجروح ساخت و این مقتولین و مجروحین عمدتا مَرد و مُذّکّر بودند. وی که یک استرلیایی به نام Brenton H. Tarrant است وچند سلاح همراه داشت دستگیر شد و به عمل خود اعتراف کرد. بیشتر تلفات، در مسجد اَلنور روی داد. مسلمانان نیوزیلند عمدتا در دهه های اخیر از مناطق جنگزده و بحرانی به نیوزیلندِ آرام و دور دست مهاجرت کرده اند.
    
Brenton

نیوزیلند تا آن زمان با چنین وضعیتی رو به رو نبود. 74 درصد جمعیت این مهاجرنشین؛ سفید پوست، 15 درصد بومی، 11 درصد زردپوست و بقیه از بومیان جزایر اطراف هستند و حدود یک درصد هم سیاهپوست.
    برنتون که پس از محاکمه، به دهها مورد حبس ابد (بدون داشتن حق بر خورداری از آزادی مشروط) محکوم شده است (زیراکه نیوزیلند مجازات اعدام ندارد) در بخش ویژه یک زندان عمومی نگهداری می شود برای اینکه عنصری خطرناک تشخیص داده شده است.
     در جوانی، برنتون با طلاق پدر و مادر رو به رو شد و نزد مادرش که دوستِ پسر داشت زندگی می کرد و این دوست پسرِ مادرش نسبت به او نظر خوب نداشت. برنتون در باشگاه تیراندازی عضو شد و به گروه هواداران برتری نژاد سفید پیوست. در این میان، پدر برنتون درگذشت و 457 هزار دلار از دارایی او به برنتون رسید و وی با این پول تصمیم به مسافرت به کشورهای مختلف جهان بویژه همه کشورهای اروپای گرفت و این سفر و تماس با افراد از نژادهای مختلف او را بیش از پیش نژادپرست کرد و به چند گروه نژادپرستان اروپایی کمک مالی کرد و از «ناتو» که از جداشدن کوزووُ مسلمان نشین از صربستان کمک کرده بود و نیز به کشور عمدتا اسلامی آلبانی کمک کرده بود انتقاد کرد. وی دارای یک وبسایت از آن خود بود که نظراتش را در آن منعکس می ساخت. برنتون در مسافرت اروپایی اش از محل چند میدان جنگ عثمانی با اروپاییان ازجمله در بلغارستان و کشورهای همسایه اش دیدن کرد و از اینکه در آن قرون، اروپاییان برضد عثمانی متحد نشده بودند و باعث سلطه عثمانی بر بالکان شده بودند انتقاد کرده بود. احتمالا همین ضد عثمانی شدن، وی را ضد مسلمان کرده بود. وی پس از ورود به نیوزیلند، چند بار در مسجد اَلنور حضور یافته بود و شماری در تحقیقات پلیس، حضور قبلی او در مسجد را تآیید کردند.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
3 تيتر از 3 خبر روز ـ پنجشنبه 23 اسفند 1397

    
    



    
    



    
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 16 مارس
  • 597:   در این روز در 597 سال پیش از میلاد مسیح، ارتش امپراتوری بابِل شهر اورشلیم را تصرف کرد.
        
  • 37:   بعضي از مورخين، 16 مارس را روزي مي دانند كه «نرون» امپراتور ستمگر روم درگذشت.
        
  • 1536:   ابراهيم پاشا ـ «بزرگ وزير» دولت عثماني در 45 سالگي به قتل رسيد.
        
  • 1190:   500 تَن از يهوديان انگلستان كه از چندي پيش از اين روز، تحت اذيت و آزار قرار گرفته بودند و به آنان پيشنهاد شده بود مسيحي شوند تا نجات يابند دست به خودكشي گروهي زدند.
        
  • 1912:   از سروان «آلبرت بري» به عنوان نخستین فردی نام برده شد كه با چتر نجات از هواپيما فرود آمد. از فرد دیگری هم به عنوان نخستین چترباز، نام برده شده است.
        
  • 1931:   «جيكوب شيك» ماشين ريش تراشي برقي را اختراع كرد.
        
  • 1935:   مسلح شدن مجدد آلمان از این روز آغاز گرديد. در این روز هیتلر با زیرِپا نهادن قرارداد وِرسای (یکی از قراردادهای پایان جنگ جهانی اول) و بی اعتنایی به هرگونه اقدام جامعه ملل، دستور اجرای دوباره خدمت وظیفه و ساخت تانک و سلاح های سنگین را صادر کرد تا ورماختWehrmacht احیاء شود و این، آغازی برای جنگِ جهانی دوم بود که 4 سال بعد روی داد.
        
  • 1939:   فوزیه 18 ساله دختر فئواد یکم پادشاه وقت مصر در کاخ عابدین قاهره به عقد نکاح محمدرضا پهلوی ولیعهد وقت ایران درآمد. نامزدی این دو در ماه می سال 1938 انجام شده بود. این ازدواج هشت سال طول کشید و محصول آن یک دختر بود به طلاق منجر شد.
        
  • 1955:   در این روز، آيزنهاور رئيس جمهوري وقت آمريكا تاييد كرد كه در صورت بروز جنگ با شوروي (دولت مسکو)، آمریکا از سلاح اتمي استفاده خواهد كرد.
        
  • 1959:   ميان شوروي (دولت مسکو) و عراق يك قرارداد همكاري هاي فني به امضاء رسيد که مقدمه اتحاد دو دولت به حساب آمده است.
        
  • 1968:   در این روز در روستای My Lai در ویتنام جنوبی وقت 300 تا 500 روستایی ویتنامی از مرد و زن و کودک به دست نظامیان آمریکایی کشته شدند.
        
  • 1988:   در این روز به دستور صدام حسین رئیس جمهوری وقت عراق حلبچه با سلاح شیمیایی مورد حمله قرار گرفت و هزاران تن از ساکنان آن کشته و هزاران تن دیگر مجروح شیمیایی شدند.
        
  • 1999:   دادگاههاي چين مكلّف شدند كه جز در موارد اختلافات خانوادگي، با حضور تماشاگر و علني جلسه محاكمه تشكيل دهند.
        
  • 2003:   در آمریکا، سازمان دولتي پيشگيري از بيماري ها اعلام داشت كه متوسط طول عُمر در این فدراسیون 50 عضوی افزايش يافته و به 77 سال و 2 ماه و 15 روز رسيده است.
        
  • 2014:   در این روز و در یک رفراندم، ساکنان شبه جزیره کریمه واقع در دریای سیاه رای به الحاق مجدد به روسیه و جداشدن از اوکراین دادند. کریمه طبق تصمیم خروشچف به اوکراین ضمیمه شده بود. در طول حکومت 74 ساله شوروی، تقسیمات کشوری ساختگی و با هدف الگو شدن برای ایجاد یک کنفدراسیون جهانی بود و واقعیت عملی نداشت.
        
  • نامه به مولف
    نامه هاي رسيده
  •   از زمان درج داستان پرغصه روزنامه «سپيده دم» در اين تاریخ آنلاین که همچنان در اينجا باقي مانده است نامه هاي فراوان دريافت كرده ايم كه با اي ـ ميل به آنان پاسخ داده شده است، ولي بعضي از آنان انتظار منعكس ساختن نظراتشان را دارند كه در زير يكي از اين نامه ها ـ دريافت شده در مارس 2004 ـ درج شده است. توجه خواهيد داشت كه نامه ها با پيامهاي ارسالي به مؤلف تفاوت دارد. پيامها جداگانه درج مي شود.
        پروانه «سپيده دم» در تيرماه 1959 به نام مؤلف این تاریخ آنلاین صادر شد ولي هنگام درخواست تجديد آن، اورا با دهها سال تجربه روزنامه نگاری و تحصیلات مربوط واجد صلاحيّت ندانستند که مکاتبات در اين زمينه از سال 1371 (1992) تا حدود نیمه دهه 1380 ادامه داشت.
        
         نامه اي درباره سپيده دم در نيمه دوم مارس 2004
        
    دادگاه را فراموش نكن

        "... تحصيلات من در رشته حقوق قضايي است، اما شغل ديگري دارم. ماجراي «سپيده دم» را زماني در روزنامه ايران و اخيرا در سايت تاريخ خواندم. داشتن اين نشريه بدون چون و چرا حقِ شما است. توصيه مي كنم كه دنبال آن را رها نكنيد كه يك گذشتِ از حق است. يك وكيل انتخاب كنيد كه برود از طرف شما به دادگاه دادخواست دهد و بابت اين همه سال و اتلاف عُمر تقاضاي غرامت سنگين كند. اين غرامت را دقيقا محاسبه و ارقام آن را تعيين كنيد. به وكيل هم بگوييد كه زياد عجله نداريد فقط مي خواهيد كه قضيه زنده بماند. به شما اطمينان مي دهم كه يك روز پروانه و غرامت را خواهيد گرفت.".
        مخاطب اضافه کرده است: "به نظر من با خروج دوم خردادي ها [اصطلاحا؛ اصلاح صلب ها] از صحنه كه مردم در انتخابات اخير [سال ارسال نامه] آنها را رد كردند و از ريشه زدند، شما و ديگران به حق خود خواهيد رسيد. اين جماعت برخلاف آن چه را كه وانمود مي كردند همه منابع و امكانات مملكت را براي خودشان مي خواستند. من شخصا شاهد تنگ نظري هاي آنها بوده ام، شما قبول كنيد و صبر پيشه سازيد.".
        
    موفق باشيد


  • پيام‌هاي تازه
    چرا بهای بنزین در آمریکا تابع اخبار رسانه ها است، نه واقعیت؟!
  •   يک مخاطب این تاریخ آنلاین 14 مارس 2016 در یک ای ـ میل نسبتا کوتاه نوشته بود که در حاشیه جنوبی شهر واشنگتن زندگی می کند و افزوده بود:
        
         "در این دنیای گسترش اطلاعات و تماس لحظه ای مردم با هم و دادن خبرهای غم و شادی به یکدیگر، کمپانی های نفتی باید دقّت و اندیشه بیشتری داشته باشند، مردم را ناراضی و خشمگین نکنند. برای مثال: یک ساعت پس از یک تصمیم کشورهای صادرکننده نفت و گران شدن هر بشکه نفت خام تا دو ـ سه دلار [4 ـ 5 درصد]، بنزین را در جایگاههای فروش، هر گالن 15 ـ 20 سِنت [10 ـ 13 درصد] افزایش می دهند، چرا؟. چند ماه طول می کشد تا نفت خام 2 ـ 3 دلار گرانترشده به پالایشگاه و جایگاه فروش برسد، چرا بلافاصله بهای آن را با انتشار خبر در یک رسانه که ممکن است قطعی هم نباشد بالا می برند. چرا مقامات مربوط مراقبت و جلوگیری نمی کنند. وظیفه ردیف یکم هر دولت، محافظت از جان و مال اتباع است ـ گرانفروشی متفاوت از چپاول و غارت نیست. تا زمانی که وال استریتی ها و کمپانی های بزرگ هزینه کَمپین نامزدهای انتخاباتی را تأمین کنند، وضعیت به همین صورت باقی خواهد بود. به همین لحاظ است که مردم [مردم آمریکا] متوجه «برنی ساندرز» سوسیال دمکرات شده اند که می کوشد نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود. تا 20 سال پیش، در آمریکا کسی جرأت صحبت از سوسیالیسم را به خود نمی داد. 66 سال پیش که کمیته ضد سوسیالیسم در سنای آمریکا تشکیل شده بود، بسیاری که سخن از سوسیالیسم و کمونیسم زده بودند برکنار و برخی هم بازداشت شده بودند. این حرکت به مَکارتیسم معروف شده بود.".




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com