Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
27 ژوئن
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 27 ژوئن
ايران
... و ايرانيان دوباره بر سراسر میهن حاكم شدند و پس از تصرف بغداد، خلیفه عباسی را وادار به سینه زدن در ماتم امام حسين ابن علي (ع) کردند
استان كرمان 27 ژوئن سال 967 ميلادي (ششم تيرماه) به قلمرو فناخسرو ديلمي پيوست. در آن زمان استان كرمان كه جنوب آن را خليج فارس و درياي عُمان تشكيل مي داد به مراتب وسيع تر از امروز بود که امروزه هم بزرگترین استان ایران به لحاظ وسعت است.
    با پيوستن كرمان به قلمرو ديلميان، سراسر ايران داراي حكومت هاي ايراني شد كه سامانيان (خراسانیان) و آل بويه (ديلميان ـ گيلانيان) سهم بيشتري داشتند. قلمرو عضدالدوله (فناخسرو) پس از پيوستن كرمان، شامل سراسر جنوب و مركز ايران بود.
    فناخسرو معروف به عضدالدوله پسر ركن الدوله در اصفهان به دنيا آمده بود. پدر و دو عموي او از ديلمان (گيلان) برخاسته بودند كه به همراه «ماكان كاكي» و مردآويز پای بر جای پای یعقوب لیث نهاده، پرچم استقلال ايران و جدا ساختن آن را از قلمرو خلفاي عباسي برافراشته بودند و موفق به اين كار مهم شدند. بغداد به تصرف علي بويهِ ديلمي (عماد الدوله) درآمد و از آن زمان، خلفاي عباسي تحت نفوذ و اقتدار ايرانيان قرار داشتند.
    از زمان ديلميان بود كه مذهب شيعه (شيعهِ اثني عشري) به صورت ستون اصلي ناسيوناليسم ايراني درآمد. به عبارت ديگر، ناسيوناليسم ايراني باعث تقويت و گسترش مذهب شيعهِ اثنی عشری شد. گيلاني ها و مازندراني ها بدون شمشيرِ عرب، خود ـ مسلمان و شيعه شده بودند . هدف بوئيانِ ديلمي اين بود که ايران را کاملا از عرب دور سازند و ايرانيان راضي به جنگ با عرب شوند که عمدتا غير شيعه بودند، زيرا که جنگ مسلمان با مسلمان نهي شده است.
     بوئيان خود را از فرزندان بهرام گور و ساسانيان مي دانستند كه در زمان ساسانيان نيز آيين زرتشت ستون اصلي ناسيوناليسم ايراني بود و امپراتوري ايران 8 قرن به صورت يكي از دو اَبَرقدرت جهان و پیش از آن ـ قرنها تنها اَبَرقدرت عمل مي كرد. علي بويه پس از تصرف بغداد، خليفه عباسي وقت را وادار کرده بود که روز عاشورا با پاي برهنه در خيابانهاي بغداد راه برود و در ماتم امام حسين ابن علي (ع) سينه بزند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مسأله فرارود (ماوراء النهر) پس از فروپاشي امپراتوري ايران ـ افتادن بخارا، سمرقند و تاشکند به دست چينيان
پس از سقوط ساسانيان و فروپاشي امپراتوري ايران، منطقه فرارود (خراسان بزرگتر) بيش از مناطق ديگرِ ايرانزمين دچار خلاء قدرت شده بود. «فرارود» آخرين منطقه اي بود که يزدگرد سوم (آخرين شاه ساساني ايران) جهت ايستادگي در برابر عرب به آنجا رفته بود. پس از ترور او در مَرو، پادگانهاي ايرانی در مرزهاي شمال شرقي ميهن هم که در منطقه فرارود به «مرزبان» موسوم بودند و بزرگترين پاسگاه آنها در «خجند» استقرارداشت منحل شدند.
    با انحلال پاسگاههای مرزبانی ایران در مسیر سیردریا، در ژوئن سال 752 ميلادي چند واحد نظامی چین از سیردریا (رود سیحون) گذشتند و بدون برخورد با مقاومت وارد منطقه فرارود شدند. نیروهای چین که از دره رود «تاريم» به منطقه فرارود وارد شده بودند، تا بخارا، سمرقند و تاشكند پيش آمده و بر آن سه شهر مستولي شده بودند. این نیروها که با مقاومت پراکنده مردم محل رو به رو بودند پس از اطلاع از نزدیک شدن یک سپاه عرب به فرارود، منطقه را بدون جنگ تَرک کردند.
     اقوام تورکيک (غزها و ...) که به صورت مسالمت آميز (به نام چرانيدن گوسفندانشان) به «فرارود» مهاجرت کرده بودند باقی ماندند که غزنويان و سلجوقيان از آن جمله اند. پس از عقب نشيني چينيان از فرارود، ديري نپاييد كه قرقيزها سرزمين ايغورها را كه اينك در قلمرو چين است تصرف كردند و سالهاي سال بر آن مسلط بودند.
     در دوران هخامنشيان و تا پايان عصر ساسانيان، به ندرت ديده شده بود که عناصر چيني پاي فراتر از دره رود «تاريم» گذارده بودند. سه دودمان هخامنشي، اشکاني و ساساني در آلوده نشدن فرهنگ و تمدن ايرانی تعصب شديد می ورزيدند. (شرح ايستادگی آخرين شاه ساساني ايران در فرارود و ترور شدن او در مَرو و مرگ فرزندش پيروز در بدخشان در جاي خود در اين تاريخ ژورناليستي آنلاين آمده است).
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که ميلسپو «درد مزمن» ايران را اعلام داشت: گريز ايرانيان از پرداخت ماليات
Dr. Millspaugh
دكتر ميلسپو Arthur Chester Millspaugh مستشار آمريكايي ماليه ايران 27 ژوئن 1943 (ششم تیرماه) در مصاحبه اي گفته بود که نمي داند چرا ايرانيانِ ثروتمند از دادن ماليات كه حق جامعه از درآمد آنان است تا اين حد گريزان هستند و نمي خواهند امور مالياتي وطن شان كه به سود همه و عامل تقويت بنيه و پيشرفت كشور، ضامن تداوم درآمد و تامین امنیت آنان است تنظيم و رو به راه شود. همين بي نظمي مالياتي عامل ایجاد مسائل متعدد، بي پولي دولت و روشن نبودن وضع اقتصاد ایران بوده است و مطبوعات که به طبقه مورد اعتماد دولت و سیاسیون تعلق دارند نمی کوشند که به حل مسائل وطن شان کمک و از ایجاد مسائل تازه پیشگیری شود و تا اِعمال نفوذ و مسئله مالیات برطرف و مطبوعات اصلاح نشوند نجات ایران و افتادن در راه پیشرفت امکان پذیر نخواهد بود.
     میلسپو اضافه كرده بود: نمي دانم كه چرا دولت کنونی (تابستان 1322 هجري خورشيدي) و دولت هاي گذشته ايران درصدد گرفتن ماليات واقعي برنيامده اند. از چه مي ترسند؟. در جلسات مختلف با مقامات ايران، صدبار برايشان گفتم كه ماليات مردم، آمريكا را به يك قدرت جهاني مبدل كرده است كه به خرجشان نمي رود. تا در جلسه (مذاکره با مقامات) هستيم نظر مرا تأييد مي كنند و «بله درست است» مي گويند ولي پس از خروج از جلسه همان راه همیشگی خودرا ادامه می دهند. من اين معمّا را نمي فهمم و نمي توانم آن را هضم بكنم. به آنها گفتم كه بنجامين فرانكلين از پدران موسس آمريكا گفته است كه از دو چيز نمي توان گريخت: يكي دادن ماليات و عوارض و ديگري مرگ. مقامات ايراني گوش مي كنند ولي اعتنا نمي كنند. ندادن ماليات در ايران شده است يك بيماري مزمن و تا اين بيماري درمان نشود، نمي توان مسائل ديگر را حل كرد. هزينه هاي دولت بايد تماما از ماليات و هزينه هاي شهري از عوارض تامين شود و تا اين مسئله باقي باشد، مشكلات ايران كه پس از نادرشاه بروز كرده برطرف شدني نخواهد بود. من تاريخ ايران را با دقت تمام خوانده ام. از روزي كه كريم خان زند به دليل رئوفت ماليات ها را موقتا بخشيد، ماليات ندادن در ايران يك عادت و رسم عمومي شده است كه بايد به اين اعتياد پايان داده شود. دولت بايد بداند كه هر تبعه كشور هر سال چقدر درآمد دارد و مالياتش را بگيرد و .... مقامات ارشد ایران به من گفته اند که می دانند فساد اداری و اعمال نفوذ قدرتمندان در امور و بوروکراسی ناشی از «من درآوردی بودن» سازمانهای اداری خوره وجود (جذام) کشور است ولی معمّا در این است که چرا برای حل آن کاری نمی کنند و تعجب من از همین است و نسبت به آنان (میهندوستی و دلسوز بودشان) دچار تردید شده ام.
     مسئله اي را که اين کارشناس آمريکايي در سال 1322 هجري خورشيدي (1943 ميلادي) بيان داشت و در طول اقامت در ايران هم موفق به حل آن نشد درد بزرگي است که در ايران تا به امروز درمان نشده و مادر و زاينده بسياري از بيماري هاي ديگر است و به همين مناسبت، در سالروز انتشارش، قسمتي از آن را در بالا يادآور شديم. ميلسپو نخستين كارشناس خارجي نبود كه اين مسئله را اعلام داشت. پيش از او مورگان شوستر آمريكايي و سِر جان ملكم انگليسي هم همين واقعيت تلخ را در خاطراتشان از ايران ذكر كرده اند و اين خاطرات به صورت كتاب انتشار يافته و موجود است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
متفقين که ايران را اشغال نظامي کرده بودند دبيرستانهاي نظام ايران را هم بستند
به خواست متفقين كه (در جریان جنگ جهانی دوم) ايران را اشغال نظامي كرده بودند و نمي خواستند كه وطن ما بعدا هم يك نيرويي دفاعي چشمگير داشته باشد 27 ژوئن 1942 (ششم تيرماه 1321) دستور داده شد كه «دبيرستانهاي نظام» كه براي دانشكده افسري ارتش ايران دانشجو آماده مي ساختند منحل شوند.
     دانش آموزان اين دبيرستانها از آغاز سال تحصيلي بعد به دبيرستان هاي معمولي انتقال يافتند. از طريق دبيرستانهاي نظام بود که جوانان مستعد حرفهِ سپاهيگري جذب ارتش مي شدند. به علاوه، از طريق اين دبيرستانها، يک فرد از سالهاي نوجواني با رفتار و زندگي نظامي آشنا مي شد و به آن خوي مي گرفت.
     خيانت چند افسر باعث شد که ايران در شهريور 1320 بدون جنگ تسليم متفقين شود. دستهايي! درکار بود، تا پيش از آن که ارتش ايران فرصت دفاع از وطن را که به خاطر آن ايجاد شده بود به دست آورد سربازان وظیف را مرخص کنند. متفقین رضاشاه پهلوی را متحد محرمانه آلمان و ایتالیای وقت به دست داده بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اعتراض شديد دکتر مصدق در مجلس نسبت به نخست وزيري رزم آرا و اجتماع هواداران او در بهارستان
در اين روز در سال 1329 (ژوئن 1950) هنگامي كه سپهبد رزم آرا گام به تالار مجلس در بهارستان گذاشت تا وزيرانش را معرفي كند، دكتر مصدق نماينده تهران فرياد برآورد كه اين آدم، چرا به مجلس آمده؟، ما كه در حالت جنگ با كسي نيستيم كه نخست وزير نظامي داشته باشيم، ديكتاتوري بس است، شرم كنيد، ما او را نمي خواهيم و ... و در اين حال از فرط ناراحتي غش كرد و بر زمين افتاد.
     اکثريت مجلس با وجود اعتراض دکتر مصدق، به نخست وزير شدن رزم آرا راي موافق داد و نخست وزير شدن او تصويب شد.
    اين خبر كه به گوش تهراني ها رسيد، با نگراني از سراسر شهر در ميدان بهارستان جمع شدند و به دادن شعار دست زدند. اين اجتماع پس از تأييد نخست وزيري رزم آرا تشکيل شده بود. مجلسيان که پس از اطلاع از حرکت هواداران مصدق به سوي بهارستان، پايان جلسه آن روز را اعلام داشته و سريعا متفرق شده بودند.
     در پي كناره گيري علي منصور از نخست وزيري، شاه رزم آرا رئيس ستاد ارتش را مأمور تشكيل كابينه كرده بود. هدف اين بود که فرد نيرومندتري نخست وزير شود تا در برابر تلاش ملي گرايان به خارج ساختن انحصار نفت از دست انگلستان (اَبَرقدرت وقت) بهتر بايستد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روري که به جان آيت الله خامنه اي در مسجد ابوذر سوء قصد شد


ششم تيرماه سال 1360 (سال 1981 ميلادي و مصادف با 27 ژوئن آن سال)، آيت الله سيدعلي حسيني خامنه اي (در آن زمان 42 ساله، حجت الاسلام، امام جمعه تهران و نماينده ولي فقيه در شوراي عالي دفاع) در مسجد ابوذر، نه چندان دور از ميدان راه آهن تهران بر اثر انفجار بمبي كه در يك دستگاه ضبط صوت قرار داده شده بود مجروح شد و به بيمارستان انتقال يافت. آسيب ديدگي دست او از همان انفجار است.
    وي پس از ختم نماز، مشغول دادن پاسخ به پرسشها بود كه ضبط صوت منفجر شد. رسم بود كه علاقه مندان، ضبط صوت بگذارند و اظهارات خطباء را براي تكثير ضبط كنند و بازرسي قبلي انجام نمي گرفت.
     روز بعد، روحانيون و مقامات دولتي كشور ضمن محكوم كردن اين سوء قصد، عوامل آمريكا را متهم به حمله به شخصيت هاي جمهوري اسلامي كرده بودند كه عينا در صفحات اول روزنامه هاي تهران چاپ شده بود. آيت الله خامنه اي بعدا به رياست جمهوري و سپس رهبري جمهوري اسلامي ايران انتخاب و اينك ولي فقيه، رهبر انقلاب اسلامي و رئيس كشور است.
     شب بعد (هفتم تير 1360)، انفجار بمبي که در يک کيف دستي قرارداده شده بود مقر دفتر مرکزي حزب جمهوري اسلامي در تهران (نزديك چهار راه سرچشمه) را ويران ساخت كه ضمن آن 72 تَن از برجستگان نظام اسلامي جان باختند. يکي از مقتولين آيت الله بهشتي بود. آيت الله هاشمي رفسنجاني در اين انفجار آسيب نديد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز قتل 72 تَن از برجستگان جمهوری اسلامی ايران ـ نظر فیلسوف آمریکایی
آيت الله بهشتي
هفتم تيرماه 1360 (مصادف با 28 ژوئن 1981) انفجار بمبي که در يک کيف دستي قرارداده شده بود مقرِّ دفتر مرکزي حزب جمهوري اسلامي در تهران (نزديك چهار راه سرچشمه ـ ساختمان پيشين دبستان دولتي سعدی) را ويران ساخت كه ضمن آن 72 تن از برجستگان نظام اسلامي جان باختند. این بمب در درجريان نشست مقامات حزب منفجر شده بود. آيت الله محمد حسینی بهشتي رئیس قوه قضایی و دبیر کل حزب، چهار عضو کابینه و 27 نماینده وقت مجلس ازجمله مقتولان این توطئه بودند. آيت الله هاشمي رفسنجاني در اين انفجار آسيب نديد زیراکه اندکی پیش از انفجار برای انجام یک مکالمه تلفنی از اطاق مذاکرات خارج شده و در اطاق دیگر بود.
    روز پیش از این رویداد (ششم تیرماه) آيت الله سيدعلي حسيني خامنه اي (در آن زمان 42 ساله، حجت الاسلام، امام جمعه تهران و نماينده ولي فقيه در شوراي عالي دفاع) در مسجد ابوذر، نه چندان دور از ميدان راه آهن تهران بر اثر انفجار بمبي كه در يك دستگاه ضبط صوت قرار داده شده بود مجروح شده بود. دو ماه پس از رویداد هفتم تیرماه، سی ام آگوست 1981 (هشتم شهریور) انفجاری دیگر در جلسه شورای امنیت کشور رویداد که ضمن آن محمدعلی رجایی رئیس جمهور و جواد باهنر نخست وزیر وقت جان سپردند. در رابطه با هر سه رویداد، مقامات جمهوری اسلامی ایران انگشت اتهام را به سوی سازمان مجاهدین خلق گرفتند. با توجه به انحلال حزب جمهوری اسلامی (متعاقب انفجار هفتم تیر) و تغییرات دیگر، شایعه ای هم به گوش خورد که اختلاف نظرهایی در میان مقامات ارشد وقت وجود داشت.
    دونالد دیویدسون (1917 ـ 2003) فیلسوف آمریکایی و استاد وقت دانشگاه کالیفرنیا (شاخه بِرکلی) همان زمان، وقوع این رویدادهای تهران را آغاز دوره ای نوین در نظام اسلامی ایران خوانده و گفته بود که با این رویدادها، گروههای سیاسی فعّال در انقلاب 1978 ـ 1979 ایران (سال 1357 هجری خورشيدي) و عمدا چپگراها حذف می شوند که طرد آنها از نوامبر 1979 (زمان تصرّف سفارت آمریکا) و با کناررفتن مهدی بازرگان آغاز شده است (شده بود). وی پیش بینی کرده بود که انقلاب ایران در همان چارچوب حکومت فائقه ولی فقیه مراحل دیگری را طی خواهد کرد از جمله انتقال تدریجی اختیارات اجرایی، نخست به روحانیون شیعه، سپس به برجستگان سپاه پاسدار انقلاب (سپاه و بسیج) و آنگاه به یک و یا چند ژنرال انقلاب پیرو ولایت فقیه و مورد تایید این مرجع شیعه؛ درست به همان صورت که در انقلاب فرانسه مشاهده شد. وی همچنین پیش بینی کرده بود که نظام جمهوری اسلامی پس از درگذشت آیت الله خمینی و در طول زمان، ممکن است که دچار برخي تضادهاي داخلی شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تیرماه 1397، زمانی که دلار 9 هزار و سکهِ طلا 2 میلیون و 900 هزارتومان شد ـ فروش38 هزار سکه به یک تَن ـ سرمقاله تأمل برانگيز کیهان و ...
تا دهه یکم قرن 21، چهار خبرگزاری بزرگ (معروف به؛ بيگ4) و چند خبرگزاری کوچکتر، به زبان انگليسي و فرانسه شرح رویدادهاي کشورها را ـ البته با توجه به سیاست اربابانشان ـ مخابره می کردند و در گوشه و کنار جهان، رسانه های همگانی و مشتریان دیگر دریافت می داشتند و پس از تکمیل و کم و زیاد کردن مطلب ـ باز هم بر پایه منافع و سیاست های خود منتشر می ساختند، ولی از دهه دوم قرن 21 و با تعمیم سوشل نِت ورک ها، هرکس که یک سِلفون و سوادی و علاقه مندی داشته باشد می تواند خبرگزاری باشد. این صدها میلیون خبرگزاریِ انفرادی سند هم به دست می دهند و این سندها همانا عکس ثابت و متحرّک و نيز صدا است. بنابراین، هیچ رویدادی که در مَرئی (مرئا) و مَنظَر صورت گیرد پنهان نخواهد ماند و یا سانسور دولت ها نخواهد شد.
    براي مثال؛ این «سیتیزن ژورنالیست ها» سوم تيرماه 1397گزارشِ رسیدن ارزش برابری دلار آمریکا نسبت به ریال ایران را در اين روز (یکشنبه 24 ژوئن 2018 = 3 تیرماه 1397) در بازار آزاد تهران به مرز 9 هزار تومان و عبور سکه طلا را در همین روز از خط 2 میلیون و 700 هزار تومان گزارش کرده بودند. [بهای سکه طلا، طرح قدیم سه شنبه پنجم تیرماه؛ 2 میلیون و 965 هزار تومان بود].
    دلار آمریکا تا 3 ـ 4 سال پس از انقلاب، هفت تومان بود و سکه طلا تا آستانه انقلاب (زمستان 1356 هجری خورشيدي) 80 تومان که در سال بعد به 400 تومان رسیده بود. دلار آمریکا در سوم تیرماه 1397 درست دو برابر ارزش برابری آن در 8 ماه پیش از آن بود. این کاهش شدید ارزش ریال ایران که پیش از انقلاب یک پول جهانی بود در حالی بود که هنوز (پیش از اِعمال تحریم های آمریکا) درآمد سالانه ارزی ایران و عمدتا از صادرات نفت و تولیدات پتروشیمی و معدنی حدود 95 میلیارد گزارش شده بود. بانک مرکزی جمهوری اسلامی که بمانند بانک های مشابه در سایر کشورها استقلال کامل ندارد از چند ماه پیش نرخ رسمی دلار آمریکا را 4200 تومان اعلام کرد که اختصاص به واردات کالای اعلام شده دارد. همین اختصاصی شدن، افشاگری های متعدد به دنبال داشته ازجمله دوشنبه چهارم تیرماه 1397 محمدرضا پورابراهیمی نماینده پارلماني کرمان به خبرگزاری تسنیم گفت: "سیاست تعیین نرخ 4200 تومانی دلار آمریکا در اقتصاد کشور معکوس عمل کرده است. وی افزود: طبق آمار سازمان گمرکات کشور، در همین مدت کوتاه بیش از 27 میلیارد دلار تقاضا برای واردات کالا به ثبت رسیده و نرخ چهار هزار و دویست تومان برای هر دلار امریکا تبدیل به یک امتیاز برای واردات هرچه بیشتر شده و این روند، منطقی نیست. او ادامه داد: در حال حاضر بخشی از مشکل بازار اینجاست که محاسبه بهای عرضه واردات بر پایه نرخ دلارِ آزاد انجام می گیرد ولی صادرات با دلار چهار هزار و دویست تومان، و این روند منطقی نیست و مردم (خریداران کالای وارداتی) باید هزینه اش بدهند و ناراضی می شوند. با این سیاست های ارزی، صادرات ایران کاهش و واردات افزایش یافته است. پورابراهیمی چهارشنبه هفتم تیرماه 1397 خبر داد که روسای کمیسیون‌های اقتصادی و بودجه مجلس با ارسال نامه‌ای به رئیس‌جمهور خواستار تغییر تیم اقتصادی دولت شده اند.
    وی گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که وضعیت نامناسب اقتصادی کشور عمدتا با عملکرد نادرست برخی مقامات، گره خورده است.
    چهارم تیرماه 1397 گزارش رسید که دولت آمریکا اعلام کرده است که همه تلاش خودرا بکار خواهد بُرد که تا چهارم نوامبر (5 ماه بعد) صادرات نفت ایران به حد اقل برسد.
    به گزارش 5 تیرماه 1397 خبرگزاری تَسنیم، وزیر ارتباطات با بالا گرفتن اعتراضات پیرامون سوء استفاده برخی واردکنندگان از ارز دولتی، اقدام به انتشار اسامی واردکنندگان تلفن همراه با استفاده از 200 میلیون دلار ارز تخصیص داده شده (دلار 4200 تومانی) کرد.
    قبلا قرار بر این گذاشته شده بود که اسامی همه واردکنندگان کالا و خدمات با نرخ دلاری 4200 تومان اعلام شود و نيز مبلغ دریافت شده، ولی پنجم تیرماه کرباسیان وزیر مربوط گفت که در صورت ادامه گرانفروشی وارد کنندگان و توزیع کنندگان کالا!، دولت اسامی آنها را به مردم اعلام می کند!!.
    
    فروش 38 هزار سکه طلا به یک فرد!
    
    در همان هفته (هفته اول تيرماه 1397)، عباس جعفری دولت آبادی دادستان وقت تهران درباره گرانی سکه در ماه‌های اخیر گفت: دولت، سکه فروخته است و خریدار ردیف اول 38 هزار سکه طلا، خریدار ردیف دوم 23 هزار و خریدار ردیف سوم 4 هزار و اندی سکه طلا خریداری کرده اند که ارقام بزرگی است. دولت گفته است که فروش سکه با هدف جمع کردن نقدینگی از دست مردم بوده است ولی این که یک نفر 38 هزار سکه بخرد ممکن است که با منطق عدالت همراه نباشد.
    
    نظر یک اقتصاددان ایرانی مقیم اروپا
    
    یک اقتصاددان ایرانی مقیم اروپا گفته بود که استدلال دولت که سکه طلا بدهد پول کاغذی جمع کند تا تورّمی که دولت ها در طول 4 دهه به وجود آورده اند برطرف شود کاری درست نبوده است. کسی نمی آید ذخایر طلای کشور را بدهد تا پول کاغذی جمع آوری کند. نقدینگی اضافی را با وضع مالیات بر افزوده، بر اتومبیل، بر سلفون، بر بنزين، بر سيگار و ... و صرفه جویی و تعلیق یارانه ها که در شرايط تورم اين چنيني سودی هم برای جامعه ندارند جمع می کنند نه فروش ذخایر کمیاب مانند طلا. درآمد ارزی ایران از نفت، پترو شیمی و خام فروشی از معادن و ... است که نمی تواند ثابت و پایدار باشد. چرا در سپتامبر 2017 (شهریور 1396) بهره سپرده گذاری در بانک ها را به رغم تورّم بالا ـ و به قول خودشان ده درصدی ـ به 15 درصد کاهش دادند که مردم پولشان را از بانک بگیرند و سراغ خرید طلا و ارز و یا مستغلات و اتومبیل و ولخرجی بروند. بهره بانکی و جذب پول یک وسیله اطمینان بخش برای جلوگیری از تورم پول و تاثیرات سوء آن است. بانک مرکزی ایران باید همانند بانک های مرکزی سایر کشورها مستقل از قوه مجریه باشد و زیر نظر یک شورای انتخابی مرکب از کارشناسان امور مالی و اقتصاددان ها بدون شرکت نمایندگان سه قوه حکومتی. کدام کشور را شنیده اید که ارز اختصاصی تعیین کند. اختصاص ارز 4200 تومانی یک اشتباه بود. نرخ ارزها را بازار (رابطه عرضه و تقاضا) تعیین می کند. ارز اختصاصی درها را به روی سوء استفاده باز می کند و ....
    
    اظهارات نوبخت ـ فروش 7 میلیون سکه دولتی!
    
    محمدباقر نوبخت سخنگوی وقت دولت، پنجم تیرماه 1397 در حاشیه جلسه کمیسیون تحقیقات مجلس گفت: درآمد از فروش نفت؛ 52 - 53 میلیارد دلار، و درآمد از صادرات پتروشیمی، فولاد و سایر خُرده صادرات حدود 45 میلیارد دلار است. ما صادرات غیرنفتی را به دو بخش 80 و 20 درصد تقسیم کرده ایم که 80 درصد شامل صادرات پتروشیمی و فولاد و 20 درصد شامل خُرده صادرات است. بنابراین، در مجموع حدود 95 میلیارد دلار دریافت‌های ارزی داریم، در حالی که مصارف ما که عمدتا در بخش واردات است از 75 تا 76 میلیارد دلار بیشتر نیست.
    بنابراین، ما برای خدمات و کالا‌ها ارز داریم، اما نه فروش ارز به افراد و حفظ آن به عنوان سرمایه. مردم نباید به بهانه و یا نگرانی از تورّم و تهدید آمریکا، ریال‌های خود را به دلار و ارزهای دیگر تبدیل کنند. ما امسال بیش از 7 میلیون قطعه سکه طلا فروختیم، اما اگر قرار باشد که همه بخواهند ریال هایشان را به سکه طلا تبدیل کنند، نمی‌شود.
    
    دکتر توکلی: رئیس دیگری برای بانک مرکزی
    
    دکتر احمد توکلی اقتصاددان، وزیر پیشین، نماینده پیشین مجلس، استاد دانشگاه، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیأت مدیره دیده‌بان شفّافیّت‌ و عدالت هفتم تیرماه 1397 گفت: ما الان در یک جنگ بزرگ اقتصادی درگیر هستیم و در این وضعیت، رها کردن امور به بازار پُر از تبانی،‌ انحصار و فساد کارِ عاقلانه‌ای نیست. برخی از مسئولان، دیگر مورد اعتماد مردم نیستند، بانک‌ها باید بیشترین اعتماد را جلب کنند زیراکه سرمایه اصلی‌شان اعتماد است. مادر بانک‌هایِ ما یعنی بانک مرکزی اعتماد مردم را از دست داده‌ است؛ لذا اولین اقدام ـ اقدام فوری برای رفع بحران جاری این است که رئیس کل بانک مرکزی را یک اقتصاددان قَدَر بگذارند که به روش مداخله معقول در بازار ارز اعتقاد داشته باشد و شفّاف عمل کند تا زمینه رانت و فساد کم شود.این اقدام می‌تواند به دولت کمک کند تا به مردم آرامش ببخشد و آنان را امیدوار کند تا بی‌اعتمادی در میان‌مدت از میان برود. در کشورهای دیگر وقتی بازار ارز متلاطم شود نمی‌گذارند تلاطم طول بکشد و کار درمان بلافاصله آغاز می‌شود. در برخی کشورها از طریق افزایش عرضه ارز به بازار و در پاره ای دیگر؛ با مهار تقاضا. و کنترل تقاضا باید تمام و کمال انجام شود. اگر در این زمینه کوچکترین راه فرار باز گذاشته شود فساد بدتر و بیشتر بروز خواهد کرد. گرچه کنترل بازار ارز کار سختی است اما قاطعیت در برخورد با سوءاستفاده‌گران و شفافیّت در توزیع ارز رانت را کم می‌کند.
    دکتر توکلی به نقل قولی از معاونین یکی از وزارتخانه‌ها اشاره کرد و گفت: می‌گویند بانک مرکزی به آنها اطلاعات نمی‌دهد که به چه کسی ارز داده و به چه کسی نداده است. در حالی که در این پنهان‌کاری و غیرشفاف‌سازی، مشکل حادتر می‌شود. برای مثال: سال گذشته ارزبری برای همه واردکنندگان یک حوزه مجموعاً 3 میلیون دلار بود و حالا یک نفر که نفوذ بیشتری داشته توانسته 11 میلیون دلار ارز بگیرد لذا بانک مرکزی شفاف عمل نمی‌کند. دولت برای کنترل بازار ارز باید علاوه بر جلب اعتماد عمومی، قاطعانه با فساد برخورد و تخصیص ارز را شفّاف کند.
    
    تعقیب قضایی
    
    سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی ـ هفتم تیرماه 97 با اعلام اینکه این سازمان از دو روز پیش رسیدگی به بازار ارائه محصولات وارداتی از جمله موبایل را آغاز کرده، خبر داد: یک شرکت با دریافت 13 میلیون یورو ـ ارز دولتی، موبایل (سلفون) وارد کرده و همه را به یک نفر فروخته است!.
    سرهنگ حمیدرضا یاراحمدی رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این زمینه توضیح بیشتری داد و گفت: 35 مديران يک شرکت با ارز 4200 تومانی اقدام به خرید کالا کرده‌اند و این کالا را پس از ورود به کشور بر اساس ارز 8 هزار تومانی به فروش رساندند. همچنین، شماری هم ارز دولتی (4200 تومانی) دریافت کردند ولی کالایی وارد نکردند، پاره ای نیز کالای خریداری شده با ارز دولتی را احتکار کرده‌اند. برخورد قضایی با اولین شرکت متخلف دریافت کننده ارز دولتی آغاز شده و کار تحقیقات انتظامی آن در دست اقدام است.
    
    اعتراض بازاریان
    
    با انگیزه اعتراض به گرانی بی سابقه ارز و طلا که بر قیمت کالا اثر می گذارد و فروش کالا کاهش می یابد، از دوشنبه چهارم تیرماه 1397 گزارش هایی درباره بسته شدن بخشی از بازار تهران انتشار یافته بود.
    دبیرکل جامعه انجمن‌های اسلامی اصناف و بازار گفت: "چهل سال بود این نوع حرکت را که بازار را ببندند، نداشتیم اما امروز این اتفاق افتاد و به نظرمان می‌رسد که دلیل آن فقط و فقط سوء مدیریت اداري در درون کشور است.".
    
    دویچه وله (صدای آلمان) در این زمینه چنین گزارش داد:
    عکس‌ها و ویدیوهای اعتراض در بازار تهران در شبکه‌های اجتماعتی می‌چرخند. اخبار حکایت از اعتراض بازاریان در چند شهر دیگر مانند مشهد، کرج، قشم، بندرعباس و ... به گرانی و تورّم نقدینگی می کند.
    برخی از بازاریان تهران سه‌شنبه پنجم تیرماه نیز مغازه‌های خود را تعطیل کردند. تصاویر انتشاریافته در شبکه‌های اجتماعی حاکی از آتش‌زدن سطل‌های زباله در خیابان لاله‌زار تهران است. میدان 15 خرداد [میدان ارگ] صحنه حملات نیروهای یگان ویژه ضدشورش بود. برخی خبرها حاکی از آن است که اعتراض بازاریان تهران به اصفهان، کرمانشاه و اراک نیز کشیده شده است.
    دادستانی تهران اعلام کرده است که شماری از شرکت کنندگان در تظاهرات دوشنبه و سه شنبه تهران دستگیر شده اند. دادستانی تهران گفته است که این افراد بمانند دستگیرشدگان ناآرامی‌های دی‌ماه تعقیب قضایی و محاکمه خواهند شد.
    در روزهای سوم و چهارم تیرماه 1397 سایت‌های محافظه‌کار کوشیدند با ناکارآمد جلوه دادن سیاست های اقتصادی دولت، ناآرامی‌های ناشی از بحران فراگیر اقتصادی را به گردن حسن روحانی رئیس جمهور بیاندازند؛ تا جایی که سردار یحیی رحیم صفوی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، با تمجید از سپاه پاسداران گفته است: "گاهی به نظر می‌رسد که اگر دولت نباشد، کشور بهتر اداره خواهد شد.". این بیان تفسیرهای گوناگون ازجمله احتمال نظامی شدن موقت امور (اعلام حالت فوق العاده) در پی داشته است.
    
    سرمقاله تأمل برانگیز روزنامه کیهان وابسته به دفتر رهبری جمهوری اسلامی ایران
    
    در این میان سرمقاله تأمل برانگیز روزنامه حکومتی کیهان وابسته به دفتر رهبری جمهوری اسلامی که انعکاس داشته جلب توجه کرده است. نویسنده سرمقاله که در شماره سوم تیرماه (24 ژوئن 2018) انتشار یافته و لحن آن کم سابقه تلقی شده است مستقیما شخص رئیس جمهور را مورد خطاب قرار داده است. تیترهای صفحه اول این شماره از روزنامه نیز بمانند اظهارات سردار رحیم صفوی توجه اصحاب نظر را به خود جلب کرده است. در زیر، سرمقاله کیهان و تیتر آن درج می شود:
    
    
چون به گَردَش نمی‌رسی بَرگَرد!

    
    نویسنده سرمقاله در پاراگراف نخست، نوشته است که می داند رئیس جمهور [حسن روحانی] با دیدن این مقاله، ابرو درهم خواهد کشید، امّا اگر نیک بنگرد به یقین، مصداق این آیه (آیه 216 سوره بقره) را در آن خواهد یافت که «عَسی أن تکرَهوا شَیئاً وهو خیرٌ لکم وَعسی أن تُحِبّوا شیئاً وهو شَرٌّ لکم ... چه بسا چیزی را خوش نداشته باشید،‌ حال آنکه خیر شما در آن است؛ و یا چیزی را دوست داشته باشید،‌ حال آنکه شرّ شما در آن است».
    رئیس جمهور تصدیق خواهد کرد که خیر و صلاح وی، مردم، نظام و انقلاب در پیشنهادِ آمده در این مقاله جای دارد.
    نویسنده مقاله (حسین شریعتمداری) چنین ادامه داده است:
    ـ آقای دکتر روحانی در سال 1392 و در جریان تبلیغات انتخاباتی خویش، قسم یاد کرده و خطاب به مردم گفته بود: "والله العلی‌العظیم، اگر مشکلات این کشور که بسیار و بسیار و بسیار پیچیده است راه‌حل نداشت من کاندیدا [برای انتخابات ریاست جمهور، نامزد] نمی‌شدم!"، و تاکید کرده بود که "بدانید برادران، خواهران، عزیزان، همه آنهایی که کلید را تکان دادید، واقعا برای این قفل‌ها کلید وجود دارد!.".
    اکنون از خود آقای روحانی و نه هیچکس دیگر سؤال این است که کدامیک از مشکلات کشور را حل کرده‌اید؟!، و کدام مشکل را می‌توانید آدرس بدهید که در دوران ریاست خود، چند برابر نکرده‌اید؟!. کافی است نگاهی گذرا به فهرست وعده‌هایی که داده بودید بیندازید و برای مردم ـ یا لااقل در پیشگاه وجدان خود ـ توضیح بدهید که کدام وعده است که بر زمین نمانده و دهها مشکل دیگر بر آن افزوده نشده است؟!. این ارزیابی به آسانی ممکن است و کار دشواری نیست. قضاوت نهایی نیز بر عهده خودتان!.
    نگارنده [نگارنده این مقاله ـ حسین شریعتمداری] با یک حساب سر‌انگشتی و با مراجعه به اظهارات خود حضرتعالی و نه دیگران، نزدیک به 160 نمونه از وعده‌هایی را که طی ۵ سال گذشته به ملت داده‌اید و هیچیک از آنها ـ تاکید می‌شود که هیچیک از آنها ـ تحقّق نیافته است، فهرست کرده‌ام که شرح یکایک آنها به درازا می‌کشد و از این روی در نوشته پیش‌روی تنها شماری از آن وعده‌ها را که همگان به خاطر می‌آورند بر می‌شماریم و بازهم قضاوت را بر عهده خودتان می‌گذاریم!:
    ـ دولت من [دولت حجت الاسلام حسن روحانی] نخواهد گذاشت این همه جوان بیکار در مقابل خانواده و فرزندان شرمنده باشند!.
    ـ اطلاعات مربوط به دولت باید به صورت شفّاف در اختیار مردم قرار گیرد که امری است بسیار مهم، مقررات و ضوابط باید به صورت شفّاف در اختیار همه قرار گیرد و نباید یکی زودتر، از این مسائل آگاه شود و فردی دیگر، دیرتر. آیا همه اطلاعات را محرمانه نکرده‌اید تا آنجا که از ارائه اطلاعات به مجلس هم خودداری ورزیده‌اید؟!.
    ـ گفتید که همین کارخانه‌های موجود در کشور اگر به جای 20 درصد توان، با 60 درصد توان کار کنند، بخش عظیمی از مشکلات ‌اشتغال‌زایی در کشور برطرف می‌شود و موانع از سر راه تولید برداشته می‌شود. خودتان بفرمائید که چه تعداد انبوه از کارخانه‌ها و مراکز تولید در دولت جناب عالی تعطیل شده است؟!.
    ـ گفتید: شعار من «نجات اقتصاد ایران» است. آیا اقتصاد را نجات داده‌اید یا اینکه دهها مشکل به آن افزوده‌اید؟!.
    ـ گفته بودید: "روی آوردن به مسیر واردات، بزرگ‌ترین بی‌عدالتی است". یعنی عدالت این است که در شرایط فشار دشمن، ما بتوانیم در داخل به گسترش تولید کمک کنیم. آیا واردات بی‌رویه کالایی نظیر دسته بیل، تشتک نوشابه، قرقره، کود انسانی، کیف و کفش، شن و ماسه، مداد پاک‌کن، ژله و مُرَبّا و ... که نابود‌کننده تولید داخلی و کسب و کار مردم بوده است بخشی از همین وعده جنابعالی است؟!.
    ـ (ضمن اشاره به وضعیت زمان نامزد کردن خود) گفته بودید: نرخ برابری دلار نباید ظرف چند ماه به چندین برابر افزایش پیدا می کرد! و حتما یادتان هست که ‌فرموده بودید: "دولتِ تدبیر نخواهد گذاشت که ارزش پول ملی [ریال] و به این صورت ظرف 6 ماه به یک سوم کاهش یابد!. آقای روحانی! مگر نرخ برابری دلار را به ۸هزار تومان نزدیک نفرموده‌اید؟، و مگر سخن از افزایش بیشتر آن در میان نیست؟!.
    ـ درباره مذاکرات هسته‌ای و آنهمه وعده که داده بودید [فتح‌الفتوح!] که نتیجه‌ای کاملا معکوس و فاجعه‌بار داشته است، گفتنی‌ها بیرون از ‌اندازه و شمار است.
     ـ این هم از شعارهای شما بود: "بزرگترین دستاورد تاریخ ایران! تسلیمِ قدرت‌های بزرگ در مقابل ایران! معجزه قرن! و ..."، حالا چی؟! تحریم‌ها که برداشته نشد و اضافه نیز شد. گفته بودید در اولین روز اجرایی شدن برجام، همه تحریم‌ها لغو می‌شوند! و ....
    ـ فرموده بودید؛ "آنچنان رونق اقتصادی ایجاد بشود و مردم درآمد سرشار داشته باشند که اصلا این 45 هزار تومان یارانه را نیاز نداشته باشند!" و گفته بودید؛ "باید کار را به جایی برسانیم که به جای اینکه مردم دستشان را به سوی دولت دراز کنند، دولت دستش را به سوی مردم دراز کند". خودتان بفرمائید آیا چنین شده است؟!.
    ـ گفته بودید؛ "در موضوع عدالت باید به مقوله رانت و فساد توجه کنیم و از میان برداریم!". آیا با رانت‌خواری و فساد مبارزه کرده‌اید و یا دامنه این پلشتی‌ها با کم‌توجهی دولت جنابعالی گسترش فراوان نیز یافته است؟!.
    ـ فرموده بودید با گرانی و تورّم مبارزه می‌کنید و تاکید کرده بودید که معیار تورّم، جیب مردم است!. جناب روحانی! جیب مردم، اینک چه می‌گوید؟!.
    ـ ‌فرمودید؛ "یکی از راه‌های مهار و کنترل تورّم، هدایت نقدینگی به سمت تولید است". آقای رئیس‌جمهور! در دوران دولت شما نقدینگی چند برابر شده و به رقم فوق نجومی یک تریلیون و چهار صد و پنجاه هزار میلیارد تومان رسیده است و به گفته وزیر کابینه جناب عالی؛ حتی یک ریال آن هم به سمت تولید نرفته است!.
     ـ فعالیت هسته‌ای کشورمان را به باد دادید! از ایران مقتدر تصویری ذلت‌بار به دشمنان ارائه کردید، درباره مقابله با رکود و احترام به پاسپورت ایرانی و جلب سرمایه‌های خارجی و سپردن پروژه‌های عمرانی به داخلی‌ها و دهها نمونه دیگر از این دست نیز داد سخن فراوان داده بودید که با عرض پوزش باید از خودتان پرسید کدامیک از آنها تحقق یافته است؟!.
    ـ جناب آقای روحانی!؛ حضرتعالی به ‌رغم سوگندهای غلیظ و شدید درباره ضرورت نقد و دعوت از همگان برای انتقاد از دولت، کمترین انتقادی را بر نتافته و تحمل نکرده و نمی‌کنید و در مقابل هر نقد دلسوزانه، منتقدان را به باد اهانت و ناسزا گرفته‌اید که از آن جمله اند این عناوین:
    بی‌سواد، بی‌شناسنامه، مزدور، کاسب تحریم‌، کودک‌صفت، حسود، بزدل، ترسو، جیب‌بر، بی‌قانون، مستضعف‌ فکری، بیکار، متوهم، غوطه‌ور در فساد، سوءاستفاده‌گر، خرابکار، عقب‌مانده، تازه به دوران رسیده، عصر حجری، هوچی‌باز، منفی‌باف، یأس‌آفرین، ناشکر، باید به جهنم بروند! و ... و اخیرا؛ انقلابیون نفهم!، یک مشت لات!.
    و این در حالی است که امروزه همگان شاهدند که حق با منتقدان بوده است و جنابعالی و دوستانتان راه را به خطا رفته‌اید!.
     اکنون سؤال از رئیس‌جمهور محترم این است که کدامیک از آنچه که به اختصار در این نوشته آمده است غیر واقعی و قابل انکار است؟ اگر قابل انکار نیست ـ که نیست ـ باید بپذیرید طی ۵ سال گذشته به بیراهه رفته‌اید و برخلاف قسم جلاله‌ای که یاد کرده بودید و در صدر این نوشته به آن ‌اشاره شد، توان اداره کشور را نداشته‌اید!.
    نمی‌گوییم: «چون به گَردَش نمی‌رسی، بَرگَرد»، چرا که جنابعالی با رای مردم بر کرسی ریاست جمهور نشسته‌اید و اگرچه همخوانی وعده‌ها با رای مردم نیز بخشی از «حق‌الناس» است که اگر رعایت نشود حق رای‌دهندگان یعنی همان حق‌الناس ضایع شده است، ولی به صلاح خود شما، مردم، نظام و انقلاب است که دست به یک خانه‌تکانی اساسی و گسترده در دولت بزنید و ضمن سپردن کارها و مسئولیت‌ها به افراد شایسته و کاردان، در انجام امور نیز از افراد دلسوز و کارآمد و آزمون داده مشورت جدی بگیرید تا لا‌اقل بخشی از زیان ‌های فراوانی که تا‌کنون دولت جنابعالی به ملّت تحمیل کرده است جبران شود.
    در میان وزرا و مدیران کابینه شما، افراد کاردان و دلسوخته کم نیستند ولی سخن درباره آن عده از اعضای دولت جنابعالی است که به زندگی‌های ‌اشرافی و یا داشتن ارتباط با فتنه ۸۸ آلوده‌اند. این عده، افراد ناشایسته و همسو با آلودگی خویش را در بدنه دولت شما نفوذ داده‌اند و در نهایت برای جنابعالی نه «یار شاطر» که «بار خاطر» هستند.
    این نکته هم گفتنی است که این روزها مدعیان اصلاحات یعنی همان‌ها که به صراحت دولت شما را «رحم اجاره‌ای»! خود می‌دانستند نیز سخن از تغییرات در کابینه دارند ولی با دقت در نظرات آنان متوجه می‌شوید که در پی اخراج نیروهای کارآمد و جایگزینی آنها با مشتی دیگر از ‌اشراف و شماری از دین به دنیا فروخته‌ها هستند.
    
یک صحنه از تظاهرات بازاریان تهران


    
صفحه اول شماره یکشنبه سوم تیرماه 1397 روزنامه حکومتی کیهان


    
تیتر بزرگ روزنامه جهان صنعت درباره اقتصاد ایران

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
انگليسي هاي متجاوز خيلي زود آزاد شدند!
آزاد شدن و خروج دو عضو نيروي دريايي و شش تفنگدار انگليسي از ايران در تاريخ 24 ژوئن 2004 تعجب برانگيز بود. گمان نمي رفت اين نظاميان که چهار روز پيش از آن به اتهام تجاوز به آبهاي ايران در اروند رود، دستگير شده و به تهران منتقل گرديده بودند به اين آساني و سرعت آزاد شوند زيرا كه جهانيان عكس هاي آنان را با چشم بسته و در حال اعتراف در تلويزيون تهران ديده بودند و خبر آزادشدنشان با اين سرعت ،باعث تعجب شده بود.
     اين انگليسي ها که بخشي از نيروهاي اشغالگر انگليسيِ جنوب عراق بودند با سه قايق گشتي به آبهاي ايران تجاوز کرده بودند و سلاح هاي متعدد از آنان به دست آمده بود. حرکت دادن اين عده پس از دستگيري باچشم بسته، ماجراي گروگانهاي آمريکايي در سال 1979 را در اذهان تداعي مي کرد و گمان نمي رفت در مدتي کوتاه آزاد شوند. معمولا متجاوزان به قلمرو يک کشور را مدتي در بازداشت نگهميدارند تا سرمشقي براي ديگران شود که مسئله را تکرار نکنند و وارد قلمرو يک کشور مستقل نشوند.
    
نظاميان انگليسي پس از دستگير شدن به اين صورت حرکت داده مي شدند

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در ايران هرگونه اصلاحات بايد از مطبوعات آغاز شود
انتشار گزارش حادثه مرگبار پنجم تيرماه 1383 برخورد تانكر در راه زاهدان با چند اتوبوس در يكي از روزنامه هاي پايتخت، بارديگر ضعف خبرگيري و خبرنويسي در مطبوعات ايران را آشگار ساخت.
     اين روزنامه در«ليد» خبر (پاراگراف اول) ننوشته بود كه حادثه در كجا اتفاق افتاده كه در چنين خبري، هر خواننده (مخاطب) مايل به ديدن فوري آن عبارت است، و سپس شرح ماجرا را از قول يك مقام انتظامي زاهدان نوشته بود كه استنباط شد حادثه در آنجا اتفاق افتاده بود. شروع گزارش رويدادي كه مشهود است و محرمانه نيست از زبان يك مقام، کاري است که در «خبرنويسي حرفه اي» تاييد نمي شود. چنين اظهاراتي بايد پس از شرح عناصر اصلي خبر (عناصر ششگانه: چه وقت، کجا، چي و کِي؟، چرا و چگونه) آورده شود.
     دهها سال است که اصحاب نظر اين جمله واحد را مي گويند و تکرار مي کنند: "در ايران بايد هرگونه اصلاحات، از رسانه هاي همگاني آغاز شود. ".
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
«شوراي نگهبان» دادگاه قانون اساسي نيست ـ ايران نياز مبرم به يک دادگاه قانون اساسي دارد
در روزنامه غيرسياسي همشهري، چاپ تهران در تيرماه 1383 از قول وزير دادگستري وقت نوشته شده بود كه چون ما داراي «شوراي نگهبان» هستيم، ديگر نيازي به ايجاد دادگاه قانون اساسي احساس نمي شود.
    بايد گفت كه اصول 91 ، 93 ، 94 ، 96 ، 98 و 99 قانون اساسي وظايف شوراي نگهبان را كه عمدتا يك بال قوه مقننه است روشن ساخته است. پاسداري از قانون اساسي كه بر عهده رئيس جمهور هم گذارده شده به مفهوم مرجع رسيدگي به تظلمات مربوط و ناشي از نقض قانون اساسي نيست. اصل 159، مرجع رسمي تظلمات و شكايات را دادگستري (قوه قضائيه) معيّن كرده كه مي تواند حكم لازم الاجرا صادر كند. اگر شوراي نگهبان بخواهد به اين شكايات رسيدگي و حُكم بدهد، تشكيلاتي دهها برابر سازمان فعلي آن، و نيز آيين دادرسي لازم دارد و همچنين ضمانت اجرايي حکم و دستگاه اجراي آن.
    آيت الله يزدي در زمان رياست خود بر قوه قضايي وعده ايجاد يک دادگاه قانون اساسي را داده بود. چنين دادگاهي رسيدگي ماهوي به دادخواست هاي مربوط به نقض قانون اساسي را خواهد کرد. بسياري از مسائل ناشي از ناديده گرفته شدن حقوق مصرح در قانون اساسي است. دادگاه مرجعي است که هرکس براي تظلم مي تواند به آن رجوع کند و متوسل شود و پاسخ رسمي را به صورت حُکم دريافت دارد.
    در بسياري از کشورها، هر مامور پليس و هر معلم مدرسه، هر سال يک بار و هر حقوق بگير ديگر از صندوق دولت و شهرداري ها هر سه سال يک بار بايد قانون اساسي کشور خود را امتحان دهد تا پيمان نامه استخدامي او تجديد شود. همچنين هرکس مي تواند نقض قانون اساسي را به صورت اعلام جرم به دادستان اطلاع دهد. چون نقض قانون اساسي يک جرم در جنبه عمومي است (غير قابل گذشت)، تعقيب قضايي قطي خواهد بود و مشمول قاعده مرور زمان نخواهد شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اظهار نظر درباره نخستین مصاحبه حسن روحانی در سمت رئیس جمهور منتخب: احیاء انجمن صنفی روزنامه نگاران به شکل سابق، نه!
چهارم تیرماه 1392 (ژوئن 2013)، از طریق این تاریخ آنلاین، دو روزنامه نگار برون مرز درباره یک مورد از اظهارات حجت الاسلام حسن روحانی در نخستین مصاحبه او در سمت رئیس جمهور منتخب اظهار نظر کرده بودند که خلاصه این اظهار نظرها از این قرار است:
    ـ انجمن صنفی روزنامه نگاران به آن صورتی که در دوران حکومت محمد خاتمی بود بهتر است که احیاء نشود. انجمن صنفی طبق استاندارد بین المللی، بله. طبق تعريف؛ انجمن صنفی از روزنامه نگاران حرفه ای ـ روزنامه نگارانی که پیشه ای دیگر جز تدریس و نوشتن نداشته، دست کم پنج سال سابقه خبر و نظر (مقاله) نویسی موفقت آمیز داشته با تحصیلات مربوط و بدون آلودگی قبلي سیاسی و دولتی تاسيس مي شود. هیات رئیسه صنف بمانند سندیکای غیر فعال 51 ساله روزنامه نگاران ایران انتخابی بايد باشد و با رای مخفی در اجتماع اعضاء. قبل از انتخابات هیات رئیسه، انجمن رئیس سِنّی بايد داشته باشد و نه تحمیلی و .... طبق تعاریف و اصول روزنامه نگاری، ناشر و صاحب یک رسانه؛ روزنامه نگار محسوب نمی شود و کارفرما است. یک مثال: مدیر کمپانی جنرال الکتریک آمریکا که صاحب شبکه «ان بی سی» است نمی تواند روزنامه نگار به حساب آید. گردانندگان انجمن صنفی سابق سیاسیون بودند و هدف سیاسی داشتند. ناشران، صاحبان و مدیران رسانه ها می توانند بروند و انجمن خودرا تشکیل دهند به نام انجمن ناشران مطبوعات. معمولا کارفرما در طبقه دیگری قرار دارد و کننده کار نیست.
    ـ رسیدگی فوری به صدها تقاضای مجوز نشریه و عمدتا ماهنامه و فصلنامه که سالهاست ـ و برخی از آنها تعمدی ـ در نوبت مانده اند که باعث ایجاد خشم و ناخرسندی در پاره ای از متقاضیان شده و دست به جمع آوری مدرک علیه مجوزهای خارج از نوبت زده اند تا به موقع آنهارا کتاب کنند و بگویند که حق الناس و عدالت رعايت نشده است که تبعیض از موارد ظلم است. صدور مجوز به معنای انتشار نیست زیرا که در شرایط امروز ـ گرانی کاغذ و مرکب چاپ ـ انتشار نشریه تازه بعید به نظر می رسد. [این مشکل برطرف شده و به نظر می رسد که علی جنتی وزیر ارشاد کابینه حسن روحانی و حسین انتظامی معاون مطبوعاتی این وزارت که یک روزنامه نگار با تجربه است ترتیب تسریع کار رسیدگی به درخواست های صدور مجوز نشریات را داده اند.].
    ـ لازم است که وزارت ارشاد کاملا نوسازی شود. در همان دهه 1340 هم به مجلسین پیشنهاد شده بود که نام آن را به جای وزارت اطلاعات و جهانگردی، وزارت ارشاد و رسانه های همگانی بگذارند. در تعریف؛ هرگونه نشریه، وبسایت، کتاب، فیلم (ازجمله فیلم سینمایی)، عکس، نمایش، رادیو ـ تلویزیون و از این قبیل ـ رسانه همگانی (مَس میدیا) خوانده می شوند که وسیله آموزش عمومی و خبر و نظر زساني هستند و کار فرهنگی می کنند و چاپخانه، فرستنده های الکترومانیتیک و اینک اینترنت ابزار کار نها.
    ـ بررسی پرداخت غرامت به روزنامه نگاران اخراجیِ دو سال پس از انقلاب، پیش از اینکه خیلی دیر شود و ... و رسیدگی به مسئله شرکت تعاونی مسکن مطبوعات (تاسیس در سال 1371) که موسس و مدیر بعدی آن از کشور فرارکرده و پناهنده آمریکا و نروژ شده اند و پول چندین روزنامه نگار برباد رفته و دولت احمدی نژاد با آن برنامه خانه سازی پُر سر و صدای خود (مسکن مِهر) ناله های آنان را نشنیده گرفته بود.
    ـ رسانه هاي عمومي (نه اختصاصي ـ حزبي، وابسته به جناح هاي سياسي و اصحاب منافع و نفوذ) باید ارشاد شوند که طبق قواعد روزنامه نگاري (ژورناليسم) به وظیفه خود عمل کنند. نشريات موسسات عمومي (دولت، شهرداري ها و ...) نيز بايد در چارچوب کار خود و وظايف موسس عمل کنند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اظهارات رهبرجمهوری اسلامی در دیدار با رئیس و مسئولان قوه قضائیه، تیتر اول روزنامه های تهران شماره ششم تیرماه 1398ـ پاسخی به آمریکا

    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پنجم تیرماه 1401 رئیس قوه قضائیه: مردم از وضعیت اقتصادی ـ معیشتی، ناهنجاری‌های اجتماعی و زیرپاگذاشته شدن برخی ارزش‌ها گلایه‌مند هستند
به گزارش پنجم تیرماه 1401 (26 ژوئن 2022) خبرگزاری تَسنیم به نقل از دستگاه خبررسانی قوه قضائیه، دومین نشست مشترک قوه قضائیه و قوه مقننه، یکشنبه (5 تیر1401) در پنجمین روز از هفته قوه قضائیه به میزبانی دستگاه قضاء برگزار شد.
    حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای رئیس قوه قضائیه در جریان این نشست با اشاره به مسائل و مشکلاتی که امروز گریبانگیر مردم است، اظهار کرد: "امروز مردم عزیز ایران اسلامی در خصوص موضوعاتی نظیر وضعیت معیشتی و اقتصادی، ناهنجاری‌های اجتماعی، شکسته‌شدن برخی حرمت‌ها و زیرپاگذاشته شدن برخی ارزش‌ها گلایه‌مند هستند و رنج می‌برند و ما به عنوان مسئولان و مقامات نظام وظیفه داریم که همه تلاش خود را در راستای رفع این گلایه‌ها انجام دهیم.".
    محسنی‌اژه‌ای مسئولیت حل و فصل بخشی از مشکلات و مسائل مردم را متوجه دستگاه قضائی دانست و با اشاره به انتظاراتِ به حق مردم از عدلیه [دادگستری ـ قوه قضائیه] گفت: "امروز مردمی که از عدم تحقق عدالت اجتماعی و تبعیض در رنج به سر می‌برند، این انتظار به حق را از عدلیه [دادگستری] دارند که توقعات‌شان را برآورده کند.".
    رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه "مردمِ ایرانِ اسلامی برای تحقّق ارزش‌هایی نظیر عدالت اجتماعی و از بین رفتن تبعیض انقلاب کردند، خون دادند، جانباز شدند و به رنج و سختی افتادند"، تصریح کرد: "ما باید نهایت تلاش خود را برای حل و فصل مسائل و مشکلاتی که مردم با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند انجام دهیم.".
    محسنی‌اژه‌ای با اشاره به وظایف و مسئولیت‌های قانونی این دو نهاد [قوه مقننه و قوه قضائیه]، اظهارداشت: مسئولیت مهم مجلس شورای اسلامی قانونگذاری و پایه‌گذاری و وظیفه دستگاه قضائی نظارت بر حُسن اجرای قوانینِ مصوّبه است؛ چنانچه قوه قضائیه در راستای نظارت بر اجرای دقیق، کامل و به‌موقع قوانین مصوّب مجلس تقویت نشود، زحمات و تلاش‌های قوه مقنّنه نیز کم اثر خواهد شد. تقویت دستگاه قضائی از جهات مختلف از جمله تجهیز منابع و نیروی انسانی، سبب تقویت قوای دیگر نیز می‌شود و اثرات تقویت قوه قضائیه، دستگاه‌های دیگر را نیز منتفع خواهد کرد.
    رئیس قوه قضائیه همچنین، طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده‌های قضائی را یکی از مشکلات جدّی مردم و مراجعه‌کنندگان به دستگاه قضائی دانست و بیان کرد: کوتاه کردن فرآیند رسیدگی به پرونده‌های قضائی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است چرا که تأخیر در رسیدگی به پرونده‌های قضائی از جهات مختلف از جمله جهات روانی و مادی برای مردم هزینه‌زا است.
    محسنی‌اژه‌ای با تأکید بر اینکه «کوتاه کردن فرآیندهای دادرسی» از برنامه‌های اصلی دستگاه قضائی است، گفت: در مقوله کاهش اطاله دادرسی و جلوگیری از طولانی شدن رسیدگی به پرونده‌های قضائی، لایحه ای را با در نظر گرفتن جمیع جوانب به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهیم کرد.
    رئیس قوه قضائیه در ادامه با بیان اینکه نمی‌توان رسیدگی به همه مسائل قضائی که برخی اطراف و جوانب متعدد و بعضاً متناقضی دارند را منحصر و خلاصه در قانون آیین دادرسی کیفری کرد، از ضرورت اتخاذ تدابیر و تمهید ترتیباتی در راستای رسیدگی به برخی پرونده‌های قضائی که بعضاً سالیان سال است به نتیجه ختم نشده‌اند، سخن گفت و در همین رابطه مشخصاً به موضوع برخی املاک و زمین‌های وقفی از جمله زمین‌های منطقه پاکدشت در اطراف تهران و رسیدگی ویژه به این مقوله در سال 1397 اشاره کرد.
    در این نشست بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به مشکلاتی که از ناحیه اسناد قولنامه‌ای در کشور به وجود آمده است، اظهار کرد: در قانونِ وضعیت ثبتیِ اراضی و املاکِ فاقد سند و همچنین قانون منع خرد شدن اراضی کشاورزی، باید بازنگری صورت بگیرد.
    وی افزود: در حالیکه در قانون برنامه ششم توسعه، حدِّ نصابی که برای صدور اسنادِ کاداستریِ [Cadastre] اراضی ملی از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک تعیین شده بود 110 میلیون هکتار بود، شاهد بودیم که در پایان سال گذشته، 130 میلیون هکتار از اراضی ملی دارای سندِ کاداستری شدند.*
    ـ ـ ـ ـ ـ
    *[Cadastre یک واژه یونانی است که از طریق امپرتوری روم باستان به زبان فرانسه راه یافته است و مفهوم آن روشن ساختن جزئیات ملک و مالک آن است. امپراتوران روم برای پس گرفتن اراضی دولتی ـ ملی ـ و یا اجاره بهای آنها، این واژه را بکار می بردند]
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تیتر بزرگ صفحه اول شماره ششم تیرماه 1401 روزنامه کیهان وابسته به دفتر رهبری و مطلب مربوط که انعکاس گسترده داشته است


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اشاره ها و سرنخهاي روز براي بررسي پژوهشگران
تأیید اعتبارنامه نمایندهِ منتخبِ شهرِ ... در مجلس شورای اسلامی که قبلا به جُرم سرقت چِک و نيز ادعای داشتن مدرک دکترا محکوم شده بود!
روزنامه آنلاین «بازتاب امروز» و به نقل از آن چند رسانه دیگر ازجمله صداي آلمان (دویچه وله) گزارش از تصویب اعتبارنامه یک نماینده منتخب مجلس شوراي اسلامي داده بودند که قبلا محکوم به 3 ماه و یک روز زندان به جرم سرقت چک و متهم به ادعاي داشتن مدارک علمی متعدد ازجمله داشتن مدرک دکترا شده بود.
    از این گزارش ها چنین بر می آمد که مجلس شورای اسلامی (دوره نهم) در جلسه ششم تیرماه 1391 (26 ژوئن 2012) خود به ریاست ابوترابی و به رغم اعتراض به اعتبارنامه آقاي ... نماینده منتخبِ شهرِ ...، با 150 رای موافق این اعتبارنامه را تایید کرده بود!.
    طبق آن گزارش ها، الیاس نادران و احمد توکلی در آن نشست مجلس، دلایل خودرا برای اعتراض به صلاحیت آقاي ... مطرح کرده بودند. نادران گفته بود که نماینده‌ی منتخب شهر ... در کَمپین انتخاباتی، خودرا دارای دکترای پیراپزشکی، کارشناسی ارشد علوم سیاسی، کارشناسی حقوق و مهندسی شهرسازی معرفی کرده بود درصورتی که طبق بررسی‌های دادگاه هیچیک از این مدرک‌ها را ندارد. [گويا رقیبان انتخاباتی آقايِ ... قبلا از او به دادگاه شکایت کرده بودند و به او اتهام ادعايِ نادرستِ داشتن مدارک علمی زده بودند و دادگاه بَدوي پس از استعلام از دانشگاه‌هایی که این شخص مدعی تحصیل در آنها بود، او را مجرم شناخته و به 6ماه حبس محکوم کرده بود. این حُکم در دادگاه تجدیدنظر به جریمه‌ی نقدی تبدیل شده بود و ....].
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
وفات دو برادر اهل اندیشه و قلم به فاصله 9 روز از یکدیگر در خرداد و تیرماه 1397 در تهران و پاریس ـ اشاره ای به چند خاطره
دکتر حسن و دکتر علی اصغر صدر حاج سیدجوادی


    دکتر حسن صدر حاج سيدجوادي؛ استاد ادبيات فارسي، از بنیادگذاران آموزشگاه عالي شميران، از نويسندگان روزنامه اطلاعات به مدت بیش از دو دهه، تحصيلکرده ايران و فرانسه ـ 28 خرداد 1397 در 89 سالگي در تهران درگذشت.
     دکتر حسن صدر حاج سیدجوادی در خانواده اي روحانی از معاريف قزوين به دنيا آمده بود و در ادبيات فارسي از دانشگاه تهران و ادبيات تطبيقي از دانشگاه سوربن فرانسه دکترا داشت.
     دکتر حسن به موازات تدريس در دانشگاه، از اواخر دهه 1330 عضو تحريريه روزنامه اطلاعات شده بود. وي در اين روزنامه ضمن نوشتن مقاله و تفسير، دبيري چند ميز خبري از جمله ميز اخبار فرهنگي و آموزش و پرورشی را بر عهده داشت و یک دوره هم سردبیر این روزنامه بود. او در سال 1340 (زمان نخست وزیری دکتر علی امینی) برای مدتی کوتاه مدیریت روابط عمومی وزارت فرهنگ (وزارت علوم، آموزش و پرورش و ارشاد کنونی) را عهده دار شده بود.
     سناتور عباس مسعودي مدیر مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات براي تنظيم و مدرن سازي آرشيو روزنامه اطلاعات (محل نگهداري عکس ها و سوابق رويدادها) و نيز تکميل کتابخانه مؤسسه ـ وابسته به اين آرشيو، از دکتر حسن حاج سيدجوادي خواسته بود که ضمن مقاله و نظرنويسي مديريت اين آرشيو و کتابخانه را بر عهده بگيرد و دکتر حسن موفق به انجام اين کار و مدرن سازی این آرشیو و کتابخانه شد.
     در 1351 سناتور مسعودي ناشر روزنامه اطلاعات درپي يک نظرسنجي گسترده از مخاطبان رسانه هایش که چه مطالبي را مي خواهند و چه مطالبی را نمی خواهند، به اين نتيجه رسيد که جامعه ايراني روشنفکرتر شده است و به مطالبِ در زمینه ارتقاء فرهنگي و معلومات عمومی توجه بيشتري دارد. در پي اين «دريافت»، وی دکتر حسن را سردبيرِ روزنامه اطلاعات کرد و وي تغييرات وسيعي در ترکيب اتاق خبر (دبيران ميزها و خبرنگاران) و موضوع مطالب به وجود آورد. از همين دوره بود که دبيران ميزها و خبرنگاران بر پايه استعداد، علاقه و معلوماتشان منصوب شدند.
     توجه دکتر حسن به مقالات، فيچر و تحليل ها بيش از سردبيران قبلي روزنامه اطلاعات بود. وي بر خلاف سردبير قبلي و بعدي روزنامه اطلاعات که سابقا کمونيست بودند روش بي طرفانه متمايل به وطن دوستي (ملی گرایی) داشت.
     افزايش مشغله دکتر حسن در مدرسه عالي شميران و تدريس در دانشگاه تهران سبب شد که سردبيري روزنامه اطلاعات را پس از چند سال واگذار کند و به مقاله نويسي باز گردد. در پي مصادره مؤسسه اطلاعات در شهریور 1358، دکتر حسن رابطه خود را با همکاران قطع نکرد و در گردهمايي های آنان شرکت مي کرد. دکتر حسن تا آخرين روزهاي عُمر خود از فعاليت هاي فرهنگي دست نکشيد.
     دکتر حسن مؤلف و مترجم کتاب هاي متعدد است که همگان عنوانين آنها را شنيده اند. يکي ار اين کتاب ها که «جالب» توصيف شده است «پيروزي لبخند» عنوان داشت و در اين کتاب از سناتور مسعودي و ديگران مثال آورده بود و نوشته بود؛ در برخورد با افراد و مقامات، داشتن رفتار ملايم، دوستانه، مؤدبانه و توأم با لبخند عامل پيروزی است و دست کم دشمني، خصومت و رنجش ايجاد نمي کند و راه را براي تماس هاي بعدي باز مي گذارد.
     دکتر علي اصغر صدر حاج سيدجوادي برادر بزرگتر دکتر حسن که چندي پس از پيروزي انقلاب مقيم فرانسه شده بود، 9 روز پس از وفات حسن، در بيمارستاني در پاريس درگذشت. وي مدتي بود که در اين بيمارستان بستري بود . دکتر علي اصغر، پنجم تير 1397 از اين دنيا رفت. وي 94 سال عُمر کرد.
     دکتر علي اصغر تفکّر چپگرايانه ویژه و مي توان گفت ناسيونال سوسياليستي داشت. وي در تهران و فرانسه، در رشته حقوق تحصيل کرده بود و اطلاعات وسيعي از تاريخ عقايد، نظرات و فرضيه ها داشت. او در جواني به حزب نيروي سوم که منشعبينِ از حزب توده به رهبري خليل ملکي آن را ايجاد کرده بودند پيوسته بود. اين جماعت حزب توده را عامل و دست نشانده دولت مسکو مي دانستند.
     دکتر علي اصغر که از هواداران راه مصدق بود پس از برانداز ي28 اَمُرداد 1332 به کار قلم ادامه داد. نوشته هاي او بر ضد استبداد، فاشيسم و نقض حق بود و از دیدگاه خود، هدایت به راه درست و کمال. او که قلم را در امور دفاع از جامعه برابر با گلوله مي دانست از 1335 وارد روزنامه اطلاعات شد و دبير صفحات لايي (سِکشن B) اين روزنامه ـ که پس از او، اين سمت به دکتر انور خامه داده شد.
     اين نگارنده (نوشيروان کيهاني زاده) به خاطر دارد؛ دکتر علي اصغر بود که نخستين مأموريت تهيه فيچر (گزارش مشروح توأم با سابقه مطلب و اظهارنظرهای مربوط) را در پاييز 1335 به او داد و آن تهيه يک فيچر (گزارش مشروح با ذکر سابقه) از نمايشگاه کشاورزي ايران در ميدان جلاليه (در محل پارک لاله کنوني) بود که حق التحرير آن پس از انتشار در روزنامه اطلاعات (یک صفحه تمام)؛ 15 تومان (150 قران) تعيين و پرداخت شد. این نمایشگاه به دست شاه گشایش یافت و کمیل شمعون رئیس جمهوری وقت لبنان و مهمان شاه در این مراسم حضور داشت. در روز افتتاح نمایشگاه، من (نوشیروان کیهانی زاده) در آنجا بودم تا فیچر مربوط را تهیه کنم. ضمن بازدید از غرفه های نمایشگاه، من که از روزنامه نگار شدنم دو ـ سه ماهی بیش نگذشته بود، گاهی جلوتر از شاه و مهمانش گام بر می داشتم که رسم نبود و من اعتناء نمی کردم. پس از چند مورد پیش رفتن، نعمت الله نصیری که هنوز سپهبد نشده بود، بازویم را گرفت و گفت که نباید جلوتر از شاه حرکت کنم و پرسید که چکاره ام، گفتم خبرنگار. شاه متوجه قضیه شد و با اشاره سر و بالابردن ابرو به نصیری چیزی را فهماند، ولی من از آن پس احتیاط کردم و چند قدم عقب تر رفتم و به تهیه گزارش ادامه دادم.
     براي دکتر علي اصغر، اطلاعات و کيهان ـ دو روزنامه رقيب یکدیگر ـ از نظر پرداختن به کارِ نوشتن تفاوت نداشتند. وي پس از روزنامه اطلاعات به موسسه کيهان رفت و نشريه اي به نام «کتابِ هفته» را در آن مؤسسه پايه گذاري کرد. علي اصغر چندي بعد (نيمه دهه1340) به روزنامه اطلاعات بازگشت و سردبير کل اين روزنامه شد.
     در اين دوره بود که وي «صفحهِ پنج ستون از پنج نويسنده» را ابتکار کرد. در زمان سردبيري دکتر علی اصغر بود که بيش از پيش به اخبار حوادث شهري و مشکلات و نظرات مردم (گزارش هاي ميداني) توجه ويژه شد، زيرا که او عقيده داشت هر حادثه شهري از دزدي، خودکشي، چاقو کشي، تجاوز و ... گرفته تا کمفروش، کلاهبرداری، مزاحمت و حتی تصادف اتومبیل، ضعف هاي جامعه را نشان مي دهد که با انعکاس آنها مي توان راه حل يافت و پيشگيري کرد.
     دکتر علي اصغر پس از تَرک سردبيري روزنامه اطلاعات، به نوشتن مقاله و نظر و عمدتا انتقادي در اين روزنامه و نشریات دیگر ادامه داد. از او مقالات و کتاب هاي متعدد به جای مانده است.
     دکتر علي اصغر که موافق نبود اورا «دکتر» بنویسند و بنامند، به موازات برادرش احمد (بعدا وزير کشور و دادگستري در کابینه دولت موقت انقلاب) به انقلاب پيوست و هر جا که رسيد سخنراني کرد. دکتر علي اصغر معتقد به اداره کشور توسط شوراها بود و نیز انتصاب مديران اقتصادي از ميان کارشناسان اهل حرفه، پاکدست و ميهن دوست بود. او بر موضوع اقتصاد تأکید داشت. دکتر علی اصغر از تمجيدگران آيت الله طالقاني بود. در سال انقلاب چند بار دولت وقت در صدد بازداشت او برآمد.
     پس از انقلاب ، اصرار علی اصغر بر حفظ اقتصاد کشور بود. وي در سال 1360 از میهن خارج شد، به فرانسه رفت و تا پايان عُمر در آنجا بود. دکتر علي اصغر در فرانسه نيز به کار نوشتن ادامه داد و مقالات او تا چندماه پيش از وفات (ماههای نخست سال 2018) در روزنامهِ «ايران تايمز» چاپ واشنگتن انتشار مي يافت که عمدتا اندرزگونه به نظر می رسید. وی پیش از تَرک وطن گفته بود که سرنوشت نظام جمهوری اسلامی به اقتصاد کشور وابسته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي داستان نويسي
زادروز داستان نگار برزيلي و ماجراي شنيدني فوت او
Joao Guimar Rosa

بيست و هفتم ژوئن 1908، Joao Guimar Rosa داستان نگار برزیلي به دنیا آمد و 59 سال عُمر کرد. او که کار نویسندگی را از 21 سالگی آغاز کرده بود بیش از 12 داستان و صدها مقاله و نقد ادبی نوشت.
    این داستان نگار علاوه بر زبان مادری (پرتغالی) می توانست به زبانهای انگلیسی، آلمانی، روسی، فرانسه، عربی و ایتالیایی بخواند، بنویسد و مکالمه کند. او تا حدودی زبان سانسکریت هم می دانست.
    ماجرای فوت او شنیدنی است. 19 نوامبر 1967 برای بزرگداشت وی، نشستی برپا شده بود. در پی سخنرانی چند ادیب در وصف او، چون نوبت سپاسگزاری از آن همه قدردانی و دریافت تقدیرنامه به او رسید، در جاي خود تکانی نخورد. نگاه حاضران متوجه او شد که روی یک صندلی ردیف اول نشسته بود و معلوم شد که فوت کرده است.
    Joao Guimar Rosa در عین حال یک دیپلمات کشور خود بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
انتشار نخستين مجله ويژه بانوان در جهان در سال 1693
27 ژوئن سالروز انتشار نخستين مجله بانوان جهان در سال 1693در لندن است. مدير آن مردي به نام «جان دانتون» بود. اين مجله بعدا يك صفحه هم تحت عنوان «صفحه مسائل» داير کرد كه در آن به پرسش هاي عمومي مربوط به مسائل خانوادگي و زناشويي خوانندگان پاسخ داده مي شد. نام اين مجله؛ Ladies’ Mercury بود.
    370 سال پس از انتشار اين مجله، ايران داراي يک مجله بانوان شد که ابتدا در مشهد (خراسان) انتشار مي يافت. فرخ رو پارساي دختر ناشر اين مجله، در دهه 1960 وزير آموزش و پرورش ايران شد. مجله هاي بعدي اختصاصي بانوان در ايران، کار خود را از دهه 1340 آغاز کردند که معروف ترين آنها؛ «اطلاعات بانوان» و«زن روز» بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
فرق روزنامه حزبي و حرفه اي - جهت گيري سياسي کار روزنامهِ حزبی (روزنامهِ اختصاصي) است، نَه روزنامه حرفه ای ـ مسئله تملّک رسانه ها در قرن 21!
کرک پاتريک

«كليتون كرك پاتريك» سردبير سابق شيكاگو تريبيون و از روزنامه نگاران بنام قرن بيستم آمريکا در ژوئن 2004 در 89 سالگي فوت شد. وي که از سال 1937 وارد حرفه روزنامه نگاري شده بود در سال 1969 به سردبيري شيكاگو تريبيون ارتقاء يافته بود.
     «کرک پاتريک» بلافاصله پس از به دست گرفتن سردبيري شيکاگو تريبيون روش اين روزنامه را كه دهها سال راستگرا بود تغيير داد و بي طرف كرد؛ زيرا كه طبق اصول روزنامه نگاري حرفه اي، تنها روزنامه هاي حزبي حق دارند مستقيما «جهتگيري سياسي» داشته باشند، نه روزنامه هاي عمومي (حرفه اي) كه با پول آحاد مردم (تكفروشي و اعلان) به حياتشان ادامه مي دهند.
    برپايه اصول ژورناليسم حرفه اي كه «كرك پاتريك» آن را دقيقا در شيكاگوتريبيون به اجرا درآورد، دفاع از وطن و منافع هموطنان از وظايف و تكاليف يک روزنامه عمومي و حرفه اي است، ولي اگر چنين روزنامه اي «جهت سياسي خاصي» را درپيش گيرد و آن را در انتخاب مطالب و در لابلاي گزارش هاي معمولي خود (كه ذاتا بايد مطلق باشند) بكار برد، از كسوت يك رسانه عمومي (قاعدتا بي طرف) خارج مي شود. به نظر كرك پاتريك، يك روزنامه حزبي مي تواند مطلب غیر سیاسی بنویسد ولي روزنامه حرفه اي حق ندارد به تلقين سياست ها و نظرات يك جناح دست بزند. با اين روش بود، كه تيراژ تريبيون در اندك مدتي سه برابر شد.
    - - - - -
    از آغاز قرن 21 کمپاني هاي خارج از حرفه ژورناليسم و اصحاب منافع و عمدتا در آمريکا براي اينکه ابزار نفوذ بهتري در تصميمات دولتي به سود خود و انتخاب نمايندگان و مديران مورد نظر داشته باشند دست به خريد (تملّک) رسانه هاي حرفه اي (حرفه اي پيشين) زده اند و ژورناليسم حرفه اي را عملا اختصاصي و ديکته نويس و «گوش به فرمان» خود کرده اند و سرچ انجين ها نيز مطالب همين دسته از رسانه ها را انتقال مي دهند. نمونه بارز آن؛ درگيري با چهل و پنجمين رئيس جمهوري آمريکا است که دو دستگي در اين جامعه را بيش از هميشه گسترش داده است. تداوم اين وضعيت باعث عموميت يافتن سوشل ميديا و «هرکس ژورناليست» شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
ورود آمريکا به جنگ جهاني اول و خروج از انزوا، قدرت شدن و اَبَرقدرت شدن ـ نقش جنگ براي آمريکا
Woodrow Wilson

بيست و هفتم ژوئن 1917 (ششم تیرماه 1296) و در جریان جنگ جهاني اول (معروف به جنگ اروپائيان ـ جنگ بزرگ) نخستين يکان نظامي آمريكا اعزامي به اروپا براي شركت در این جنگ و نبرد بر ضد آلمان، وارد فرانسه شد. [نخستين گلوله اين جنگ در تابستان 1914 شليك شده بود.]. با ورود اين يگان نظامي به فرانسه، انزواي طولاني آمريكا (ايالات متحده) نيز پايان يافت و طولي نکشيد که وارد ميدان بازي جهان شد كه پس از ورود به جنگ جهاني دوم، از ميان ويرانه هاي اين جنگ به صورت اَبَرقدرت سربرآورد و از 1991 پس از خروج رقيب (اتحاد جماهیر شوروي) از صحنه و سپس فروپاشی معماگونه اش، ميداندار بازي قدرت شده است. ورود ايالات متحده در هر دو جنگ بزرگ جهاني قرن بيستم، با محاسبه دقيق و از اواسط هر دو جنگ آغاز شده بود. مورخان، «جنگ» را عامل پيدايش قدرت آمريكا نوشته اند.
    در آغاز جنگ جهانی اول، دولت واشنگتن به رغم پیروزی 15 سال پیش از آن در جنگ با اسپانیا و گسترش قدرت خود به مشرق زمین تا گوام و فیلیپین، همچنان به سیاست Isolationism ادامه می داد. وودرو ویلسون رئیس جمهوري وقت به رغم اعلام بی طرفی آمریکا در قبال جنگ قدرت های اروپایی که نتیجه رقابت های استعماری و سهم خواهی از استثمار ملل دوردست بود، به صادرات انواع کالا و سرمایه به انگلستان ادامه می داد. هفتم ماه می 1915 (سال دوم جنگ) شلیک یک زیردریایی آلمانی به کشتی مسافربر لوسیتانیا Lucitania در اقیانوس اطلس و غرق شدن آن که در میان مسافرانش 128 آمریکایی هم بودند و انتشار این خبر در روزنامه های آمریکا نظر ویلسون را که در جستجوي فرصت بود تا حدی جلب کرد، ولی اقدامی نکرد و حتی خبر کشف یک تلگراف رمز توسط سرویس جاسوسی انگلستان را که دولت لندن متن آن را برایش فرستاده بود افشاء نکرد. این تلگراف را آرتور زیمرمن Arthur Zimmermann وزیر امورخارجه وقت آلمان امپراتوری (رایش) برای سفیر این کشور در مکزیک مخابره کرده بود و در آن خواسته بود که به دولک مکزیک قول دهد که اگر به اتحاد آلمان ـ اتریش و عثمانی بپیوندد، پس از جنگ کمک خواهد کرد که هشت ایالت از دست رفته خود در جنگ با دولت واشنگتن ازجمله کالیفرنیا، آریزونا و ... را پس بگیرد. این تلگرام اواخر سال 1916 «دی کُد» شده بود. ویلسون برای ورود به جنگ اروپاییان که تئودور روزولت (رئیس جمهور پیشین) اصرار به آن داشت دلایل و توجیه و نیز فرصت بیشتری می خواست که دولت آلمان در ژانویه 1917 با صدور یک اعلامیه که کشتی های حامل خواربار و اسلحه به مقصد انگلستان را ـ صرف نظر از پرچم کشتی ـ غرق خواهد کرد این فرصت (بهانه) را داد. ویلسون 2 اپریل از کنگره مجوز دادن اعلان جنگ به آلمان و متحدانش را درخواست کرد که تصویب شد. [در سنای آمریکا تنها شش سناتور و در مجلس نمایندگان فقط 50 نماینده رای مخالف داده بودند]. ویلسون ششم اپریل 1917، نخست به آلمان امپراتوری و چندی بعد به اتریش اعلان جنگ داد ولی در فرستادن نیروی زمینی به اروپا شتاب نکرد. [ناوگان آمریکا تقریبا بلافاصله پس از صدور اعلان جنگ، وارد عملیات شده بود.]. کنگره آمریکا (قوه مقنّنه) برای تامین نیروی مسلح کافی، ضابطه Selective Service Act را تصویب کرد که نوعی سربازگیری (در زمان جنگ) است و با اجرای این قانون، شمار نیروهای مسلح آمریکا از 250 هزار به 4 میلیون افزایش یافت. ژنرال جان پرشینگ Gen. John Preshing نیز به فرماندهی نیروهای اعزامی آمریکا به جنگ جهانی اول منصوب شد. نخستین نیروهای اعزامی که از سپاه تفنگداران (مورین کُر) بودند 27 ژوئن وارد فرانسه شدند عمده نیروهای آمریکایی در جنگ جهانی یکم در تابستان سال 1918 پای به اروپا گذاردند که با ورود آنان، موازنه قوا برهم خورد و آلمان و متحدینش شکست یافتند. در این جنگ، شمار تلفات آمریکا از این قرار بود: 116 هزار و 708 کشته، 204 هزار و دو مجروح.
    پس از جنگ، تلاش ویلسون با دادن پیشنهاد که به اصول ویلسون معروف شده اند به جایی نرسید و زیاده خواهی فاتحین اروپایی جنگ و اِعمال تحمیلات سنگین به ملت آلمان زمینه ظهور هیتلر و آغاز جنگ جهانی دوم را فراهم ساخت. تحولی که ورود آمریکا به جنگ جهانی اول به وجود آورد خارج ساختن این کشور از انزوا و ورود به صحنه سیاست گیتی و قدرت شدن و ابرقدرت شدن بود.
    مورخان تاریخ معاصر هنگام بحث از تلاش دولت واشنگتن برای حفظ این قدرت نوشته اند که دولت ایالات متحده از نیمه دهه 1970 و در جریان جنگ سرد دو ابرقدرت وقت یادگرفت که با ایجاد اندیشکده ها (انستیتوهای متعدد مطالعات استراتژیک و بنیادهای پژوهش های سیاسی ـ اقتصادی ـ اجتماعی ازجمله بررسی مسائل جهانی و منطقه ای، تلاش های ایدئولوژیک و رویدادهای روزانه) راههای جلب اصحاب نظر و اطلاع را بیابد، آنان از سراسر جهان بیاورد و بکارگیرد و از طریق تحلیل های این افراد، از هر رویداد در هرگوشه از جهان برای پیشبرد سیاست های خود استفاده کند. [انگلیسی ها به این هدف از طریق برخورداری از دانش، مهارت و استعداد فارغ التحصلان انگلیسی «کالج ایتون» رسیده اند که این کالج از سال 1441 برای آن دولت؛ مَرد آگاه و محیط بر امور، سیاستمدار، دولتمرد و اندیشمند پرورش داده است بگونه ای که 18 تن از نخست وزیران انگلستان از این کالج واقع در برکشایر بیرون آمده بودند. هنری ششم پادشاه انگلستان در سال 1440 تصمیم به ایجاد چنین آموزشکده ای گرفت که سال بعد در ماه ژوئن آغاز بکار کرد و تا به امروز بکار خود ادامه می دهد.].
    
نظاميان آمريکايي در خاک فرانسه، در حال رفتن به جبهه جنگ (تابستان 1917)


    
نظاميان آمريکايي در حال نبرد در خاک فرانسه و در کنار يک برکه آب با آلماني ها (تابستان 1918)


    
پياده شدن نخستين يکان نظامي آمريکا در خاک فرانسه در 27 ژوئن 1917

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که منشور ملل امضا شد ـ سازماني که فاتحانِ جنگِ با آلمان و ژاپن آن را ساختند و تاکنون حاصلي براي بشريت نداشته است
27 ژوئن سال 1945، منشور ملل متحد در نشست سانفرانسيسكو به امضاي نمايندگان 50 كشور از جمله ايران رسيد، ولي به سبب وجود نقص هايي در اين منشور از جمله ندادن اختيارات به «مجمع عمومي» و قرار دادن اختيارات اجرايي در دست «شوراي امنيت» با عضويت 15 دولت که در آن دولت هاي پنجگانه فاتح جنگ جهاني دوم حق ردّ (وتو Veto) قطعنامه هاي پيشنهادي را دارند؛ اين سازمان همانند «جامعه ملل پيش از آن» در پيشگيري از جنگ و خونريزي، حفظ صلح جهاني و حراست از حاكميّت و تماميّت اعضاي خود و رعايت حقوق بشر در کشورهاي عضو موثر واقع نشده و با اين منشور و اين اركان نخواهد شد. نبايد فراموش کرد که فکر ايجاد اين سازمان از فاتحان اصلي جنگ با آلمان نازي (آلمان ناسیونال سوسیالیست) و ژاپن است. اين فاتحان با هدف حفظ برتري خود بر جهانيان، انديشه تأسيس سازمان ملل را به ميان آوردند و چون کشورهاي مؤسس آن متحد يکديگر در جنگ با آلمان و يارانش ازجمله ژاپن بودند نامش را «سازمان ملل متحد» گذاردند.
    در طول عُمرِ سازمان ملل، تلاش پيگيري هم براي اصلاح منشور آن به عمل نيامده است، زيرا که دولت هاي فاتح جنگ جهاني دوم مايل به چنين اصلاحاتي نبوده و مي خواهند که ملل ديگر همچنان ديکته هايشان را بنويسند. ادامه طغيان هاي مردم ـ گروهي و انفرادي ـ عمدتا نتيجه همين بي اعتنايي سازمان ملل نسبت به رعايت کامل حقوق انسان ها در کشورهاي عضو است. اگر بعضي اوقات از سوي يک مقام سازمان ملل واکنشي نسبت به نقض حقوق بشر در يک نقطه از جهان به عمل آمده بايد ديد که کدام قدرت پشت سر آن قرار داشته و ابراز اين واکنش را خواسته است.
    ديرزماني است که بسيار از انديشمندان، سازمان جهاني فعلي در نيويورک را سازمان دولت ها (نه، سازمان ملت ها ـ ملل) مي دانند و بسياري از روزنامه نگاران در اخبار مربوط، واژه «متحد» را از عنوان اين سازمان حذف کرده اند و کتابي نيز تحت عنوان «سازمان ملل نامتحد» انتشار يافته است. انديشمندان پيشنهاد کرده اند کشوري که در آنجا دولتش حقوق بشر را در مورد شهروندان رعايت نکند نبايد عضو سازمان ملل باشد و عضويت آن پس از ثبوت نقض حقوق شهروندي بايد به حالت تعليق درآيد تا مسئله را حل کند. بنابراين، اصلاحات منشور ملل مي تواند به انجام اصلاحات متعدد در کشورهاي عضو منجر شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آغاز کار نخستین نیروگاه هسته ای جهان و ...
نخستین نیروگاه اتمی برای تولید برق در جهان، 27 ژوئن 1954 (تیرماه 1333) در شهر 105 هزار نفری اوبنینسک واقع در صد کیلومتری جنوب غربی مسکو آغاز بکار کرد. در 2018 شانزده درصد نیروی برق جهان از چنین نیروگاههایی به دست می آمد. در این مراکز نیروی اتم، آب را بجوش می آورد و نیروی بخار حاصله، ژنراتورها را بکار می اندازد و برق تولید می شود.
    شهر اوبنینسک محل استقرار 12 انستیتوی علمی روسیه است که در زمینه هایِ مختلف استفاده از نیروی اتم پژوهش می کنند و به همین لحاظ این شهر به شهر علوم معروف است. در همین شهر بود که به خدمه نخستین زیردریایی اتمی شوروی آموزش حفاظتی داده شد.
    مصارف صنعتی و پزشگی نیروی اتم به مراتب بیش از استفاده نظامی از آن است. در سال 2018 بیش از 200 وسیله بحریه با نیروی اتم کار می گردند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
براندازي در گواتمالا به روش 28 اَمُرداد تهران
27 ژوئن 1954 طبق نقشه و با كمك سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (CIA) دولت انتخابي گواتمالا برانداخته شد.
    پس از براندازي دولت دمکراتيک مصدق در 28 امُرداد 1332 (آگوست 1953 ميلادي)، براندازي گواتمالا دومين رويداد از اين دست بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تظاهرات ژوئن 2004 ايرلندي ها بر ضد جنگ ـ نيکلاس کريستف: ايران برنده جنگهاي جورج دبليو بوش بود
25 ژوئن 2004 پيش از ورود جورج دبليو بوش رئيس جمهوري وقت آمريکا به ايرلند، يك سوم نيروي انتظامي اين كشور كوچك اروپايي، مركب از شش هزار تن، براي محافظت از جان او و كنترل تظاهراتِ ضد جنگ فراخوانده شده بودند. با وجود اين، بيش از ده هزار ايرلندي در خيابانهاي دوبلين تظاهرات كردند و متجاوز از ششصد ايرلندي پس از اينكه شنيدند كه بوش به جاي فرودگاه دوبلين از طريق فرودگاه «شنون» وارد آن كشور مي شود با شتاب زياد خود را به آنجا رسانيدند و برضد او شعار دادند.
     همزمان با ورود جورج بوش به ايرلند، «پت كاكس» رئيس پارلمان اروپا از دادگاه عالي اروپايي خواست كه موافقت اتحاديه مبني بر انتقال اطلاعات مسافران هوايي را به امريكا غير قانوني اعلام دارد و پُرس و جو از مسافران در فرودگاههاي اروپا را موقوف سازد.
     ايرلند كه در زمان ديدار جورج بوش، رياست نوبتي اتحاديه اروپا را برعهده داشت در عين حال ميزبان سران اين اتحاديه بود و بوش با هدف جلب حمايت اروپاييان از سياست هاي خود بويژه در قبال عراق و افغانستان به ايرلند رفته بود.
     مفسران اروپايي ضمن بررسي سياست هاي بوش در قبال عراق نوشته بودند كه عراقِ نفتدار و استراتژيک مي تواند يک منبع سرشار درآمد و قدرت براي آمريكا شود.
    ++++
    نيکلاس کريستُف روزنامه نگار آمريکايي در چهارمين گزارش خود که در ژوئن 2012 و در جريان ديدار ژورناليستي اش از ايران نوشته بود و در نيويورک تايمز انتشار يافته بود، نظر ديگري مطرح کرده بود. وي نوشته بود:
    "... ایران کشور پیچیده‌ای است و ما در مورد آن مکررا به خطا رفته‌ایم. برای شروع، به این فکر کنید که در دهه گذشته [دهه يکم قرن 21] کدام دولت [عملا ـ خواسته و يا نخواسته] ـ به ایران مساعدت بيشتري رسانده است. نه روسیه، نه چین و نه هند، بلکه ایالات متحده آمریکا در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش. بوش ابتدا، دولت طالبان را در افغانستان سرنگون کرد ـ دشمن مذهبي ايران در شرق اين کشور و سپس دولت صدام حسین در عراق را از ميان برداشت، همسايه غربي ايران را که تهدیدی مرگبارتر علیه اين کشور بود. به روابط امروز ایران و عراق نگاه کنید؛ دولت بوش تَن به جنگی پُر هزينه و تلفات در عراق داد اما به نظر می رسد که ایران برنده آن بوده است.
گروهي از معترضين ايرلندي

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
هوس نابجا کرد، آتيه سياسي اش خراب شد و زنش هم طلاق گرفت
جري

در پي يك افشاگري خلاف اخلاقِ حسنه، «جك ريان» نامزد حزب جمهوريخواه امريكا براي احراز سناتوري ايلي نوي كه احتمال پيروزي او زياد بود 26 ژوئن 2004 انصراف خود را اعلام كرد.
    اين افشاگري بر اين پايه بود كه «جك» چندي پيش كه با زنش «جري» به نيويورك رفته بود او را با خود به يك كلوبِ اصطلاحا «سِكس آزاد» بُرده بود و در آنجا هوس كرده بود كه مقابل چشم ديگران با جري (زنش) نزديكي كند كه «جري» بعدا به همين سبب طلاق گرفته بود.
جک ريان

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
کمونيست ها و آنارشيسم!
اظهارات 24 ژوئن 2004 فرماندار وقت استانبول تازگي داشت. وي انفجارهاي وقت در اين شهر بر ضد نشست سران ناتو را به پاي كمونيست ها نوشت. اين نشست در استانبول برگزار شده بود.
     با بيان اين موضوع، اصخاب نظر گفته بودند که اگر اتهام وارده از سوي فرماندار استانبول درست باشد؛ كمونيست ها اصول قديمي خودرا كه ردّ ترور بود رها ساخته و به راه آنارشيستهاي قرن 19 و اوايل قرن 20 قدم گذارده اند. آنارشيست ها عقايد سوسياليستي داشته اند، ولي براي رسيدن به هدف، ترور را هم ردّ نمي کنند.
    
صحنه اي از تظاهرات وقت در استانبول

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ژوئن 2022، وزارت امور خارجه روسیه: مسکو قصد ندارد به پیمان منع جنگ‌افزار هسته‌ای بپیوندد
خبرگزاری اسپوتنیک (به زبان فارسی) ـ 25 ژوئن 2022: ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که فدراسیون روسیه قصد ندارد به پیمان منع جنگ‌افزار هسته‌ایThe Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW), or the Nuclear Weapon Ban Treaty بپیوندد که عضو گیری در آن از سپتامبر 2017 آغاز شده است.
    شهر وین از 21 تا 23 ژوئن 2022 میزبان نخستین نشست نمایندگان 86 کشور امضا کننده معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای بود. کشورهای امضا کننده این معاهده عضو ناتو نیستند و سلاح هسته‌ای ندارند.
    به گفته زاخارووا، مسکو قاطعانه به این موضع پایبند است که توسعه معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای؛ زودرس، اشتباه و اساسا معکوس بوده است و شش کشور ازدارندگان سلاح هسته ای ازجمله آمریکا به پیمان قدیمی تر؛ Non-Proliferation Treaty هم نپیوسته اند.
    به گزارش اسپوتنیک، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه همچنین اظهار داشت که اتحادیه اروپا با تصمیم به اعطای وضعیت نامزدی عضویت به اوکراین و مولداوی، به «گسترش لجام گسیخته» خود ادامه داده و با این عمل، آیندهِ «اروپای متحد» و «ایده‌آل‌های آن» را قربانی کرده است.
    زاخارووا گفته است: اتحادیه اروپا با تصمیم به اعطای وضعیت نامزدی عضویت به اوکراین و مولداوی، در واقع تأیید کرده است که خطِ توسعهِ فعالِ ژئوپلیتیکیِ در فضای کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (اعضای شوروی پیشین) را ادامه می دهد تا از آن، اصطلاحا برای «مهار» روسیه استفاده ‌کند.
Maria Zakharova دارای دکترای روزنامه نگاری و شرق شناسی. او که 46 ساله است سال ها با خانواده اش در چین زندگی کرده بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
کُپی تیترهای چند روزنامه تهران، شماره های هفتم تیرماه 1399 حاوی خبرها و نظرها

    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 27 ژوئن
  • 1905:   در جریان اعتراض های مردمی سال 1905 روسیه، ملوانان کشتی جنگی روسی Potemkin ـ وابسته به ناوگان دریای سیاه به معترضین پیوستند که برضد ظلم حکومت تزار و فساد دولتی بپاخاسته بودند و دست به نافرمانی زدند. فرمانده و افراد ناو سپس به کشور رومانی پناهنده شدند. دولت تزاری بعد از پس گرفتن ناو، اسم آن را به Panteleimon تغییر داد. این ناو در جنگ جهانی اول شرکت کرد و در سال 1925 از رده خارج شد. اعتراضات 1905 روسیه که هرچند وقت یکبار تکرار شدند مقدمه انقلاب دگرگون ساز سال 1917 بودند. آن اعتراضات، قبل از انقلاب بلشویکی 1917 باعث شده بودند که تزار نیکلای دوم تفویض اختیار کند، ولی مؤثر واقع نشد. نافرمانی کارکنان ناو Potemkin سوژه یک فیلم سینمایی پُربیننده شده است.
        
    ناوِ پوتِمکین


        
        
  • 1924:   نيروهاي نظامي آمريکا پس از هشت سال به اشغال جمهوري دومينيکن Dominican (اینک کشوری 11 میلیونی در آنتیل بزرگ ـ منطقه کارائیب) پايان دادند. اشغال نظامی دومینیکن توسط آمریکا از 1916 آغاز شده بود. کریستوفر کلمبوس در نخستین سفر به قاره غربی در 1492 به دومینیکن رسیده بود. دومینیکن در سال 1821 اعلام استقلال کرد تا از اسپانیا جدا شود.
        
        
  • 1928:   James Collier نویسنده و تاریخدان نگار آمریکایی بدنیا آمد و در این روز در سال 2022 نود و چهارساله شد. او دهها کتاب داستان، کتاب برای کودکان، 8 جلد کتاب تاریخ آمریکا و نیز چند جلد کتاب تاریخ موسیقی و تاریخ پیدایش جاز تألیف کرده است.
        
  • 1941:   فنلاند بر ضد شوروي وارد جنگ شد. فنلاند از سال 1809 در تصرف روسیه بود و به صورت دوک نشینِ وابسته به روسیه اداره می شد که در جریان انقلاب بلشویکی و حذف دولت تزاری، با استفاده از فرصتِ پیش آمده اعلام استقلال کرد. سقوط دولت تزاری روسیه، در فنلاند نیز خلاء قدرت پدید آورده بود و طولی نکشید که بر سر نوع نظام حکومتی، جنگ داخلی آغاز شد. سوسیالیست ها خواهان نظام ساویت (همان نظامی که لنین در روسیه اعلام کرده بود) و سلطنت طلبان که ثروتمندان فنلاند بودند، نظامی مطابق سابق. فنلاند 338 هزار کیلومتریِ 5 میلیون و 500 هزار نفری با روسیه حدود 1300 کیلومتر مرز مشترک دارد.
        
        
  • 1941:   افراد مسلح دولت رومانی که این دولت متحد هیتلر شده بود در شهر یاشی Iasi = Iashi (اینک 291 هزار نفری) به جان یهودیان رومانیایی افتادند و بیش از 13 هزار تن از آنان را کشتند.
        
        
  • 1950:   دو روز پس از آغاز جنگ کره که با حمله ارتش کره شمالی به جنوب آغاز شده و شهر سئول در آستانه سقوط کردن قرارگرفته بود، دولت آمریکا بر پایه اخطار شوراي امنيت سازمان ملل به کره شمالي که نيروهاي خود را خارج سازد، تصمیم به دفاع از کره جنوبی گرفت و هري ترومن رئيس جمهوري وقت آمريکا 30 ژوئن اعلام کرد که مصوبه شوراي امنيت مبني بر دفاع مسلحانه از کره جنوبي را مي پذيرد و به کره جنوبی نيرو مي فرستد (که فرستاد) و متعاقب آمریکا چند کشور دیگر بلوک غرب. شبه جزیره کره که تا 1945 در دست امپراتوری ژاپن بود، با توافق فاتحان جنگ، موقتا به دو منطقه تقسیم شد و چون وعدهِ تأمین وحدت تحقق نیافت، شمالی ها برای تحقق وحدت، دست به لشکرکشی زده بودند و در مدتی کوتاه بیشتر سرزمین جنوب را تصرف کرده بودند. آمریکا پس از جنگ کره شماری از نیروهای نظامی خود را در آنجا مستقر ساخته و در کره جنوبی دارای قرارگاه نظامی است.
        
        
        
  • 1957:   در لندن، شورای پژوهش های پزشکی اعلام کرد که دود سیگار عامل عمده سرطان حنجره و ریه است. از آن پس بررسی درباره زیان های دود دخانیات گسترش یافت تا اینکه سازمان جهانی بهداشت سیگار را بزرگترین قاتل بشر اعلام و پیش بینی کرد که اگر دودکردن سیگار در همین وضعیت ادامه یابد تا پایان سال 2020 (سال جاری) تلفات سالانه آن از ده میلیون تن بالاتر خواهد رفت.
        
        
        
  • 1957:   یک توفان دریایی در این روز 400 تن را در دو استیت تکزاس و لوئیزیانای آمریکا کشت و زیانهای فراوان ببار آورد. این توفان از خلیج مکزیک و دریای کارائیب برخاسته بود.
        
  • 1960:   سومالي و ماداگاسکار ـ دو کشور از کشورهای قاره آفریقا استقلال يافتند.
        
        
  • 1977:   جیبوتی مستعمره فرانسه در منطقه شاخ آفریقا استقلال یافت. در جریان تقسیم سومالی و مناطق آفریقایی ساحل غربی دریای سرخ ميان قدرت هاي استعماري وقت، جیبوتی سهم فرانسه شده بود.
        
        
  • 2007:   تونی بلر پس از ده سال نخست وزیر انگلستان بودن، از این سمت کناره گیری کرد. او در حمله نظامی به عراق و تغییر دادن دولت این کشور، در کنار آمریکا بود.
        
  • 2008:   فیلد مارشال پارسیِ هند ـ سام جمشید مَنِکشاو در این روز در 94 سالگی درگذشت. وی نخستین فیلد مارشال هند بود و در زمان نخست وزیری بانوگاندی بیش از 4 سال رئیس ستاد ارتش هند بود و به استقلال یافتن بنگلادش کمک بسیار کرد. پدر او هرمزد یک پزشک بود و مادرش مهتا هر دو ایرانی تبار بودند. فیلد مارشال سام جمشید از ایران به عنوان «خاکِ پاک» نام می بُرد و به پارسی بودن خود افتخار می کرد.
        



        
        
  • 2022:   پوتین رئیس جمهوری روسیه فدراتیو پس از اعلام اینکه بزودی چند سامانه موشکی «اسکندر ـ ام» به دولت بلاروس تحویل خواهد داد گفت که آمریکا 200 سلاح هسته‌ای تاکتیکی در شش کشور اروپایی عضو اتحادیه آتلانتیک شمالی (ناتو) قرار داده است و 257 هواپیما برای انتقال آنها جهت بکار بردن احتمالی آماده شده است.
        



  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com