Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
22 اوت
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 22 اوت
ايران
گستردگی قلمرو ایران با بدست آمدن لوح به زبان پارسیِ باستان و به نام داریوش بزرگ در جنوب روسیه ـ تأیید گزارش 25 قرن پیش با کشف نقاب زرین
ماسک کشف شده در بلغارستان
آگوست 2004 يك باستان شناس بلغاري يك نقاب (ماسك) زَرّين را در 200 كيلومتري شرق صوفيه (پایتخت بلغارستان) كشف كرد كه متعلق به يكي از پادشاهان تراكيه (تراسيا ـ تريشيا) بوده كه 25 قرن پيش بر مناطق قسمت شمالي درياي اژه حكومت داشتند و در اين منطقه استخراج طلا و زرگري رواج داشت. ژنرالهاي ايراني ارتش داريوش بزرگ كه در سال 514 پیش از میلاد از دلتای دانوب گذشته و تا اوکراین و در منطقه دریای سیاه تا جنوب روسیه پيش رفته و پيشتر از همه این سرزمین ها، تراكيه را تصرف كرده بودند گزارش داده بودند كه بزرگان (سلاطين) آن منطقه (شمال دریای اژه) با ماسكي زرّين صورت خودرا مي پوشاندند و از مردم معمولي پنهان می کردند تا بالاتر از آنان جلوه كنند و با همين ماسك ها هم دفن مي شدند.
    در تابستان 2016 در محل شهر باستانی و ازمیان رفتهِ Phanagoria واقع در یک منطقه ساحلی شمال دریای سیاه (ناحیه «کراسنودرِ روسیه» ـ نه چندان به دور از کریمه) لوحی به خط میخی و به زبان پارسی باستان به دست آمده که نوشتهِ فرماندار محلی ایران، در زمان داریوش بزرگ و به نام این پادشاه ایرانزمین انشاء شده است. این لوح که یک سند تازهِ نشان دهنده وسعت قلمرو ایران در 25 قرن پیش است* اینک در دست روس ها است.
     كشف ماسك زرّين در شرق صوفیه كه «كيتوف» باستان شناس بلغاري 20 آگوست 2004 آن را در يك مصاحبه عمومي به معرض تماشا و عكسبرداري مطبوعات قرارداده بود گزارش افسران داريوش را که تسلط ایران بر بالکان شرقی، دلتای دانوب و منطقه دریای سیاه است تاييد كرده است.
     كيتوف گفته است كه قِدمِت آن نقاب زرين 25 قرن است كه صورت فرد در پشت آن كاملا پنهان مي شده و محل بيني، چشمها و لبها با ظرافت جا سازي شده است. وي گفته است كه پادشاه تراكيه را با همين ماسك دفن كرده بودند كه اينك به دست آمده است و اين ماسک نيم كيلو گرم وزن دارد.
    *کُپی پاراگراف های نخست یکی از گزارش های رسانه ای حاوی اعلامیهِ به دست آمدن لوحِ اثبات وسعت قلمرو ایران در 25 قرن پیش در زیر آمده است ـ سندی برای اثبات عظمت ایران و ایجاد غرور بیشتر در ایرانیان:
    



    
در این ناحیه در جنوب روسیه لوح داریوش به دست آمد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آخرين تعرّض نظامی ايران به يونان
22 آگوست سال 337 پيش از ميلاد، اردشير سوم شاه وقت ايران از دودمان هخامنشي دستور حمله نظامی تازه ای را به يونان صادر كرد. وي در پايان نخستين سال سلطنت خود چنين تصميمي را گرفته بود.
     طبق سنگنبشته هاي موجود، مقايسه قلمرو ايران در سال 486 پیش از میلاد ـ سال درگذشت داريوش یکم ـ با سال 337 پيش از ميلاد نشان مي دهد كه در اين 149 سال با همه نوسانهاي دربار هخامنشي، در خطوط مرزي اين قلمرو تغيير منفي ديده نمي شود كه نتيجهِ نظمي است كه داريوش برقرار كرده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جنگ ايران و عثماني بر سر ايروان
امپراتوري عثماني 22 آگوست سال 1635 شهر ايروان را از دست ايران خارج ساخت كه شاه صفي با اعزام نيروي تازه نفس از اصفهان آن را پس گرفت. در نبرد برسر ایروان پنج هزار تَن از عساکر عثماني به اسارت نیروهای نظامی ایران درآمدند. باوجود اين، سال بعد عثماني ها دوباره ايروان را تصرف كردند و مناقشه ادامه يافت.
     ايروان (پايتخت جمهوري ارمنستان) در پايان جنگ دوم روسيه با ايران و طبق قرارداد تركمن چاي (سال 1828) از ايران جدا و به روسيه داده شد. در آن سال یک سپاه از ارتش ایران از ایروان بسختی دفاع کرده بود. ارمنستان که قبلا وسعت بیشتری داشت از 25 قرن پیش تا زمان قرارداد ترکمن چای، متحد و یا وابسته به ایران بود و نظامیان ارمنی در جنگ های ایران و روم در کنار ایرانیان قرارداشتند. بسیاری از سرداران ارتش ایران از ارمنیان بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
منع انتشار جزئيات پرونده هاي قضايي در مراحل تحقيق ـ تکامل روزنامه نگاری و تحقیقات مستقل ژورنالیست
31 امُردادماه 1322 (آگوست 1943 ـ زمان اشغال نظامي متفقین) ايران داراي قانون منع انتشار مطالب پرونده هاي قضايي در مرحله تحقيق شد. با اين قانون، روزنامه ها و نشريات، نمی توانستند مانند گذشته تحقيقات پلیس و بازپرسي ها را منتشر سازند و انتشار جزئيات پرونده ها در مراحل تحقيق (پيش از صدور کيفرخواست و طرح در دادگاه) غير قانوني و براي نويسندگان و ناشران ناقض اين قانون مجازات زندان و جريمه نقدي و توقيف نشريه تا يك سال در نظر گرفته شده بود. استدلال دولت وقت هنگام تسليم اين لايحه به مجلس اين بود که در قریب به اتفاق کشورها، افشاي مطالب پرونده هاي کيفري در مراحل تحقيق ممنوع است [رسیدگی های پلیس و دادسرا، نه تحقیقات روزنامه نگار و تاریخنویس درباره آن رویدادها]. در این کشورها تحقیقات پلیس و بازپرس (قاضی تحقیق) مطلقا غیر علنی است. در این کشورها ـ همانند ایران پیش از انقلاب ـ یک خبرنگار پس از اطلاع از وقوع یک جرم، خود ـ شخصا به محل می رود و با شهود و بستگان طرفین همانند یک کارآگاه گفت و گو می کند، عکس های مربوط را به دست می آورد و قضیه را به صورت خبر می نویسد. اگر رویداد نتیجه یک مسئله و ضعف عمومی باشد و از این قبیل، تاریخنگار کار روزنامه نگار را تا به آخر دنبال می کند و داستان نویس آن را به صورت «ناول» در می آورد تا بتواند در قالب قصه همه چیز را بگوید.
    مورّخان هر عصر عمدتا همین اخبار را دنبال می کنند تا از ضعف قوانین و نظامات و مجریان آنها (دولتها، مقامات و مدیریت جوامع) آگاه شوند، آن را به صورت کتاب و نیز مقاله و رساله برای مجله های موسوم به «تاریخ جاری» بنویسند و یا تدریس کنند.
     قضاوت درباره یک برهه مشّخص از زندگانی یک ملت نیز عمدتا برپایه همین خبرها (اصطلاحا؛ حوادث شهری) است و .... مثلا: از اظهارات یک متهم به دزدی که می گوید از بیکاری و به خاطر رفع گرسنگی فرزندان خردسالش دست به سرقت زده بود می توان به وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی یک جامعه پی بُرد، کار تحقیق را آغاز تا ریشه مسئله کشف و اعلام شود. انتشار همین اخبار مافیابازی، ساخت و پاخت برای خوردن اموال عمومی (دولت) و ... به اعتبار روسیه در جهان آسیب زده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بازگشت شاه و گسترش نفوذ آمريکا در ايران و آسياي غربي ـ مصدق با سرنگون کردن هواپيماي حامل شاه موافقت نکرده بود
31 امرداد 1332 (آگوست 1953) و سه روز پس از براندازي حكومت مصدق، محمدرضاشاه پهلوی به ايران بازگشت. خروج وي از کشور بدون اعلام قبلي و تعيين شوراي سلطنت صورت گرفته بود و به همين لحاظ «فرار» خوانده شده بود. طبق برخي گزارشها، نيروي هوايي متوجه پرواز هواپيماي او به خلباني سرگرد خاتم از فرودگاه محلي و دورافتاده کلاردشت شده بود و جريان را به مصدق (نخست وزير و وزير دفاع) اطلاع داده و خواسته بود که اگر او (مصدق) اجازه دهد هواپيما را بازگرداند و يا سرنگون کند که مصدق با سرنگون کردن هواپيما و مرگ شاه موافقت نکرده بود و بازگرداندن او بدون تيراندازي به هواپيما و احتمالا سقوط آن را امکان پذير ندانسته بود.
    دراين روز (31 امرداد 1332) همچنين اعلام شده بود كه دكتر مصدق و همكارانش در دادگاه هاي نظامي محاكمه خواهند شد. براندازي دکتر محمد مصدق ـ رئيس دولت منتخب ملت با توطئه مشترک لندن و واشنگتن و کمک عوامل داخلي صورت گرفته بود. به باور قریب به اتفاق تاریخنگاران، با اینکه دولت لندن طراح اصلی نقشه براندازی مصدق بود؛ از لحظه بازگشت شاه به قدرت (آگوست 1953)، نفوذ دولت واشنگتن به تدريج جاي سلطه 150 ساله انگلستان در ايران را گرفت که خواست آمریکا از دوران جنگ جهانی اول بود. نفوذ آمریکا که اینک (قرن 21) جز ایران و تا حدی سوریه در سراسر آسیای غربی مشاهده می شود، در ایران با خروج ویلیام سولیوان سفیر آمریکا و عدم موافقت آیت الله خمینی در تابستان 1358 (1979 میلادی) با انتصاب «والتر کاتلر» به سمت سفیر بعدی آن دولت در تهران عملا پایان یافت و تصرف سفارت در آبان 1358 نقطه پایان بود.
فضل الله زاهدي در بازگشت شاه، از او استقبال مي كند

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مبادلات بازرگاني ایران و چین در سال 2003 به گفته دکتر فریدون وردی نژاد و برگرفته شدن نگاه ایران از غرب به نوشته روزنامه های تهران
22 آگوست 2004 حجم مبادلات بازرگاني ايران و چين در سال 2003 پنج ميليارد و هفتصد ميليون دلار اعلام شده بود. دكتر فريدون وردي نژاد سفير وقت ايران در چين كه اين مطلب را اعلام کرده بود همچنين گفته بود كه چين به صورت بزرگترين وارد كننده نفت از ايران در آمده است. دکتر وردی نژاد قبلا سالها مدیر عامل ایرنا بود و بنیادگذار روزنامه ایران و نشریات وابسته و دانشکده خبر. وی سالها استاد درس مدیریت در دانشگاه بود. مدرنیزه کردن ایرنا (قبلا و از سال 1313 خبرگزاری پارس) از کارهای دکتر وردی نژاد است.
    به نوشته های وقت روزنامه هاي تهران، جمهوری اسلامی ايران نگاه خود را به سوي شرق و همسايه شمالي اش (روسيه) باز گردانده و مي كوشد كه روسيه، چین، هند و کشورهايي نظير جمهوري فدرال آفريقاي جنوبي و همچنین آمریکای لاتین را در داد و ستدهاي بازرگاني خود جانشين اتحاديه اروپا و اصولا غرب كند. در آن زمان، برخي از مفسران اقتصادي نیز گفته بودند که ميزان صادران چين به ايران بيش از واردات از ايران است که بايد راهي براي ايجاد تعادل يافت شود.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
سالروز درگذشت تورج نگهبان كه بيش از 700 ترانه سروده بود
Tooraj Negahban
سي ام امرداد 1387 (20 آگوست 2008) تورج نگهبان ترانه سراي معروف ايران در پي يك بيماري ممتد در يك بيمارستان لس آنجلس (كاليفرنيا) درگذشت. وي هنگام فوت 76 ساله بود. نگهبان، زاده اهواز كه در تهران ادبيات انگليسي و حقوق تحصيل كرده بود در عين حال يك نويسنده و مجله نگار بود و مدتي سردبيري مجله دستاورد را برعهده داشت. او بر روي بيش از 700 آهنگ ايراني ترانه ساخته بود. شهرت نگهبان از برنامه گلهاي رنگارنگ راديو ملي ايران آغاز شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي تاريخ‌نگاري
تاریخدانی که جهانیان را از واقعیت های مربوط به بومیان قاره آمریکا و چگونگی استثمار این مردم متمدن روشن ساخت
Charles Gibson -historian تاریخ دان آمریکایی و استاد دروس تاریخ در دانشگاههای آیوا و میشیگان و مؤلف کتاب های متعدد درباره بومیان قاره آمریکا، استعمار این قاره، تصرف و چگونگی استعمار مکزیک و مدتی رئیس انتخابیِ انجمن تاریخ دانان آمریکا 22 آگوست 1985 درگذشت. وی 12 آگوست 1920 به دنیا آمده بود.
    وی شاید نخستین پژوهشگری باشد که واقعیات مربوط به استثمار بومیان در آمریکای لاتین (جنوب خط مرزی مکزیک با فدراسیون آمریکا) و چگونگی سلطه اروپاییان بر منطقه را در کتاب های خود منعکس کرده است که مأخذ نوشته های دیگران قرار گرفته است. به پیشنهاد او در بسیاری دیگر از دانشگاههای آمریکا، گروه مطالعات آمریکای لاتین دایر شده است.
    کتاب های معروف پروفسور گیبسون عبارتند از: «دوران استعمار قاره آمریکا»، «اسپانیا در قاره آمریکا»، «همه قراردادها با بومیان، کاپیتالاسیون بود»، «بومیان در چشم استعمارگران»، «آمریکای اسپانیا»، «رفتار اسپانیایی ها با ناهوآ ها»، «آزِتِک ها زیر سلطه اسپانیا»، «تحمیل سُنّت اسپانیایی به بومیان قاره آمریکا»، «رفتار آمرانه اسپانیایی ها با اینکاها»، «تقویم نویسی و سال 365 روزه و تمدن بومیان مکزیک»، «تقسیمات نژادی و قبیله ای بومیان درقرون وسطی» و ....
    برنامه بعدی پروفسور گیبسون، پژوهش درباره بومیان شمال آمریکا بود که در 65 سالگی درگذشت. تفسیرنگاران وی را یک روشنگرِ واقعیات مربوط به بومیان قاره آمریکا و چگونگی استثمار آنان خوانده اند ـ واقعیاتی که قبلا بر جهانیان به این صورت روشن نبود.
    
Charles Gibson -historian

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
اخراج عثماني ها از يمن و قرارگرفتن حکومت یمن در دست امام شیعیان زیدیه
افراد مسلح فرقه شيعه زيديه که از جولای 1635 كار اخراج عثماني ها از خاك يمن را آغاز کرده بودند 22 آگوست اين سال پیروز شدند و حكومت یمنِ مستقل در دست امام اين فرقه قرارگرفت. بعدا انگليسي ها بر عدن و مناطق جنوبي يمن استيلا يافتند تا کنترل باب المندب را به دست داشته باشند.
    نظام حكومتي زيديه در يمن و عمدتا در مناطق شمالی و شیعه نشین تا دهه 1960 به مدت بيش از سه قرن ادامه داشت. جمال عبدالناصر رئيس جمهوری مصر با فرستادن نيروي نظامي، به جمهوريخواهان يمن کمک کرده بود تا به حکومت امام زيديه پايان دهند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تدریس تاریخ در مدارس، با هدف ارتقاء سطح آگاهی ها و تقویت میهندوستی ـ از ناپلئون، بیسمارک، کاوور تا مصدق و پوتین
از راست به چپ: مصدق، پوتين، کاوور، بيسمارک و ناپلئون که اصلاح روش تدريس تاريخ در مدارس را يک وسيله تقويت احساسات ناسيوناليستي ملت خود قراردادند


    ناپلئون بناپارت 22 آگوست 1803 (پيش از آن كه به راي سنا، امپراتور فرانسه شود و زمانی که به اقتباس از روم باستان؛ کنسول اول فرانسه بود) در ملاقاتي كه با مدرّسان درس تاريخ در مدارس فرانسه ترتيب داده بود از آنان خواست كه تاريخ فرانسه را به گونه اي تدريس كنند كه ضمن ارتقاء معلومات عمومی و سطح آگاهی ها، احساس غرور و وطندوستي در نوجوانان و جوانان فرانسوي تقويت شود و اين آرزو تحقق نخواهد يافت مگر اين كه برجستگي ها، كارهاي مهم و فداكاري هاي فرانسويان در طول تاريخ (گذشت زمان)، در ذهن آنان نقش بندد.
     ناپلئون به مدرّسان درس تاريخ گفته بود كه اين كار، تنها از دست آنان ساخته است و خواسته بود كه ضمن گفتن حقايق بكوشند عوامل و علل هر قسمت منفي تاريخ فرانسه را بيابند و اين عوامل را كه عمدتا يك فرد و يا افراد معدود هستند و قصور و يا اشتباه آنان را به عنوان «مرتكب» معرفي كنند ـ نه يك ملت را، و علت ارتكاب تقصير و يا اشتباه را تشريح كنند تا تکرار نشود. ناپلئون در آن ديدار گفته بود مدرّس تاريخ بايد نوجوانان و جوانان را طوري بارآورد که پس از رسيدن به كمال، نه تنها مرتكب اشتباه نشوند بلكه بتوانند اشتباه گذشتگان را هم ترميم و جبران كنند و ....
     اين اندرز ناپلئون كه به اجرا درآمد نه تنها باعث کاهش اشتباهات دولتي بلکه آغازي براي افزايش غرور فرانسويان نسبت به فرانسه و فرانسوي شد.
     مطالعه «تاريخ» نشان مي دهد كه «بيسمارك» همين فكر ناپلئون را از دهه 1860 در آلمان به اجرا درآورد و موفق شد كه آلماني ها را يكپارچه كند و قدرت اروپای قاره ای شوند. مي دانيم كه قرن ها پيش از ناپلئون و بيسمارك (هزاره اول میلادی)، چيني ها دست به اين كار زده بودند و مغولان به اقتباس از آنان بود كه علاقه مندي ويژه اي به تاريخ خود داشتند. همچنين نبايد فراموش كرد كه تاريخ نگاري در نشريات ايتاليا در نيمه قرن نوزدهم و یادآوری گذشته باعظمت رومیان ـ به تشويق «كاوور» ـ كمك بزرگي به تأمين وحدت اين كشور پس از 13 قرن فروپاشيدگي كرده بود.
     ژاپني ها در قرن بيستم (پيش از ورود به جنگ جهاني دوم) با هدف تقويت احساسات ميهندوستانه و تبديل هر نوجوان ژاپني به يك «سرباز وطن»، ساعات هفتگي تدريس تاريخ در مدارس متوسطه را چند برابر و كتب درسي تاريخ را دوباره نويسي كرده و تأليف آنها را زير نظر دولت قرار داده بودند و ... و مصدق پس از پيروزي بر شاه در بپاخيزي سي ام تيرماه 1331 و افزودن وزارت جنگ بر وظايف خود و تبديل نام اين وزارت به وزارت دفاع ملي تصميم گرفته بود که در سربازخانه ها، روزها به سربارانِ وظيفه فنون سپاهيگري و شبها تاريخ ايران تدريس شود تا بدانند که چرا بايد جان برکف نهند و از تماميت وطن و فرهنگ آن تا آخرين قطره خون دفاع کنند.
     متون کتاب های درسی تاریخ و روش تدریس آن در آخرین سال عُمر دولت مصدق تغییر یافته بود. مصدق کتاب ها و روش پیشین را استعماری، نفوذی و تحمیلی می دانست زیرا که تنها به شرح رویداد و آن هم از دیدگاه خاص می پرداختند نه علل و نتایج رویداد. پس از براندازی 28 اَمُرداد 1332 کتاب های درسی و روش تدریس تقریبا به همان وضعیت پیش از مصدق بازگشت داده شدند.
     به گزارش هاي رسانه اي، از سال تحصيلي (2007 ـ 2008) در روسيه هم تغيير و اصلاح روش تدريس تاريخ ملّي و تاريخ ملل آغاز و كتب تازه درس تاريخ، زير نظر دولت دوباره نویسی شده اند. هدف از این کار(كه طبق گزارش رسانه ها) به ابتكار «ولاديمير پوتين» رئيس جمهوری روسيه به اجرا گذارده شده است تقويت پِيتريوتيسم (ميهندوستي عميق) در ميان نوجوانان روس بوده است.
     بررسي اين روش كه مشروح آن در رسانه ها آمده بود نشان مي دهد كه چيزي شبيه هدف ناپلئون را دنبال مي كند. ضابطه مربوط به آن در تابستان 2007 تدوين شده و برپايه آن كتب درسي مورد تجديد نظر قرار گرفته و در آنها، ديگر از استالين و ... انتقاد مغرضانه به چشم نمي خورد تا تاريخ روسيه شوروي (از دهه سوم تا نهم قرن 20) در نظر نوجوان روس، تاريك و كدر جلوه نكند. در كتب تازه و راهنماي تدريس آنها، كارهاي بزرگ روس ها و قهرماني هاي آنان در راه وطن در طول زمان متجلي شده و ضعف هاي سابق به گونه اي منعكس شده است كه تذكر و با هدف اجتناب از تكرار آنها در آينده باشد. پوتين (بمانند ناپلئون) قبلا در اين زمينه با مدرّسان تاريخ مذاكره كرده بود و به آنان گفته بود: پس از فروپاشي شوروي، در كتب درسي تاريخ انتقادهايي از تاريخ معاصر ما (عصر شوروي) مشاهده مي شود كه به باور من، تنها منظور خارجيان را (كه خواهان تضعيف ميهندوستي روس ها و ادامه بدبيني آنان نسبت به دولت هستند) تامين مي كند. هدف از تدريس تاريخ در مدارس روسيه از اين پس بايد تقويت همبستگي و غرور ملي و اتحاد باشد نه تفرقه و تلقين ضعف و سرشكستگي. مدوديف رئيس جمهوري بعدي روسيه نيز در سال 2009 تاکيد کرده بود که در پي اصلاح کتب درسي تاريخ، مولفان تاريخ به عنوان آموزگار جامعه بايد نظر و نگارش خودرا اصلاح کنند زيرا که به نظر مي رسد فروپاشي شوروي شيوه منفي نگاري را رايج کرده است.
    اصحاب نظر در غرب درباره اقدام پوتين گفته بودند كه وي مي كوشد در روسيه، ناسيوناليسم را جايگزين سوسياليسم كند و يك روسيه ناسيوناليست براي غرب به مراتب ترس آورتر از يك روسيه سوسياليست است. پتر يکم در قرن هجدهم با يك حركت ناسيوناليستي موفق شد روسيه را مدرن و امپراتوري كند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اخراج 12 هزار راهنماي ترافيك هوايي در آمريكا



    15 روز پس از اخراج 12 هزار راهنماي ترافيك هوايي ايالات متحده آمريكا، جايگزيني آنان تكميل و رفت و آمد هواپيماهاي غير نظامي در آسمان آمريكا به حالت عادي درآمد. در آمريكا، از آنجا كه فرودگاهها متعلق به دولت فدرال هستند كاركنان آنان كارمندان دولت واشنگتن بشمار مي آيند (نه، ايالت هاي 50گانه). راهنمايان ترافيك هوايي آمريكا برغم اخطار دولت كه كارشان حياتي و نبودنشان در محل كار براي جان مسافران توليد خطر مي کند از يکم آگوست 1981دست به اعتصاب زده بودند تا ميزان ساعات كار هفتگي آنان كاهش يابد. رونالد ريگان رئيس جمهوري وقت قبلا از آنان خواسته بود كه اعتصاب نكنند، كه اعتناء نكرده بودند. دولت آمريكا پس از آغاز اعتصاب، برضد آنان به دادگاه دادخواست تسليم كرد و قاضي دادگاه حكم به بازگشت به كار داد كه توجه نكردند و چون وضعيت پرواز با وجود گماردن راهنمايان نظامي مختل شده بود، ششم آگوست 1981 ريگان دستور اخراج همه اعتصاب كنندكان را صادر كرد و استخدام افراد جديد با «آموزش فشرده ضمن كار » براي جايگزيني آنان آغاز شد. ضمنا استخدام مجدد اعتصاب كنندگان در آن شغل براي هميشه ممنوع گرديد. عكس بالا، دسته اي از راهنمايان ترافيك هوايي آمريكا را در جريان آن اعتصاب نشان مي دهد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مسئله چاد
تشديد معارضات دولت حسن حبره كه خود با كودتا در كشور صحرايي چاد روي كار آمده بود با مخالفانش كه از سوي همسايه چاد ـ دولت ليبي ـ پشتيباني مي شدند و چند واحه را تصرف كرده بودند در تابستان سال 1983 به صورت يك مسئله جهاني در آمده بود. حسن حبره مداخله ليبي و حمايت شوروي از ليبي را بزرگتر از آن چه كه بود جلوه گر مي ساخت؛ به گونه اي كه دولت آمريكا تصميم به دادن يك كمك 25 ميليون دلاري نظامي، اعزام جت «اف ـ 14» و دولت فرانسه اعزام يگان نظامي گرفت و بردامنه زد و خوردها افزوده شد. 16 آگوست اين سال فرانسه يك واحد لژيون خارجي خودرا در چاد ـ مستعمره سابقش مستقر ساخت و 21 و 22 آگوست 1983 به فرستادن ده هواپيماي نظامي اقدام كرد. پس از سرنگون شدن يكي از اين هواپيماها با آتش مخالفان مسلح حسن خبره، دولت فرانسه اواخر ژانويه 1984 واحدهاي تازه اي به چاد فرستاد و ....
    در آن زمان به دليل وجود دو ابر قدرت رقيب در جهان كه از عهده هم برمي آمدند وجدان جهانيان در قبال اين مسائل بمانند دهه 1990 و بعد از آن حساس و به حالت التهاب در نمي آمد.
نيروهاي مخالف دولت چاد كه از سوي دولت ليبي حمايت مي شدند


    
بازگشت لژيونرهاي خارجي فرانسه به چاد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سند محرمانه انگلستان درباره شخصيت چه گوارا ـ مردی که جز نيكبختي همه مردم به چيزي ديگر نمي انديشید



    در ميان اسناد محرمانه دولت انگلستان كه هفته منتهي به 22 آگوست 2004 از طبقه بندي خارج و در اختيار آرشيو ملي قرار داده شده بود و دسترسي به آنها آزاد است، سندي درباره شخصيت «چه گوارا» انقلابي معروف آمريكاي لاتين ديده مي شود كه حاوي نظر ماموران اطلاعاتي انگلستان درباره اوست.
    در اين سند از چه گوارا به عنوان فردي دلچسب و بافرهنگ يادشده كه به هدفي كه در پيش گرفته ايمان مطلق دارد. در اين سند آمده است: "چه گوارا از شغل پزشكي و زندگاني مرفّه در ميان فاميل (طبقه متوسط آرژانتين) گذشت تا با تمام وجود در خدمت انقلاب جهاني سوسياليستي قرار گيرد. او مردي توانا و داناست كه نمي شود وي را از راهي كه مي رود بازگردانيد (خريداري كرد). او جز نيكبختي همه مردم به چيزي ديگر نمي انديشد.".
    چه گوارا، يك ايرلندي ـ اسپانيايي تبار بود كه در آرژانتين به دنيا آمده بود، مرد شماره 2 در انقلاب كوبا بشمار مي رفت و در 1967 در بوليوي كشته شد. وي پس از پيروزي انقلاب كوبا، به منظور كمك به انقلابيون لاتين و آفريقايي به چند كشور قاره آفريقا و آمريكاي لاتين سفر كرده بود و در جريان همين تلاش در کشور بوليوي دستگير و بدون محاكمه، و طبق برخي گزارشها به اشاره «سيا CIA» مقتول شد. سالها بعد استخوانهاي وي از بولیوی به كوبا حمل و طي مراسمي در اين سرزمين مدفون شده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
عبور با شنا از شش دريا
Bula

بيست و دوم آگوست 2004 «ولا چودري» يك بانوي هندی (و در آن زمان 34 ساله) تنگه «پالك» كه سريلانكا را از هند جدا كرده است با شنا در 14 ساعت طي كرد. وي قبلا از شش تنگه ديگر از جمله «جبل طارق» و درياي مانش (کانال میان فرانسه و انگلستان) با شنا عبور كرده بود. بولا داراي شوهر و يك فرزند بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مرد پُرمويِ جهان



    «يو ژن هوا» يك نوازنده چيني به عنوان سومين مرد پُرموي جهان (سال 2004) اعلام شده بود. 96 در صد از سطح بدن «يو» را مويِ سياه نسبتا بلند پوشانده است.
    در جهان وقت، تنها دو برادر مكزيكي همانند او پرمو بوده اند.
    «يو» كه مجبور شده است با عمل جراحي، تنها از موهاي داخل گوش هايش خلاص شود در يك منطقه سردسير شمال شرقي چين به دنيا آمده و در سال 2004 بيست و شش ساله بود.
    پزشگان گفته بودند كه اگر او موهاي گوشش را از دست نمي داد ممكن بود دچار عفونت گوش شود كه به مغز آسيب مي رساند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ادامه مسئله سياه و سپيد در جامعه آمريكا ـ یک نمونه


برخي از رسانه هاي آمريكا ضمن انتشار اين عكس گزارش كرده بودند كه دوشنبه شب بيستم آگوست 2007 در محله «پرينسس اَن پلازا» در شهر «ويرجينيا بيچ» آن فدراسیون يك و يا چند نفر روي ديوارخانه و بدنه اتومبيل بانو «جودي برت» كه دختر 23 ساله او بانو «جيليان سودل» از يك مرد سياهپوست داراي دو فرزند دور گه شده است پيام نامؤدبانه و ضدنژادي نوشته و سپس اتومبيل را آتش زده و فرار كرده بودند. کوی «پرینسِس اَن پلازا» از ساحل اقیانوس اطلس 3 مایل (5 کیلومتر) فاصله دارد.
    اين حادثه و حوادث نظير آن که کم و بيش ادامه دارند نشان مي دهد كه مسئله سياه و سپيد در جامعه آمريكا هنوز كاملا حل نشده است، و اين، در حالي است که رئيس جمهوری آمريکا (ژانویه 2009 ـ ژانویه 2017) يک سياهپوست دو رگه متولد هاوايي بوده است (پدر؛ يک سياهپوست کنيايي و مادر؛ يک سپيدپوست آمريکايي).
     بانو «جيليان» كه با دو فرزند دو رگه خود در خانه مادرش زندگي مي كند سپيدپوست است.
     عكس بالا، بانو جيليان و اتومبيل سوخته مادرش را در محوطه بيرون خانه (درايو وي) نشان مي دهد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
صدور سگ هاي ولگردِ هند به كره جنوبی!



    شبكه تلويزيوني «ا. بي. سي.» آمريكا ضمن پخش اين تصوير در آگوست 2007، به نقل از يك روزنامه چاپ هند گفته بود كه ماموران جمع آوري سگ هاي ولگرد از خيابانهاي دهلي نو به جاي نابود كردن آنها، اين سگ ها را به كشور كره جنوبي مي فرستند (صادر می کنند).
    به گزارش اين شبكه، هنوز مصرف گوشت سگ در جمهوری كره امري عادي است.
    عكس، يك سگ ولگرد را كه در يك محله شهر دهلي نو به دام مامور مربوط افتاده و كشان كشان به محل صدور منتقل مي شود نشان مي دهد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
به مناسبت 2 ساله شدن افتادنِ دوباره زمام امور افغانستان بدست طالبان در پی خروج غیرمنتظره آمریکا ـ از آن افغانستان تا این افغانستان:
بدولتِ جو بایدن چهل و ششمین رئیس فدراسیون آمریکا نظامیان آمریکا را که از 2001 وارد افغانستان شده و به حکومت طالبان پایان داده بودند در آگِست 2021 با شتاب و برجای گذارادن اسلحه و مهمات، از این کشور خارج ساخت، نظام حکومتی افغانستان فروپاشید، طالبان وارد کابل شدند و زمام امور را بدست گرفتند و وضعیت را به حالت 20 سال پیش از آن بازگرداندند ازجمله محدود کردن تحصیل و فعالیت شغلی بانوان. آمریکا در طول 20 سال استقرار در افغانیستان بیش از دو تریلیون و دویست میلیارد دلار پول و هزاران کشته تحمل کرده بود و نیز پای برخی از اعضای ناتو را به افغانستان کشانده بود. افغانستان پیش از زمامداریِ نخستِ طالبان، حکومت مجاهدین اسلامی (نوعی ملی مذهبی) و قبلا کمونیستی و پیش آن جمهوری و پیشتر پادشاهی داشت. در دوران پیش از طالبان، بانوان افغانستان حتی در ارتش و پلیس فعالیت داشتند و به درجه افسری ارشد می رسیدند.
    
    آن افغانستان:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
این افغانستان:
    
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 22 اوت
  • 1849:   امپراتوری اتریش در حمله به شهر بندری وِنیز (ایتالیا) Venice بالُن بدون سرنشین بکار بُرد که در تاریخ نظامی، از آن به عنوان نخستین حمله هوایی نام برده شده است. بکاربردن هواپیما و زِپلین در جنگ، از دوران جنگ جهانی اول و عمدتا از سال 1915 آغاز شد و موشک و جت جنگنده از دوران جنگ دوم و از سوی آلمان که اینک پهپاد بر آن افزوده شده، ولی موشک حرف آخر را می زند.
        
        
        
  • 1864:   طبق پیمان ژنو که در این روز امضاء شد، دولت و یا دولت های فاتح در هر جنگ باید امنیت و سلامت شهروندان غیر مسلح دولت مغلوب را رعایت کنند.
        
        
  • 1875:   در سِنت پترزبورگ میان امپراتوری روسیه و امپراتوری ژاپن قراردادی امضا شد که به موجب آن، ساخالین از آن روسیه و جزایر کوریل از آن ژاپن شد. این قرارداد تا جنگ جهانی دوم رعایت می شد که روسیه جزایر کوریل را از آن خود کرد، ولی ژاپن همچنان مدعی کوریل است.
        
        
  • 1910:   ژاپن رسما «شبه جزیره كره» را ضميمه قلمرو خود كرد. شبه جزيره كره ـ قبلا وابسته به چین، در سال 1905 به تصرف ژاپن درآمده بود. چین در جنگ از ژاپن شکست خورده بود. این شبه جزیره که تا تابستان 1945 وابسته به ژاپن بود در قراردادهای پس از جنگ جهانی دوم، موقتا به دو منطقه شمالی و جنوبی قسمت شده است. جنگ سه ساله اوایل دهه 1950 با هدف تأمین وحدت نیز نتوانست یکپارچه شدن مجدد شبه جزیره کره را عملی سازد و مسئله کره، آتشی است در زیر خاکستر بویژه که بخش شمالی آن اتمی ـ موشکی شده است.
        
        
  • 1941:   در جریان تجاوز ارتش آلمان به شوروی، از این روز محاصره شهر لنینگراد (سِنت پترزبورگ) آغاز شد. این شهر که به دست پتر بزرگ ساخته شده است تا انقلاب اکتبر (اکتبر 1917) پایتخت امپراتوری روسیه بود. ولادیمیر پوتین از همین شهر است که در حاشیه بالتیک قرار گرفته است.
        
        
  • 1946:   فاتحان جنگ جهاني دوم ارتش آلمان به نام ورماخت Wehrmacht را منحل كردند تا حقوق افراد و بازنشستگان آن را نپردازند.
        
        
  • 1959:   تغيير نام «پيمان بغداد» به همه ادارات کشورهاي عضو ابلاغ شد. در پي خروج عراق از عضويت پيمان نظامي بغداد، اين پيمان به سنتو Cento يا سازمان پيمان مركزي كه هدف از آن محاصره شوروي و جلوگیری از گسترش كمونيسم بود تغيير نام داده بود و با نام تازه، هدف کهنه خود را دنبال كرد. ایران از اعضای پیمان بغداد بود و پس از سنتو شدن نام هم به این عضویت (بودن در بلوک غرب) ادامه داده بود.
        
        
  • 1981:   یک جت مسافربر بوئینگ 737 در یک پرواز داخلی در تایوان سرنگون شد و 110 تن سرنشینان کشته شدند.
        
        
  • 1985:   یک جت مسافربر بوئینگ 737 یک شرکت هواپیمایی انگلستان، اندکی پیش از پرواز، روی باند فرودگاه آتش گرفت و 55 تن از سرنشینان آن جان سپردند.
        
        
  • 2004:   «هو جيانتائو» رئيس وقت دولت چین 22 آگوست 2004 در مراسم يكصدمين زادروز «دِنگ شيائو پينگ» گفته بود كه چين تصميم قاطع دارد كه هرگونه حركت استقلال طلبي تايوان را در هم بكوبد. وي افزوده بود: من از جانب همه زنان و مردان چيني مي گويم؛ همه بدانند كه كوچكترين حركت تايوان به سوي استقلال و جدايي به شديدترين وجه سركوب خواهد شد و همه مي دانند كه توان اين كار را هم داريم.
        
        
  • نامه به مولف
    ندیده بودم که یک مقام، علنا و طبق نوشته خود آرزوی ترور رئیس کشورش را کند
  •   31 اَمُرداد ماه 1396 یک مخاطب این تاریخ آنلاین ضمن ارسال سه عکس از سناتور ایالتی میسوری (میزوری) بانو ماریا نیکول چاپل ـ نادال 43ساله نوشته بود: شما که یکم شهریور 1396 وارد شصت و یکمین سال روزنامه نگاری و تاریخ نویسی خود می شوید، آیا قبلا و در طول این 61 سال دیده بودید که یک مقام بنویسد و علنی هم بنویسد که امیدوار است رئیس کشورش (و در این مورد دانالد ترامپ) ترور شود؟!.
         من (مخاطب) هوادار ترامپ نيستم، ولي این طرز سخن گفتن، مِصداق آزادی بیان نیست. این بانو از دانشگاه جورجیا لیسانس جامعه شناسی و علوم سیاسی گرفته و 12 سال است که مقام انتخابی در ایالت خود دارد.




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com